Stavebné sporiteľne vám požičajú aj bez šetrenia

Autor: Andrej Dorič
06.08.2012 (07:00)

Dopyt po lacných úveroch je veľký, ale schopnosť šetriť si predtým ako si požičiate medzi Slovákmi veľká nie je. Stavebné sporiteľne to tiež pochopili a ponúkajú rôzne úverové produkty, ktoré sa skôr podobajú na klasické spotrebné úvery ako na stavebný úver. 

Najnovšie prišla s novinkami ČSOB Stavebná sporiteľňa. Od 1. augusta začala ponúkať dve nové úverové produktov Majster MINI a Majster MAXI, ktoré môžete klienti čerpať bez predošlého šetrenia, počiatočného vkladu na stavebnom sporení, bez zabezpečenia nehnuteľnosťou, bez ručiteľa či bez potvrdenia o príjme.

BANKY.sk zisťovali či tento úver je viazaný na bývanie a či majú podobné produkty aj iné stavebné sporiteľne. 

Dvaja majstri

Hoci Majster Mini a Maxi vyzerajú ako klasické spotrebáky majú charakter stavebných úverov, pretože podľa zákona môže stavebná sporiteľňa poskytovať len účelové úvery na bývanie. „Preto dané úvery nám musí vždy klient vydokladovať, teda predložiť účel použitia úveru,“ vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa taktiež poskytuje medziúvery aj bez podmienky sporenia, bez preukazovania príjmu, aj bez potreby zabezpečenia. „Účel použitia musí byť samozrejme v zmysle zákona o stavebnom sporení výlučne spojený s bývaním, ako napríklad rekonštrukcia, oprava či prestavba bytu či domu, informuje,“ Daniela Vlčková, z komunikačného oddelenia Wüstenrot stavebnej sporiteľne.

Aj Prvá stavebná sporiteľna (PSS) môže ako spotrebiteľský úver poskytnúť aj úver bez záložného objektu a bez ručiteľa, ale ako upozorňuje Miloš Blanárik, riaditeľ komunikácie PSS môže tak urobiť podľa zákona len do obmedzenej výšky 25 000 eur a na presne vymedzené účely, ktoré sme už spomínali.  

Blanárik však odporúča ako najvýhodnejšiu možnosť stavebný úver. Ak potrebujete úver vo výške 1 000 eur a s dobou splácania 5 rokov, PPS vám cez stavebný úver ponúkne úrok len 2,9 % ročne a splátku len 17,86 eur mesačne. Na poskztnutie stavebného úveru však musíte sporiť.


Tisícka za 28 eur mesačne

Koľko by vás vyšiel úver v sume 1000 eur, na 5 rokov pri novom produkte Majster Mini v ČSOB? Splátku budete mať 28 eur mesačne, pričom prvé 4 roky budete v medziúvere a platiť budete 12,8 eur na úrok z medziúveru a 15,2 eurovú splátku na sporenie pri úroku 12,5%. „Posledný rok bude v stavebnom úvere, kde budete mať úrok 7,95% a splátku 28 eur mesačne,“ vypočítava Eliášová.

Vo Wüstenrote by ste na pôžičku 1 000 eur s 5 ročnou dobou splatnosti, mohli využiť štandardný medziúver, ktorý je od 1.augusta so zníženou úrokovou sadzbou 5,99% ročne. Neskôr vo fáze stavebného úveru by ste mali útok od 3% ročne. „ Tento typ medziúveru sa však neposkytuje bez dosiahnutia určitej počiatočnej sumy nasporením alebo vkladom,“ dodáva Vlčková.

Prvá stavebná sporiteľňa vám bez sporenia požiačia na medziúver iba od 3 000 eur vyššie s možnou dobou splácania aj 10 rokov. "Ide o následný medziúver, ktorý môže klient získať bez počiatočného vkladu, bez ručiteľa a bez potvrdenia o príjme," vysvetľuje Blanárik.  Ak budete takýto medziúver splácať 10 rokov, potom mesačná splátka bude 37,32 eur. Vo fáze medziúveru (5,33 roka) je úroková sadzba 6,59 % ročne; po prechode do fázy stavebného úveru (4,67 roka) bude úroková sadzba už len 4,7 % ročne. 

10 tisíc za viac ako 100 eur

 Ak by ste si chceli požičať v niektorej zo sporiteľní až 10 000 eur na 10 rokov vaše mesačné plátky aj úroky porastú. Pri úvere Majster Maxi budete mať mesačnú splátku 138,5 eur pričom prvých 7,5 roka budete v medziúvere a platiť bude 72,95 eur na úrok z medziúveru a 65,5 eur splátku na sporenie pri úroku 8,35%. Posledných 2,5 roka bude v stavebnom úvere, kde bude mať úrok 5,95% a splátku 138,5 eur mesačne.

Vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni si môžete od 1. augusta požičať 10 000 eur cez medziúver aj bez predchádzajúceho sporenia, bez preukazovania príjmu, aj bez zaručenia (nehnuteľnosťou či ručiteľom). „Takýto medziúver je možné čerpať vo výške od 2 700 eur až do 10 tisíc alebo až do 20 tisíc eur (podľa typu produktu). Splatnosť dosahuje maximálne 13,3 roka, ročná úroková sadzba je 7,59% alebo 6% (počas stavebného úveru), mesačná splátka pri medziúvere vo výške 10 000 eur bude 110 eur a 100 eur vo fáze stavebného úveru až do úplného splatenia,“ vyratúva Vlčková.

Ak máte záujem o úver vo výške 10 000 eur  s dobou splácania 10 rokov (bez predchádzajúceho sporenia, bez ručiteľa, bez potvrdenia o príjme), Prvá stavebná sporiteľňa opäť odporúča následný medziúver. Ten budete splácať 10 rokov konštantnou splátkou 120,39 eur mesačne. Vo fáze medziúveru (5,42 roka) je úroková sadzba 6,59 % ročne; po prechode do fázy stavebného úveru (4,58 roka) bude úroková sadzba už len 4,7 % ročne.

Z uvedeného vyplýva, že keď chcete menšiu sumu na opravu bytu a nemáte nič nasporené oplatí sa úver Majster Mini od ČSOB. Keď však chcete viac peňazí na dlhší čas menšie splátky budete mať pri medziúveroch od  Wüstenrotu či Prvej stavebnej. 

Pozrite si tiež:
Splatenie úveru banka nemusí vždy oznámiť
Čo robiť, keď banka nechce poskytnúť úver?
Dovolenka na úver? Radšej nie 

 
Foto: Ivan Sedlák