Sadzby na termíňákoch opäť padali

Autor: Ľudovít Petržala
07.02.2013 (07:00)

V priebehu posledného týždňa viaceré banky znižovali sadzby na termínovaných účtoch. BANKY.sk Vám opäť prinášajú prehľad najzaujímavejších zmien.  
 
Na konci januára zmenila sadzby direct banka ZUNO. Banka dlhší čas ponúkala mierne lepšie úroky k termínovaným účtom v porovnaní s inými bankami, ale zmenami, ktoré urobila sa skôr zaradila do „šedého“ priemeru, či miestami až podpriemeru. 

Na účtoch vedených v eurách sadzby klesali prakticky pri každej viazanosti. Pri vkladoch na šesť mesiacov úroky klesli z 1,8% na 1,55% za rok. Pri ročnej, dvoj a trojročnej viazanosti zasa plošne klesli na 1,65% ročne. Na porovnanie o aký výrazný pokles íšlo treba spomenúť, že pôvodný úrok na trojročných účtoch bol až 2,5%. Banka znižovala úroky aj na devízových termínovaných účtoch vedených v anglickej libre a českej korune. Podrobný zoznam sadzieb ZUNO banky si môžete pozrieť tu.

V nasledovnej tabuľke si môžete pozrieť zoznam piatich bánk, ktoré Vám poskytnú najlepšiu úrokovú sadzbu, ak by ste si chceli uložiť na termínovaný vklad sumu 7000 eur na dobu dvoch rokov.

Banka  Úroková sadzba (% p.a.)
Privatbanka  3,40 (pre produkt PROFIT Konto, pri produkte FIX Konto je úrok 3,00)
Prima banka 3,10 (ak máte v banke osobný účet, inak 2,10)
Poštová banka 3,00
OTP Banka 2,80
BKS Bank  2,70


K 1. februáru upravovala svoje sadzby na eurových termínovaných vkladoch aj OTP banka. Tu už meny neboli také výrazné, ale aj tak boli v neprospech klientov. Pri ročnej viazanosti po novom dostanete úrok 2,50% za rok namiesto 2,60%. O jednu desatinu percenta padol úrok aj pri dvoj a trojročnej viazanosti a to konkrétne na 2,70% a pri trojročnej na 2,85% za rok. 

Deň po OTP banke znížila sadzby aj Poštová banka, úroky sa menili pri účtoch v eurách. Najvýraznejší pokles je pri vkladoch na pol roka a to konkrétne z 2,50% na 1,60% za rok. Úroky klesli aj pri dlhodobejších termínovaných vkladoch, napríklad s dobou viazanosti na tri roky, kde po novom dostanete namiesto 3,40% za rok úrok 3,20%. Aktuálne sadzby Poštovej banky si môžete pozrieť tu.

Neprehliadnite:
Zrušenie účtu nemusí byť úplne zadarmo
Na spoločnom účte sa dá ušetriť
Porovnajte si úroky na termínovaných vkladoch
Foto: Ivan Sedlák