Žiadosť o úver - 9 dôležitých rád

Autor: redakcia
04.03.2019 (11:00)

Vyznať sa vo svete pôžičiek nie je jednoduché, keďže ponuka úverov na trhu je veľmi široká. Ak potrebujete riešiť svoju finančnú situáciu, v prvom rade by ste sa mali zorientovať v hlavných parametroch pôžičiek. Prinášame vám deväť rád k pôžičkám, ktoré môžu byť pri ich výbere užitočné.
 

1. Naozaj potrebujem na toto pôžičku?

Úplne základné pravidlo znie: životnosť tovaru alebo služby, na ktorú si požičiavame, by mala byť dlhšia ako doba splácania. „Nie je práve rozumné požičať si napríklad 2 a pol tisíc eur na luxusnú dovolenku. Po pár dňoch ste späť doma a potom musíte mesiace či roky uhrádzať splátky. Naopak, zmysel dáva skôr požičať si napríklad, keď si chcete zariadiť svoj prvý byt, kde toto vybavenie budete využívať mnoho rokov,“ radí zákaznícky ombudsman spoločnosti Home Credit, Miroslav Zborovský.

2. Koľko si vlastne môžem požičať?

Dôležité je poznať svoje možnosti. Nepreceňujte sa a vyhnete sa príliš vysokým záväzkom. Zoberte si pero a papier, na jednu stranu si napíšte mesačný príjem domácnosti a na druhú pravidelné výdavky, ako sú nájom, energie, poistky, náklady na potraviny, dopravu, školské krúžky, bežné nákupy a pod. Nezabudnite na nepravidelné, sezónne výdavky, ktoré vás čakajú v najbližšom období. Rozdiel v príjmoch a celkových nákladoch vám odhalí, čo si reálne môžete dovoliť.

3. Na ako dlho si zobrať úver?

Keď ste si spísali príjmy a výdavky, vidíte, koľko ste schopní mesačne splácať a na koľko mesiacov pôžičku chcete. Nenechajte sa zlákať na príliš nízke splátky, u ktorých predpokladáte, že ich pri splácaní až tak nepocítite. Naopak, reálne a kriticky zhodnoťte svoje možnosti a pokiaľ je to možné, radšej zvoľte vyššiu splátku, aj keby ste sa mali na čas uskromniť. V konečnom dôsledku bude váš úver o mnoho lacnejší. Tiež počítajte s nejakou rezervou na nečakané výdavky.

4. Ako si vyberať poskytovateľa?

Pokiaľ uvažujete o úvere od nebankovej spoločnosti, overte si, či má na poskytovanie pôžičiek oprávnenie, pomôže vám zoznam Národnej banky Slovenska. Kto licenciu nemá a požičiava peniaze za poplatok, robí to ilegálne. Vo vlastnom záujme sa takejto spoločnosti radšej vyhnite, ak sa nechcete dostať do veľkých problémov. Keď si požičiavate z banky, môžete si byť istí, že licenciu na poskytovanie úverov určite má.

5. Porovnávam ponuky a dbám na všetky detaily

Porovnajte si viaceré pôžičky a prečítajte si všetky dostupné informácie. Na orientačný výpočet splátky môžete použiť online kalkulačky. Pozor, úrok nie je kľúčový parameter pri výbere. Všímajte si aj poplatky a podmienky. Často býva výhodny úrok podmienený poistením, alebo aktívnym využívaním účtu. Sledujte aj sezónne zľavy, ktoré ponúkajú banky klientom. Ušetriť môžete na poplatkoch i úrokoch.

6. Určite sa riadim údajmi RPMN

Pri výbere pôžičky sa sústreďte na ročnú percentuálnu mieru nákladov, ktorá zahŕňa všetky náklady spojené s pôžičkou. Patrí sem napríklad poplatok za schválenie žiadosti, vedenie úverového účtu alebo poistné. Nájdite najlepšiu ponuku pri úveroch s rovnakými parametrami, teda rovnakou sumou a rovnakou dobou splácania. RPMN v percentách ukazuje, koľko skutočne preplatíte.

7. So žiadosťami to netreba „prepísknuť“

Je dobré, keď si porovnáte viacero ponúk a nesiahnete hneď po prvej. Neobracajte sa však na priveľa spoločností, maximálne tak na tri. Pri veľkom počte predschválených úverov sa môžete v registroch ukázať ako „preúverovaný“, klesá vaša dôveryhodnosť a v konečnom dôsledku to môže byť dôvod, že pôžičku nakoniec nedostanete.

8. Na čo ešte si treba dať pozor

Kým RPMN vyjadruje to, koľko vás bude úver stáť, nehovorí nič o ďalších poplatkoch alebo sankciách, ktoré sa počas splácania môžu vyskytnúť. Tie vám môžu pôžičku poriadne predražiť. Môže sa vám stať, že sa so splátkou omeškáte alebo sa dostanete do neočakávaných finančných ťažkostí. (Viac si prečítajte v článku: Čo robiť keď nevládzem splácať úver) Preto by ste sa mali vopred informovať, čo nastane v tomto prípade. Zaujímajte sa aj o možnosti predčasného splatenia.

9. S podpisom sa neunáhlite

Zmuvu si pred podpisom poriadne prečítajte a pýtajte sa na veci, ktorým nerozumiete. Nikdy zmluvu nepodpisujte pod časovým alebo iným nátlakom. Taktiež sa vyhnite emocionálnemu spontánnemu rozhodovaniu.

A jedna rada na záver: Keď vám banka úver neschváli, chráni vás pred prílišným zadĺžením a problémami so splácaním v budúcnosti. Možno je to pravý čas nato, aby ste si urobili poriadok vo svojich financiách, zbavili sa nevýhodných starých dlhov a našli spôsoby, ako ušetriť. Ak neviete kde začať, vyskúšajte:
Zdroj: Home Credit, Foto: redakcia