Refinančné úvery môžu pomôcť ušetriť až stovky eur

Autor: Ľudovít Petržala
13.08.2012 (07:00)

Banky najmä v zložitých a náročných finančných obdobiach, v akých sa ocitá aj čoraz väčšia časť Slovákov, zaznamenávajú zvýšený záujem o refinančné úvery. Aký je ich význam, ako sa dajú použiť a aké možné výhody ponúkajú?  
 
Existujú dva možné spôsoby využitia refinančných úverov. Prvým je refinancovanie hypotekárnych úverovalebo úverov zabezpečených nehnuteľnosťou. Druhým je konsolidácia úverov, kedy má klient možnosť spojiť si do jedného úveru zabezpečeného nehnuteľnosťou viacero úverov a to vrátane spotrebných úverov, kreditných kariet, povolených prečerpaní a úverov na bývanie zabezpečených nehnuteľnosťou.

Hlavnými výhodami refinančných úverov sú najmä zníženie poplatkov za vedenie viacerých úverov a konsolidácia na jeden úver. Čiže nakoniec klient spláca len jeden úver, v jednej banke a v jeden deň, čo vedie aj k sprehľadneniu splácania. Banky tiež klientovi umožnia predčasne splatiť úver, ktorý nebol až tak výhodný v čase uzatvorenia, a tak získať novú a lepšiu úrokovú sadzbu. Konsolidácia úverov v konečnom dôsledku môže viesť k ušetreniu desiatok až stoviek eur. 

Ján Ondráš, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne hovorí: „Na záujem o tento typ úverov má vplyv aj sezónnosť a skutočnosť, že úvery v iných bankách klienti predčasne splácajú najčastejšie v čase refixácie, kedy je splatenie úveru bez poplatku“.

Bonusy a výhody


Banky však mnohokrát ponúkajú rôzne výhody a bonusy k refinančným úverom a tak môžete získať aj poistenie nehnuteľnosti, výrazne nižší úrok, odpustenie poplatkov za spracovanie, uznanie znaleckého posudku aj niekoľko rokov starého.

Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky hovorí, že v ich banke tvoria refinančné hypotéky 25% hypotekárnych úverov. Medzi výhodami, ktoré Walterová spomína je napríklad znížená úroková sadzba o 1% pri prenose hypotekárneho úveru alebo úveru zabezpečeného nehnuteľnosťou z inej banky. Klient môže tiež využiť pôvodný znalecký posudok alebo získať zdarma odhad hodnoty nehnuteľnosti bankou. Navyše si môže znížiť úrokovú sadzbu až o 0,6% ak využije ďalšie produkty alebo služby VUB.

Juraj Valachy, ekonomický analytik Tatra banky, zasa zdôrazňuje najmä to, že klienti nemusia dokladovať príjem, nemusia predkladať znalecký posudok (akceptujú až 5 rokov starý) a neplatia spracovateľský poplatok pri fixácii úrokovej sadzby s 3- a viac- ročnou fixáciou.




Ondráš dodáva, že banka neskúma účel pôvodného úveru, klient môže získať aj vyšší úver ako je zostatok vyplácaných úverov, potrebná je len úverová zmluva z banky, ktorej úver chce klient prefinancovať, súhlas so zriadením záložného práva a súhlas s predčasným splatením úveru. Ak má klient znalecký posudok nehnuteľnosti z roku 2004 a novší, tak ho Slovenská sporiteľňa akceptuje.

OTP banke pre zmenu približne 27% novo poskytnutých úverov zabezpečených nehnuteľnosťou predstavujú refinančné úvery. Tieto úvery banka poskytujeme bez poplatku za spracovanie úverového obchodu, za zvýhodnené úrokové sadzby, bez preukazovania príjmu a predkladania nového znaleckého posudku. Klient môže získať ešte zľavu z úrokovej sadzby ak si do banky presmeruje svoju mzdu. V prípade ak má klient záujem aj o navýšenie úveru, získa ho bez dokladovania účelu použitia týchto prostriedkov.
Foto: Ivan Sedlak