Vysoká inflácia tvrdo zasiahla úspory Slovákov. ETF ani podielové fondy na ňu nestačia, zarobia len priveľmi riskantné investície

Autor: redakčne upravené
10.08.2022 (11:00)

Ešte začiatkom roka sa za úspešnú investíciu považovala taká, ktorá porážala infláciu. Dnes už toto tvrdenie neplatí. O úspešnej investícií hovoríme už vtedy, keď dokáže čo najviac eliminovať negatívny dopad inflácie. Zisk je dnes len za cenu extrémne vysokého rizika.

Slovensko sa nachádza v tretine krajín únie s najrýchlejším rastom cien, pričom zlepšenie situácie je v nedohľadne. Strednodobá predikcia Národnej banky Slovenska totiž hovorí o tom, že ceny by v tomto roku mali vzrásť o vyše ako 10 % a v budúcom roku ešte o jeden percentuálny bod viac. Vysoká inflácia spôsobuje Slovákom na ich úsporách obrovské škody. „Už dlhodobo upozorňujeme na to, že väčšina obyvateľov má svoje peniaze uložené v bankových produktoch s extrémne nízkymi úrokovými sadzbami. Hoci takto uložené peniaze ľuďom prerábali už v minulosti, nebolo to až také markantné. Ak však bude inflácia dlhodobo taká vysoká, resp. sa ešte navýši, bude to pre majetok ľudí katastrofa,“ objasňuje Radoslav Valko, generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance s tým, že 10%-ná inflácia vlastne zoberie každým rokom ľuďom 10 % z ich úspor. „Cestou ako sa chrániť pred vysokou infláciou je investovanie do podielových fondov alebo ETF. Aj keď z dlhodobého hľadiska je výnosnosť týchto nástrojov na úrovni 7 až 8 percent, čo pri aktuálnej inflácií nepokryje všetky straty, na strane druhej ich výrazne eliminuje.“ Toto náročné obdobie môžu využiť podvodníci. R. Valko si myslí, že na trhu sa v týchto ťažkých časoch objaví viacero firiem, ktoré budú predávať tutové investície vo forme korporátnych dlhopisov s vysokým výnosom. Pred rokom a pol slovenským finančným trhom otriasol prípad skrachovanej spoločnosti Arca Capital a Slováci, ktorí nakúpili jej cenné papiere o svoj majetok prišli. Nezabúdajte, na finančnom trhu neexistuje žiaden produkt, ktorý vám prinesie vysoké zhodnotenie pri nízkom resp. nulovom riziku. Nízkorizikové investície sú zároveň tie najmenej výnosné.
 
Zdroj: SOPHISTIC Pro finance, Foto: redakcia