Poistenie úveru a odklad splátok pomôžu pri problémoch s hypotékou kvôli koronavírusu

Autor: redakcia
03.04.2020 (10:15)

Spoliehať sa na rýchle peniaze z poisťovne na splátky úveru sa neoplatí. Tiež odklad splátok neznamená, že ich človek nebude musieť zaplatiť vôbec.

V súvislosti s koronavírusovou epidémiou ostalo veľa ľudí na Slovensku v nútenej domácej karanténe. Kto može robiť z domu má výhodu, ale veľa ľudí už stratilo prácu, prípadne je doma na dlhodobej OČR s dieťaťom či iným členom rodiny. Sú ľudia, ktorých síce neprepustili, ale znížili im plat na polovicu, pokým sú v karanténe. Mnohí z nich majú hypotéky, ktoré by mali každý mesiac splácať.

Odklad splátok

Ako prvú pomoc banky ponúkajú odklad splátok úveru.

Vo VÚB banke môže klient požiadať o odklad splátok úveru od mesiaca až po 6 mesiacov a to bez poplatku za spracovanie žiadosti, ktorý je vo výške 200 eur, keďže ide o zmenu zmluvných podmienok zo strany klienta. „Klienti počas tohto obdobia nebudú splácať úroky ani istinu a budú sa môcť dohodnúť na individuálnom riešení, vrátane možnosti predĺženia splatnosti úveru,“ vysvetľuje možnosti Dominik Miša, hovorca VÚB banky. Poštová banka sa už tiež pripravuje týmto ľuďom pomôcť formou odkladu splátok a istiny, a pre takéto situácie už zjednodušuje administratívny proces. Banka však upozorňuje, že túto úľavu nemusí dostať každý. „Odklad splátok je cielené opatrenie pre tých, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii, teda nie je myslené celoplošne, ako akési splátkové prázdniny pre všetkých,“ dodáva Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

Administratíva

Ak by niekto chcel odložiť splátky úveru na bývanie, musí banku o to požiadať a dokladovať jej, že má naozaj znížený príjem. „Pre odklad splátok klientom stačí dokladovať znížený príjem, živnostníci potrebujú doložiť čestné vyhlásenie o znížených tržbách,“ dodáva D. Miša.

Ako doklad môže slúžiť aj platná PNka či OČRka.

Bočné efekty

Problém pri odklade splátok je ten, že banky ho bežne berú ako porušenie úverovej zmluvy a nahlásia klienta do úverového registra. To môže človeku v budúcnosti sťažiť prístup k novému úveru, pretože záznam v registri ostáva až 5 rokov.

Banky si to uvedomujú a tvrdia, že takých klientov budú v registri označovať špeciálnym príznakom. To by bola akási špeciálna značka v zázname, ktorú dokážu banky vyhodnotiť tak, že ide o odklad v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Druhý negatívny efekt odkladu splátok je ten, že banke klient tie splátky bude musieť tak či tak raz vrátiť.

Človek si môže zvoliť predĺženie doby splatnosti, vtedy splátky ostanú rovnaké, ale úver bude dlhšie splácať a tým pádom ho preplatí. Druhá možnosť je, že doba splácania ostane rovnaká, ale odložené splátky sa premietnu do zvýšených splátok po odklade. Polročný odklad môže podľa odhadov odborníkov znamenať vyššie preplatenie na úrokoch približne o päť percent, samozrejme v závislosti od výšky úrokovej sadzby a doby splatnosti úveru.

Napríklad pri 20 ročnom úvere vo výške 100 000 eur s úrokom 1% a pri odklade splátky na pol roka vzrastie dlžníkovi splátka len o necelých 20 eur zo 450 na 470 eur. Úver by tak preplatil len o necelých 300 eur.

Ak by si úver klient predlžil o pol roka, splátka mu síce narastie len o 6 eur, ale úver preplatí o viac ako 500 eur.

Poistenie úveru

Okrem odkladu splátok sa môže človek v prípade straty príjmu spoľahnúť aj na poistenie úveru, ak ho má. Vírusové epidémie zvyčajne vo výlukách poisťovní nie sú.

VÚB ponúka poistenie úverov cez poisťovňu Cardiff a tá žiadne výluky v tejto situácii nemá. „Poistenie kryje aj vírusové ochorenia. Z týchto rizík si teda klient môže nárokovať plnenie,“ dodáva D.Miša.

Poštová poisťovňa, ktorá spolupracuje s Poštovou bankou, tiež kryje aj poistnú udalosť z dôvodu koronavírusu. Záleží však aj na tom, aké poistenie máte. Lacnejší základný súbor poistenia nekryje totiž stratu práce. Aby človek dostal poistné plnenie pri nezamestnanosti, musí mať komplexný súbor poistenia, ktorý je drahší.

Navyše pri poistnom plnení musí človek rátať s tým, že peniaze od poisťovne nedostane hneď ako ho prepustia. Čakať musí až dva mesiace. Poštová poisťovňa zaplatí prvú splátku poistného až po 60 dňoch.

Ani poisťovňa nebude splácať váš úver donekonečna. „Z jednej poistnej udalosti uhradíme maximálne 6 splátok úveru,“ dodáva L. Žáčková.
 
Foto: redakcia