Do akých podielových fondov sa v súčasnosti oplatí investovať?

Autor: redakcia
03.05.2019 (11:00)

Správcovské spoločnosti dnes ponúkajú široký výber podielových fondov. Investor si môže kúpiť podiely v realitných, akciových, dlhopisových i zmiešaných fondoch. Pri rozhodovaní kam investovať by človek mal pozerať nielen na výnosy, ale mal by zvážiť aj svoj investičný horizont, ochotu znášať riziko , výšku poplatkov spojených s investíciou.
 

Investičný horizont

V prvom rade by mal investor vedieť na ako dlho je ochotný vzdať sa svojich peňazí. Ak chce človek dlhodobo investovať na obdobie viac ako 5 rokov, najväčší výnos môže získať v zmiešaných alebo akciových fondov. Napríklad zmiešaný fond USA TOP Fond z ponuky PRVEJ PENZIJNEJ SPRÁVCOVSKEJ SPOLOČNOSTI správ. spol., a.s. (ďalej len „PPSS“) mal od začiatku tohto roka výnosy až 22,52 % a za posledný rok dosiahol výnos viac ako 9 % (údaje k 24.4.2019) .

Pokiaľ ide o krátkodobú investíciu na obdobie 1 až 4 roky, netreba riskovať a radšej siahnuť po dlhopisových a realitných fondoch. Tie majú síce nižšie výnosy ako zmiešané či akciové fondy, ale sú stabilnejšie.

„Výber fondu nezáleží len od jeho parametrov a preferovaného investičného obdobia, ale aj od toho, či ide o jednorazovú, alebo pravidelnú investíciu. V súčasnosti by som pre jednorazové väčšie investície volil skôr konzervatívnejšie fondy napríklad Stabilný fond či realitné fondy. Naopak, pri investovaní na dlhšie obdobie, môžete pokojne siahnuť po rizikovejších fondoch, ako sú dynamicky orientované či akciové fondy.“ radí Matej Varga, vedúci riadenia investícii v PPSS. Ak chce klient investovať svoje peniaze na 5 až 10 rokov a preferuje mierne riziko, odborníci odporúčajú vybrať si zmiešaný fond napr. Aktívny fond, ktorý má skôr vyvážený charakter. Druhá možnosť je investovať do každého typu fondu zvlášť. „Vtedy je potrebné skombinovať akciový fond s dlhopisovým a realitným. Pomer akcií pri takom dlhom investičnom období by mohol tvoriť 20 % až 40 %,“ vysvetľuje M.Varga.

Poplatky

Pri výbere fondu by mal investor zvažovať aj vstupné poplatky spojené s investovaním do podielových fondov. Spravidla akciové fondy mávajú vyššie poplatky ako konzervatívnejšie typy fondov. Je to z toho dôvodu, že ponúkajú možnosť vyššieho výnosu. Napríklad v PPSS sú vstupné poplatky od 0,25 % do 3 % podľa druhu fondu „Momentálne máme do konca mája kampaň, kde sú úplne odpustené vstupné poplatky,“ dodáva M. Varga.

Byty či administratívne budovy?

Keď sa človek rozhodne investovať do realít, môže si vybrať realitné fondy zamerané na byty alebo aj administratívne budovy, business centrá či nákupné centrá. Najobľúbenejším spomedzi fondov PPSS je fond NÁŠ PRVÝ REALITNÝ. Ide o fond s nízkou mierou rizika a možnosťou zaujímavého výnosu. Jeho medziročná výkonnosť na konci marca 2019 dosiahla 2,82 % po očistení o poplatky za správu, čo je výrazne viac než ponúkajú napríklad terminované vklady v bankách.

Kto verí viac kancelárskym priestorom, môže si vybrať napríklad Office real estate fund z ponuky PPSS, ktorý za posledný rok (k 24.aprílu 2019) zarobil 4,22 % po očistení od poplatkov za správu. Darilo sa mu najmä vďaka koncentrovanejšiemu portfóliu a užšiemu sektorovému zameraniu. „Je potrebné vnímať aj to, že táto investícia si vyžaduje aj o niečo vyššiu rizikovú toleranciu podielnika,“ dodáva M. Varga.

Odborníci na reality už dlhšie upozorňujú, že ceny bytov sú už na vrchole a zrejme budú klesať. Nie je rizikové investovať do realít v tomto čase? M.Varga radí vybrať si fond, ktorý obsahuje také realitné projekty, ktoré majú už dlhodobo zazmluvnených nájomníkov, čo zabezpečuje stabilitu výnosov vo fonde. Projekty by mali byť široko diverzifikované a nesústreďovať sa iba na byty. Tie by mali tvoriť skôr malú časť portfólia. Dôležitý indikátor úspechu fondu je aj to, či sa väčšina bytov v projektoch pomerne rýchlo aj vypredá. Ak áno, ide o veľmi úspešné projekty.
 
Zdroj: Prvá penzijná správcovska spoločnosť Poštovej banky, Foto: redakcia