Politici zneužívajú tému hypoték na predvolebný boj. Aká je v skutočnosti realita na hypotekárnom trhu?

Autor: redakcia
16.08.2023 (16:00)

Národná banka Slovenska spolu s Ministerstvom financií a Slovenskou bankovou asociáciou dnes prezentovala čísla z hypotekárneho trhu. Politici strašia ľudí problémom, ktorý v skutočnosti až takým problém nie je. Pozrite si, aká je realita.

Väčšine dlžníkov splátka narastie o max. 100 eur, problém to pre nich nebude

Nárast splátok sa do konca roka 2025 dotkne každej druhej hypotéky. Ide približne o 350 tis. hypoték.

Nárast splátok pri väčšine hypoték nebude dramatický. Domácnosti ho pocítia, ale dodatočné výdavky by nemali prekročiť v priemere 5 % ich príjmov v čase refixácie. Domácnosti by to mali zvládnuť a ich schopnosť splácať by nemala byť ohrozená. Situácia si vyžaduje individuálne, nie plošné riešenia. Verím, že banky spoločne so štátom v tomto smere nájdu spoločnú reč, “ povedal člen bankovej rady a výkonný riaditeľ NBS Vladimír Dvořáček.

Dobrou správou je, že pre väčšinu domácností nejde o dramatickú zmenu. Pri väčšine hypoték nárast nepresiahne sumu 100 €. Dôležité je, že mnohé hypotéky už sú z významnej časti vyplácané a nárast splátky tak bude značne menší, ako by bol v prípade novej hypotéky.

hypoteky_splatky

"Brutálny" nárast splátky, ktorým sa často oháňajú politici sa bude týkať iba malého percenta dlžníkov. Nárast splátok presahujúci 20 % príjmu nastane iba pri 1 % hypoték. Najväčšiemu nárastu splátky v pomere k príjmom budú čeliť najmä vysoko zadlžené domácnosti, najmä mladí dlžníci, ktorí si kupovali drahšie nehnuteľnosti (napr. v Bratislave). Zároveň však treba povedať, že títo ľudia majú aj nadpriemerné príjmy.

Modelový príklad

2019 2024
Priemerná výška hypotéky: 70 000 eur Zostatok úveru: 57 276 eur
Priemerná splatnosť: 24 rokov Splatnosť: 19 rokov
Priemerná úroková sadzba: 1,39% Nová úroková sadzba: 4,49%
Mesačná splátka: 286 eur Nová mesačná splátka: 374 eur

Kľúčovým faktorom pre schopnosť domácností splácať hypotéky je najmä vývoj na trhu práce, ktorý je dnes vo veľmi dobrej kondícii. Kým majú ľudia prácu, zvýšenie splátok by väčšina mala zvládnuť bez väčších problémov.

Rast úrokových sadzieb spomalil

Druhou dobrou správou je, že úrokové sadzby na hypotékach už nestúpajú takým rýchlym tempom ako v minulom roku. Kým v období od marca 2022 do marca 2023 rástli hypotekárne sadzby každý štvrťrok o 0,7 %, v 2. štvrťroku 2023 stúpli už len o 0,3%.

Komu sa zdajú dnešné sadzby vysoké, mal by sa pozrieť do minulosti. Takéto sazby boli na trhu v roku 2014, rast hypotekárnych úverov bol aj vtedy silný a ľudia hypotéky dokázali splácať. Vtedy sa 4%-nej úrokovej sadzbe všetci tešili, pretože medziročne klesala, dnes sa všetkým zdá 4,5%-ná sadzba vysoká, pretože klienti si za posledné roky pamätajú len nízke sadzby.

hypoteky_trhove_sadzby

Počet nesplácaných hypoték je rekordne nízky

Rekordne nízke úrokové sadzby vnímala NBS ako nezdravé a viackrát upozorňovala, že tieto sadzby nebudú na trhu navždy. Preto komerčné banky pri poskytovaní hypoték preverovali každého jedného žiadateľa, či bude schopný splácať hypotéku aj v prípade, keď úrokové sadzby stúpnu o 2%. Kto sitom neprešiel, hypotéku nedostal. Aj preto je dnes pomer nesplácaných hypoték veľmi nízky a dosahuje 1,1%, čo je za posledných 20 rokov historické minimum.

zlyhane_uvery
 

Nehnuteľnosti idú do dražby len vo výnimočných prípadoch

Politici ľudí strašia tým, že banky im zoberú strechu nad hlavou a nehnuteľnosti budú predávať v dražbách. Tento argument naozaj nie je založený na pravde. Realita je taká, že zo 7000 zlyhaných hypoték sa vydraží menej ako 200 bytov/domov ročne. Zvyčajne sa jedná o klientov, ktorí pri problémoch so splácaním nekomunikujú s bankou a teda nie je s nimi možné dohodnúť alternatívne riešenie pri splácaní.

Pri akýchkoľvek problémoch so splácaním, kontaktujte svoju banku

Banky majú niekoľko možností (predĺženie splatnosti, odklad splátok, konsolidácia úverov,...), ako pomôcť ľuďom, ktorí majú problémy so splácaním. Na to, aby banka našla pre vás vyhovujúce riešenie, musí v prvom rade vedieť, že budete potrebovať pomoc. Dôležité je, kontaktovať banku skôr, ako začnete so splátkami meškať. Čím viac meškáte so splátkami, tým má banka menej možností ako vám pomôcť. Preto je dôležité, aby ste o svojich finančných problémoch informovali svoju banku čo najskôr.

Slovenská banková asociácia pripravila pre všetkých online kalkulačku, pomocou ktorej si môžete vypočítať o akú sumu vám stúpne mesačná splátka hypotéky pre refixácii úrokovej sadzby. Neváhajte ju využiť.
 
Zdroj: NBS, Slovenská banková asociácia, Foto: redakcia