Recept na úspešné investovanie v roku 2021

Autor: redakcia
08.02.2021 (12:00)

Na začiatku roku 2020 sa analytici predháňali v predpovediach, ako bude rok 2020 vyzerať a nakoniec sme zažili rok, ktorý nikto nečakal. Opäť sa potvrdilo, že predpovedať budúcnosť sa nedá.

Najlepšie podielové fondy za minulý rok zarobili okolo 30%. Ide však o fondy, do ktorých Slováci investovali pomerne malé sumy, aj keď celosvetovo majú mnohé z nich pod správou významný majetok. Prevažne ide o fondy, ktoré investovali do špecifických oblastí, prípadne regiónov (Ázia, Čína, India, malé spoločnosti, energetika, technológie). Sú to napríklad fondy BNP Paribas Funds Energy Transition, BNP Paribas Funds Nordic Small Cap, Templeton Asian Growth Fund.

Fondy, ktoré sú najviac obľúbené medzi Slovákmi , zarobili výrazne menej. Priemerná ročná výkonnosť TOP 10 fondov z pohľadu majetku, ktorý do nich investovali Slováci, bola 2,69%. V tomto prípade hovoríme skôr o realitných fondoch, prípadne zmiešaných fondoch, kde mali svoj podiel aj dlhopisy. Sú to napríklad fondy PP- Náš prvý realitný fond, AM SLSP Aktívne portfólio, Eurizon AM Slovakia, TAM - Realitný fond, či J&T Bond. Pre úspech pri investovaní je dôležité reagovať na to, čo sa deje a dodržiavať základné investičné princípy.

Pravidlá, ktoré pomohli zvládnuť náročný rok 2020, pomôžu aj v roku 2021

  • rozkladanie investície na viacero častí
  • investovanie do fondov zodpovedajúcich vášmu profilu
  • pravidelné investovanie
  • emócie pod kontrolou
  • neukončovanie investície v poklese
Ak sa budete držať týchto pravidiel, pomôžu vám zvládnuť aj nepredvídané udalosti, ktoré budú hýbať svetom aj v roku 2021. Nezabúdajte ani na využívanie poklesov. Kto investoval napríklad v marci 2020, mohol sa tešiť z mimoriadnych výnosov. Napríklad Globálny akciový fond Tatra banky vzrástol zo svojho marcového dna ku koncu roku 2020 o 47 %.

„Pandémia spôsobená koronavírusom v roku 2020 logicky ovplyvnila aj finančné trhy. V období najväčších poklesov sme samozrejme zaznamenali vyššie objemy odpredajov podielov, no ich výška nebola nadštandardná a zďaleka nedosiahla úrovne iných krízových rokov. Navyše, ťažko povedať, či išlo o reakciu na trhový vývoj alebo investorov k tomu viedla nutnosť použiť práve tieto prostriedky. Zaznamenali sme dokonca zvýšenú aktivitu v retailovom segmente, ktorý využil pokles práve na nové investície do akciových fondov. To bol rozdiel oproti iným krízovým rokom, kedy klienti na svoje investície častejšie siahali, zatiaľ čo teraz sa častejšie pýtali, či v čase poklesu nemajú objem svojich investícii ešte navýšiť. Toto nazeranie na poklesy ako príležitosť hodnotíme veľmi pozitívne, nakoľko signalizuje, že klienti sa viac zaujímajú o to, ako svoje peniaze lepšie zhodnotiť a téma je im čoraz bližšia,“ hovorí Dana Škublová, riaditeľka KBC Asset Management na Slovensku.

Investičné príležitosti budú aj v roku 2021 a budú priať pripraveným

Pokiaľ sa rozhodnete investovať, nečakajte na prepady cien na burze, pretože takéto čakanie môže byť veľmi dlhé. Zároveň vám môže ujsť zaujímavé obdobie rastu. "Oveľa lepšia cesta je stanoviť si rozumný horizont (minimálne 7 a viac rokov) a spoliehať sa na dlhodobý rastový trend, ktorý na finančných trhoch funguje spoľahlivo. Je kľudne možné, že aj rok 2021 prinesie zaujímavejšie príležitosti na nákup, keďže sa očakáva zvýšená volatilita, teda kolísanie oboma smermi. No je to špekulácia, ktorá môže a nemusí vyjsť," uzatvára Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partners Investments.
 
Zdroj: Tatra banka, Partners Investments, Foto: redakcia