Tri dôležité odporúčania, ako investovať v súčasnej situácii

Autor: redakčne upravené
01.06.2022 (09:50)

Po fantastickom rastovom roku 2021 (index S&P 500 narástol o vyše 20 %, NASDAQ o vyše 23 %) prišla v tomto roku na finančné trhy korekcia (=pokles). Pre drobných investorov však predstavuje dnešná situácia príležitosť, ak sa jej správne chopia.

Pokles na finančných trhoch sme zažili aj v roku 2020, trval krátko a trhy sa neuveriteľne rýchlo zotavili. (INVESTOVANIE: Prečo Index S&P500 dlhodobo rastie? Časť 1.)

Rada č.1: Teraz nie je čas predávať podiely, ale práve naopak

Slováci investovali v roku 2021 do podielových fondov rekordných 1,5 miliardy eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom (450 mil. eur) išlo o 3-násobný nárast.

Odhaduje sa, že približne 80 % Slovákov na finančných trhoch neinvestuje. Ak ešte neinvestujete, teraz je ten správny čas začať. Index S&P 500 klesol od úvodu roka po svoju zatiaľ najnižšiu hodnotu o 18 %. Aj keď nikto nevie odhadnúť, dokedy bude pokles trvať a ako hlboko pôjde, história jednoznačne potvrdzuje, že finančné trhy sa z poklesu nielen zotavia, ale rastom výrazne prekonajú dovtedajšie maximá. To znamená pre investorov príležitosť teraz nakupovať podiely lacnejšie, a zvýšiť tým svoj budúci zisk.

Historické data hovoria, že medvedí trh (klesajúci o viac ako 20 %) pri najznámejšom americkom akciovom indexe S&P 500 trval za posledné storočie priemerne 1,4 roka s priemernou kumulatívnou stratou -41 %. Priemerný býčí (rastový) trh, ktorý ho striedal, však trval vyše 9 rokov s priemerným zhodnotením +480 %.

Rada č.2: Neinvestujte príliš konzervatívne

Slováci investujú dlhodobo príliš konzervatívne. Približne polovica z 10 miliárd eur, ktoré majú investované v podielových fondoch, pripadá na zmiešané fondy. 20% percent investícií smeruje do realitných fondov a len o niečo nižšiu alokáciu majú dlhopisové fondy. Zmiešané fondy sú zo strany finančných sprostredkovateľov ponúkané ako hra na istotu. Ak sa pozrieme na ich zloženie, približne 50 % dlhopisy, 25 % akcie, 15 % peňažný trh a 10 % ostatné, majú Slováci na akciových trhoch vložených len 25 % svojich investícií. Na porovnanie: v USA majú ľudia priamo v akciách alebo cez akciové fondy investovaných 55 % prostriedkov. Ak sa pozrieme na historické čísla, tak americké akcie si za posledné necelé storočie pripísali priemerne 9,78 % výnos a britské 8,86 %. Naproti tomu výnosy dlhopisov sú historicky približne polovičné a ešte o niečo nižšie je peňažný trh. Akciové investície ešte navyšujú dividendy.

Data hovoria jasne: nemá zmysel investovať zbytočne konzervatívne. Rozumnou cestou je kombinácia akciových podielových fondov a ETF fondov kopírujúcich najznámejšie akciové indexy. Týmto spôsobom má investor zabezpečenú dostatočnú diverzifikáciu a nepotrebuje diverzifikovať zbytočným rozložením investícií do málo výnosných aktív.

dlhodobe_vynosy

Rada č.3: V čase vysokej inflácie sa darí akciám a realitným investíciám

Zaujímavý je pohľad na výnosy aktív v čase vysokej inflácie. Z historických údajov (1976-2019) vyplýva, že infláciu presahujúcu 4 % dokázali prekonať iba tzv. REIT, teda zjednodušene povedané realitné fondy, svetové akcie a americký index S&P 500. Naopak, pri dlhopisoch, komoditách a zlate investori v časoch vysokej inflácie strácali.

V časoch inflácie sa viac darí aktívam založeným na peňažných platbách firmám alebo vlastníkom pôdy či nehnuteľností. Ak teda začnú rásť platby v dôsledku inflácie, logicky sa zvyšuje hodnota týchto firiem a pozemkov a realít.

Ak to zhrnieme, aktuálna situácia je príležitosťou vstúpiť do pravidelného investovania, resp. dokupovať extra podiely, ak už pravidelne investujete. Dôležité je však neinvestovať zbytočne konzervatívne, pretože potom sa výnosový efekt stráca. V praxi to znamená uprednostniť akciové fondy pred zmiešanými fondami.


Tieto finančné rady pripravil Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.
 
Zdroj: M. Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko, Foto: redakcia