Európska centrálna banka zdvihla úroky o štvrť percentuálneho bodu

27.07.2023 (18:30)

Európska centrálna banka (ECB) zvýšila svoje úrokové sadzby už deviaty raz v rade v rámci rok trvajúcej snahy o utlmenie bolestivo vysokej inflácie. Obavy z recesie však podporujú dohady, že štvrtkový rast úrokových sadzieb ECB by mohol byť posledný.

„Inflácia naďalej klesá, ale stále sa očakáva, že zostane príliš vysoko príliš dlhé obdobie,“ uviedla centrálna banka vo vyhlásení. Dodala, že bude sadzby udržiavať vo výške dostatočnej na to, aby obmedzili ekonomickú aktivitu „tak dlho, ako to bude nutné“, s cieľom znížiť infláciu. Inflácia v eurozóne klesla z úrovne 10,6 percenta, na ktorej kulminovala vlani v októbri, na 5,5 percenta v júni, ale stále je výrazne nad hranicou dvoch percent, ktorá sa považuje pre ekonomiku za najvhodnejšiu.

Štvrtkovým zvýšením o štvrť percentuálneho bodu posunula ECB depozitnú sadzbu v priebehu jedného roka z úrovne mínus 0,5 percenta na plus 3,75 percenta. Išlo o najrýchlejší rast tejto sadzby od vzniku eura v roku 1999. Obavy z recesie sa sústreďujú na Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou. Nemecko je jedinou rozvinutou krajinou, v prípade ktorej Medzinárodný menový fond v tomto roku predpokladá oslabenie hospodárstva.
 
Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák