Finančná poradňa

15.11.2018 (09:30)

OTÁZKA: Môžem sa dostať do problémov, ak kupujem nehnuteľnosť, ktorá už je zaťažená hypotékou a súčasný majiteľ má problémy so splácaním?




Odpovedá Soňa Holíková, produktová manažérka úverov na bývanie mBank:
Kúpa takejto nehnuteľnosti vyžaduje trochu obozretnosti, je to však situácia, s ktorou sa banky vedia vysporiadať. Na začiatku odporúčam, aby ste skontrolovali, či sa na liste vlastníctva nenachádza exekúcia. V takom prípade je proces trošku náročnejší, nie však neuskutočniteľný.

Pokiaľ je kupujúcemu známe, že predávajúci je v omeškaní so splácaním úveru, je veľmi dobré, čo najskôr kontaktovať pôvodnú banku a začať celú situáciu riešiť. Majiteľ nehnuteľnosti resp. dlžník, požiada vo svojej banke o splatenie úveru. Výsledkom žiadosti je dokument (vyčíslenie), ktorý obsahuje aktuálny zostatok úveru (istiny), poplatky, prípadný úrok z omeškania nezaplatených splátok či sankcie. Taktiež číslo účtu a variabilný symbol. Odporúčam si overiť, že sa jedná o technický účet banky, resp. úverový účet, ktorého vlastníkom nie je predávajúci.

Vyčíslenie predložíte banke, v ktorej máte schválený úver. Pri čerpaní úveru Vaša banka podľa vyčíslenia prevedie prostriedky na účet do pôvodnej banky, čím sa splatí pôvodný úver predávajúceho. Ak je zostatok úveru nižší ako kúpna cena, rozdiel bude uhradený v zmysle dohodnutých podmienok podľa kúpno-predajnej zmluvy, ktorú ste uzavreli s predávajúcim a predložili svojej banke.
 

Pýtať sa môžete aj vy, alebo si pozrite ďalšie rady k pôžičkám.

 
Zdroj: mBank, Foto: redakcia