Na dovolenke sa oplatí platiť kartou

15.05.2012 (14:45)

Poplatky za platenie kartou v porovnaní s výberom z bankomatu sú lacnejšie.  
 
Dovolenková sezóna sa už pomaly rozbieha a peňažná hotovosť či platobná karta je súčasťou každého cestovateľa. 

Klienti ČSOB využívajú kartu najčastejšie v okolitých krajinách, ale aj v dovolenkových destináciách ako napr. v Taliansku. Karta je často využívaná aj vo Veľkej Británii a Nemecku, kam Slováci chodia za prácou.

Len v minulom roku si klienti ČSOB v zahraničí vybrali z bankomatov hotovosť vo výške 42 mil. EUR. Kartou zaplatili 75,4 mil. EUR. 

ČSOB vydáva medzinárodné platobné karty VISA, MasterCard a Maestro, ktoré sú akceptované celosvetovo. „Či karta platí v konkrétnom obchode alebo bankomate, si klient môže skontrolovať na základe loga, ktoré by malo byť totožné s logom na jeho karte,“hovorí Andrea Lazar, riaditeľka odboru Komfort platieb ČSOB. Zároveň odporúča zobrať si do zahraničia jednu kartu VISA a jednu kartu MasterCard alebo Maestro.


Čo sa oplatí viac- karta alebo hotovosť?

„Dovolenkári by si mali zobrať so sebou určitú hotovosť a ostatné náklady platiť kartou. Poplatky za platenie kartou v porovnaní s výberom z bankomatu sú pre klienta lacnejšie, navyše môžu byť dokonca zahrnuté v cene balíka služieb a klient tak za použitie karty v obchode neplatí žiadne poplatky navyše,“ dopĺňa Andrea Lazar. 

Ako platia v zahraničí muži a ženy

Ženy vyberajú hotovosť z bankomatu v zahraničí podstatne zriedkavejšie ako muži. Klientky ČSOB urobia v priemere až o polovicu menej výberov. „Ak už ženy v zahraničí použijú bankomat, vyberú o 9 % vyššiu sumu ako vo svojej vlasti“, zhodnotila Andrea Lazar.

Pozrite si tiež:
Používanie kariet v zahraničí narastá
Banky ponúkajú k platobným kartám veľa zliav a výhod
Zo zahraničia sa ku platobnej karte nedostanete ľahko
Zdroj: ČSOB, Foto: Ivan Sedlák