Pôžičky bez poplatku. Ktoré banky ich ponúkajú?

Autor: redakcia
26.06.2019 (09:45)

Okrem toho, že pri pôžičke platíte banke úroky, čaká vás aj poplatok za poskytnutie. Niektoré banky však poplatok za poskytnutie úveru neúčtujú, alebo vám ho po splnení podmienok odpustia. BANKY.sk sa pozreli na to, ktoré banky vám dnes požičajú bez poplatku.

Poplatok za poskytnutie (spracovanie) úveru dnes odpúšťa klientom niekoľko bánk na Slovensku napríklad Slovenská sporiteľňa, ČSOB či internetová 365.bank. Prima banka síce poplatok neodpustí pri poskytovaní pôžičky, ale za istých podmienok ho klientovi vráti.

Poplatok za poskytnutie úveru si banky účtujú ako isté percento (zvyčajne od 2% do 5%) z požičanej sumy alebo ako fixnú sumu podľa výšky úveru. Napriek tomu, že spotrebné úvery nie sú také vysoké ako hypotéky, výška tohto poplatku sa môže pohybovať v desiatkach až v stovkách eur. Pri úvere 15 000 eur a výške poplatku 2 %, je poplatok na úrovni 300 eur. To, že ho môžete ušetriť, určite poteší.

Podmienky na zľavy

Väčšina bánk má podmienku na odpustenie poplatku takú, že človek, ktorý si u nich berie úver, musí mať v tej tistej banke zriadený aj účet. Je to klasický cross selling, čo znamená, že banka vám odpustí poplatok za jednu službu, ak si u nej zaplatíte inú službu (vedenie účtu), ktorá už bezplatná zvyčajne nie je.

Kde všade dostanete úver bez poplatku?

Úver bez poplatkov ponúka svojim klientom online 365.bank. Je potrebné mať založený účet v tejto banke, výhodou je, že účet je bezplatný. O úver sa dá požiadať cez mobilnú apku, klient nepotrebuje predkladať žiadne ďalšie doklady.

Podobne aj online banka mBank sľubuje úver bez poplatkov a dokonca aj bez dokladovania dokumentov. Tiež na to potrebujete mať založený účet v mBank.

ČSOB síce poplatok za poskytnutie úveru má uvedený vo svojom cenníku, no na webe banka informuje, že klienti tento poplatok aktuálne neplatia. Ak aktívne využívate svoj účet v ČSOB banke, získať môžete aj zľavu z úroku. Slovenská sporiteľňa tiež ponúka 100% zľavu z poplatku za spracovanie pôžičky, ktorú je možné vybaviť aj online. Ušetriť tak môžete 30 - 300 eur v závislosti od výšky pôžičky.

Pôžičku bez poplatkov ponúka aj Raiffeisen bank. Sľubuje, že ak máte v tejto banke zriadený účet, dostanete peniaze ihneď po podpise zmluvy.

Prima banka vám poplatok za úver neodpustí hneď na začiatku, ale vám ho vráti po 18 mesiacoch, ak splníte jej popdmienky. Medzi nimi sú napríklad to, že úver splácate z účtu v tejto banke, a neboli ste v omeškaní viac ako 5 dní so splátkou alebo poplatkom a zároveň úver nemôžete predčasne splatiť.

V rámci časovo obmedzenej akcie, ktorá platí do konca júna odpúšťa poplatok za spracovanie úveru Lepšia splátka aj Poštová banka.

 
Foto: Ivan Sedlák