Finančná poradňa

Autor: redakcia
20.05.2019 (11:00)

OTÁZKA: Ako by ste mi odporučili investovať 50 000 eur s ďalšími mesačnými vkladmi po 200 eur? Existuje taký produkt, z ktorého by som mohla peniaze kedykoľvek vybrať?


Odpovedá Ing. Matej Varga, PhD., CFA, vedúci úseku riadenia investícií PRVÁ PENZIJNÁ SPRÁVCOVSKÁ SPOLOČNOSŤ POŠTOVEJ BANKY, správ. spol. a. s.:
Výber fondu závisí od vašich preferencií a investičného cieľa. Ak ide o dlhodobé investovanie, presahujúce aspoň 5 rokov, a pravidelne investovavanie na rovnako dlhú dobu, potom je vo všeobecnosti vhodné siahnuť po dynamickejšie orientovaných fondoch.

Z podielových fondov môžete vybrať (redemovat) peniaze kedykoľvek, avšak pri niektorých z nich môže byť pri nedodržaní minimálnej doby držania investície účtovaný aj výstupný poplatok. Je preto potrebné sa oboznámiť s podmienkami investície do jednotlivých fondov.

Pokiaľ sa ale obávate v blízkej budúcnosti výkyvov investície, ktorú zvažujete investovať jednorazovo, môžete pouvažovať aj o takom riešení, že 50 tisíc zainvestujete konzervatívnejšie, napríklad do dlhopisov vo fonde Stabilný, alebo do realitných projektov vo fonde Náš Prvý Realitný fond, či Office Real Estate. A 200 eur mesačne budete investovať pravidelne nasledujúcich 5 rokov napríklad do dynamicky orientovaného Aktívneho fondu.
 

Pýtať sa môžete aj vy, alebo si pozrite ďalšie rady ako úspešne investovať a zarobiť.

 
Zdroj: PPSS, Foto: redakcia