Darčekové platobné karty majú obmedzenia

Autor: Ľudovít Petržala, Andrej Dorič
31.12.2012 (07:00)

Pred Vianočnými sviatkami viaceré banky ponúkli klientom darčekové platobné karty. BANKY.sk Vám prinášajú ich porovnanie a aj poplatky, ktoré sú s nimi spojené.  
 
Od 10. decembra 2012 rozšírila ponuku svojich kariet Slovenská sporiteľňa, ktorá začala vydávať novú kreditnú kartu s názvom Štedrá karta. Milan Bednár, vedúci oddelenia kartových produktov Slovenskej sporiteľne hovorí: „Z vybraných platieb zaplatených touto kartou sa vráti 1 %, zároveň poistí tovar zakúpený Štedrou kartou a poskytne „50 dní komfortu“, čiže peniaze na hotovostné aj bezhotovostné transakcie bez úroku.“

Bednár dodáva, že jediný poplatok spojený s touto kartou je za jej vydanie a ten je vo výške 8 eur. Žiadne ďalšie poplatky za vedenie tejto karty alebo kartového účtu si banka neúčtuje. Ostatné poplatky za používanie kreditky Štedrá karta sú rovnaké ako pri kreditke VISA Classic (embosovanej).

Karta namiesto darčeka

Tatra banka prišla pred Vianocami s ponukou darčekovej karty v hodnote 50 a 100 eur vo s rôznymi obalmi. Hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková informuje, že banka v predvianočnom čase zaznamenala zvýšený záujem o tieto karty zo strany klientov. 

Jednorazový poplatok pri vydaní karty na pobočke je 7 eur a 10 eur vás karta vyjde pri objednaní cez službu DIALOG a donáške kuriérom. Za použitie karty nie sú účtované žiadne poplatky a platenie sa realizuje bez zadávania PIN kódu. 

Darčekovú kartu s predplateným kreditom 25, 50 alebo 100 eur ponúka v decembri aj UniCredit Bank.Tiež si k nej môžete vybrať rôzny obal. Karta má viaceré obmedzenia. Platí maximálne 1 rok bez možnosti jej obnovy. Výbery z bankomatov a na pobočkách (cash advance) nie sú touto kartou umožnené. Darčekovú kartu nie je možné opätovne nabíjať predplateným kreditom. Jednorázový poplatok za vydanie tejto karty je 6 eur.

Poplatky za darčekové a kreditné karty
Banka Názov karty Poplatok za vydanie
Slovenská sporiteľňa Štedrá karta 8 eur
Tatra banka Darčeková karta 7eur
UniCredit Bank Darčeková karta 6 eur
VÚB banka EMMA darčeková karta 7 eur
OTP banka Darčeková karta 6-20 eur ( podľa vloženej sumy)

Karta pre ženy

Pred Vianocami začala VÚB banka v spolupráci s magazínom EMMA ponúkať novú predplatenú EMMA kartu. Podľa dizajnu a zamerania je jednoznačne určená ženám. Každý, kto si predplatí dámsky magazín na jeden rok, získa bezkontaktnú platobnú kartu s bonusom 5 eur. Kartu si bez poplatku možno bezhotovostne dobíjať až do výšky 2 000 eur. Ku karte je aj automatické poistenie kabelky do výšky 200 eur v prípade krádeže alebo lúpežného prepadnutia. Karta nie je viazaná na otvorenie si bežného alebo vkladového účtu v banke. Ale musíte mať kartový účet, pričom váš predplatený kredit na nej nie je úročený.

Okrem predplatenej karty VÚB ponúka aj darčekovú EMMA kartu s predplateným kreditom 50 alebo 100 eur. Vydanie bezkontaktnej platobnej karty stojí 7 eur. Kredit možno bezplatne dobíjať do výšky 150 eur. Ku karte sa nevydáva PIN kód, čo znamená, že nie je potrebné si pamätať žiadnu kombináciu čísiel. 

Pri obidvoch typoch kariet platí, že v prípade ich zneužitia, banka kryje klientovu spoluúčasť na škode do výšky 100 eur. Používaním predplatenej EMMA karty si možno uplatniť zľavy od 5 do 25 % u partnerských obchodníkov. Vlastník karty nemusí byť klientom VÚB banky.

Odstupňované poplatky

Darčekové karty má v ponuke už niekoľko rokov aj OTP banka. "Darčekové karty sa predávajú priebežne, zvýšený záujem však zaznamenávame v predvianočnom období," informuje Peter Ohrajter z marketingu OTP banky. Poplatok za kartu je odvodený od sumy ktorú si na kartu dáte. Vkladať na ňu môžete od 20 eur za poplatok 6 eur až po 2350 eur, kde je poplatok 20 eur + 1% zo sumy vkladu presahujúcej 1.351 eur. Z toho vyplýva, že malé sumy sa na kartu neoplati dávať. 

Okrem aktivačného poplatku sa pripravte aj na poplatok za úschovu nevyčerpaných prostriedkov po exspirácií karty. Na druhej strane neplatíte poplatky za výber z bankomatov doma ani v zahraničí. Ku darčekovej karte od OTP banky máte PIN kód a karta platí dočasne a neobnovuje sa. Kartu môžete dostať aj bez účtu v OTP banke.  

Neprehliadnite:
Odmeny za platby kartou majú rôzne podoby
Poplatky pri kreditkách sa môžu vyšplhať vysoko
Porovnajte si úroky na kreditných kartách
Zdroj: weby bánk, Foto: BANKY.sk