Odmeny za platby kartou majú rôzne podoby

14.12.2012 (15:00)

Banky na Slovensku rozširujú možnosti získať benefity za časte platby kartou. Niektoré vracajú peniaze iné odpúšťajú poplatky za kartu či účet.  
 
Prima banka od decembra zvýšila odmenu za platbu kartou na 1% za každý nákup. Ak zaplatíte kartou 200 eur mesačne, banka vám vráti 2 eurá. Prima banka sľubuje za aktivitu aj úplné odpustenie poplatku za bežný účet. Zaplatiť kartou však musíte 390 eur mesačne, dostanete späť na účet 3,90 eur, čo je cena za jeho vedenie. 

Klientov za platby kreditkou a debetkou odmeňujú aj iné banky. Slovenská sporiteľňa začala v októbri tohto roka odmeňovať klientov za platby kreditnou kartou. Za nákupy zaplatené elektronickou kreditnou kartou Visa Classic/Gold vám banka pošle na kartový účet 0,5 % a z ceny nákupu. Pri embosovanej Visa kreditke a Štedrej karte dostanete späť až 1 %. Odmena však bude pripísaná iba vtedy ak súčet mesačných transakcií bude v minimálnej výške 50 eur a maximálnej výške 2 000 eur. Banka uvádza, že za prvé mesiace už vrátila klientom takmer 50 tisíc eur a priemerná mesačná odmena bola viac ako 5 eur.

Slovenská sporiteľňa už niekoľko rokov odmeňuje aj držiteľov debetných kariet, vydaných k Osobného účtu. Pri týchto platbách vracia 0,5 % zo zaplateného nákupu.

ČSOB zase ponúka klientom pri platbe kreditnou kartou poistenie zakúpeného tovaru a predĺženú záruku tohto tovaru. „Okrem toho na posledné dva mesiace v roku 2012 ponúkame na všetky kreditné karty otvorené v tomto období benefit v podobe 20 eur, ktoré klienti dostanú späť na novú kreditnú kartu v prípade, že novou kreditkou načerpajú stanovený objem do určeného termínu,“ dodáva Zuzana Eliášová, hovorkyňa banky. 

Prehľad odmien za platby kartou
Banka Benefity za platbu kartou Podmienky
Prima banka  1% za každý nákup Iba v decembri
Slovenská sporiteľňa  0,5-1% za nákup Platby minimálne 50 eur mesačne
ČSOB Poistenie tovaru  Iba v novembri a decembri
  20 eur na kartový účet   
Tatra banka 50% zľava za vedenie účtu  10 platieb debetkou
  50% zľava za kreditnú kartu Platby v hodnote 150 eur
  100% zľava za kreditnú kartu  Platby v hodnote 300 eur

Tatra banka síce nevracia peniaze na účet za platby kartou, ale ponúka polovičnú zľavu za balík služieb Tatra Personal,, ak ste mesačne zaplatili viac ako 10 krát debetnou kartou. Z poplatku 5 eur tak ušetríte 2,50 eur. “Ak sú k jednému účtu vydané viaceré debetné karty, počty platieb nimi sa spočítava,” vysvetľuje Marína Smolková hovorkyňa banky. 

Ak používate v Tatra banke kreditku Visa štandard dostanete za zúčtované platby v hodnote 150 eur polovičnú zľavu z mesačného poplatku za kartu. Keďže karta stojí 2,29 eur ušetríte necelých 1,15 eur. Pri platbách v hodnote 300 eur získate 100% zľavu za kartu. Pri zlatej kreditke majú zľavy podobné pravidlá, ale musíte mať platby vo výške 500 a 1000 eur. Ušetríte však viac, pretože tieto karty sú drahšie. Zlatá VISA kreditka stojí 8 eur mesačne. Ušetriť tak môžete 4 alebo celých 8 eur.

Neprehliadnite:
Debetku k účtu si môžete zrušiť, ale neušetríte tým
Platby kartou cez internet vám banka ochráni
Poplatky pri kreditkách sa môžu vyšplhať vysoko
Porovnajte si úroky na kreditných kartách
Foto: BANKY.sk