Finančná poradňa

Autor: redakcia
01.05.2019 (12:00)

OTÁZKA: Chcem sa opýtať na pravidelné investovanie. Môžem každý mesiac investovať rôzne sumy, alebo stále iba rovnakú? Môžem investovanie aj prerušiť na pár mesiacov a potom v ňom pokračovať? Ďakujem.


Odpovedá Stanislav Pánis, analytik J&T Banky:
Úplne ideálne je investovať do akciových trhov systematicky, teda pravidelne a dlhodobo. Hlavnou výhodou takéhoto prístupu je priemerovanie cien, ktoré z dlhodobého hľadiska rastú v dôsledku technologického pokroku či demografického vývoja. Kto v pravidelných intervaloch investuje rovnakú sumu, kupuje vo fázach rastu menej jednotiek daného aktíva, keďže je zvyčajne drahšie, a logicky vo obdobiach krízy viac, lebo je lacnejšie. Hospodársky cyklus a vývoj na akciových trhoch sa totiž viac- menej kopírujú. Cyklus sa pritom opakuje, len je nejasné, kedy nastane dno, expanzia, rozmach, kontrakcia, pokles a recesia. Inak povedané, pravidelné investovanie je bezpečnejšie, investor má totiž akoby viac výstrelov a nie jediný ako v prípade jednorazovej investície, keď existuje riziko, že nakúpi akurát na vrchole trhu a z dlhodobého hľadiska nezoptimalizuje zhodnotenie.

Technicky môžete každý mesiac investovať aj rôzne sumy, čo sa trocha vzďaľuje ideálu a podobne je to aj s prerušením investovania. Ak budete mať šťastie možno sa trafíte a nakúpite viac v časoch, keď bude korekcia na trhoch, poprípade Vám to vyjde s prestávkou. No môže to vypáliť aj opačne. Pravidelným investovaním rovnakých súm tento faktor odstránite.
 

Pozrite si ďalšie rady ako efektívne investovať a sporiť.

 
Zdroj: J&T Banka, Foto: J&T Banka