Banky ponúkajú vyšší úrok na viazanom vklade za investície

Autor: Andrej Dorič
13.08.2013 (07:00)

Niektoré banky na Slovensku vám ponúknu zaujímavý úrok na termínovanom vklade, ale len vtedy ak cez nich investujete väčšiu sumu peňazí. BANKY.sk zisťovali či sa to oplatí. 
 
Chceli by ste zarobiť na viazanom vklade 2 až 3% ročne v čase keď úroky na vkladoch nezadržateľne padajú už niekoľko mesiacov a bežne sa pohybujú nižšie ako 2% za rok? 

Niektoré banky na Slovensku vám v tomto prípade ponúknu kombináciu vkladového a investičného produktu. Zvyčajne naviažu vyšší úrok na vklade na investíciu do podielových fondov, ktorá však musí byť dosť vysoká.

Banky tak zatraktívnia svoju málo lákavú ponuku úrokov na termínovaných vkladoch a zároveň dostanú väčšiu hotovosť, ktorú môžu investovať. Vy môžete získať vyšší úrok a zároveň zarobiť na investícii. Takéto spojenie dvoch produktov ponúkajú napríklad Tatra banka, Slovenská sporiteľňa, ale aj VÚB banka. 

Investovanie je však viac rizikové ako uloženie peňazí na vkladovom účte a môžete na ňom aj prerobiť. I keď banky tvrdia, že riziko straty všetkých peňazí je malé, stratu časti investície nevylučujú. 

"Na rozdiel od termínovaného vkladu, ktorého úroková sadzba je vopred známa, výnos z investície do podielového fondu vopred známy nie je. Vo všeobecnosti platí, že podielové fondy majú vyšší výnosový potenciál ako termínované vklady,“ tvrdí Martin Smrek, produktový manažér Tatra Asset Management. 

Koľko vám zarobia kombinované produkty v bankách

 Banka a produkt  minimálny vklad spolu s investíciou  ročný úrok
VUB
Kombiprodukt VIII
1000 eur 2,4%
 Slov. sporitelna
Kombi vklad +  
  3 000 eur 2%
 Tatra banka
Smart fond+ termínovaný vklad  
 1000 eur 1%

Koľko musíte vložiť a investovať


Tatra banke pri kombinovanej ponuke termínovaného vkladu s investovaním musíte minimálne vložiť 500 eur na vklad a 500 eur do podielového fondu. V tomto prípade však dostanete len 1 % úrok ročne. „V prípade, že investujete do fondu dvojnásobok sumy vloženej na termínovaný vklad, získate bonusový úrok vo výške 2 %. 

„Termínovaný vklad má dĺžku viazanosti 12 mesiacov, minimálny odporúčaný investičný horizont fondu z kombinovanej ponuky je 4 roky,“ dodáva Smrek. To znamená, že peniaze by ste mali v banke držať aspoň 4 roky, aby ste zarobili aj na investícii.

Ak by ste v tento banke mali 1000 eur iba na ročnom termínovanom vklade zarobili by ste iba 0,55% ročne. Takže kombinovať vklad by sa vám oplatilo, ale musíte rátať s dlhšou investíciou a rizikom straty. 

Slovenská sporiteľňa ponúka Kombi vklad +, kde musíte minimálne investovať 3 000 eur. Dve tretiny peňazí pôjde do SPORO Eurového dlhopisového fondu a jedna tretina na ročný termínovaný vklad. Pri dodržaní týchto podmienok môžete ročne zarobiť na vklade 2%. 

Pri Kombi vklade Premium je minimálna investícia až 9 000 eur. 
Pričom dve tretiny peňazí by smerovalo do SPORO Aktívneho portfólia a tretina na ročný termínovaný vklad. Vtedy zarobíte na vklade až 3% ročne

Aj v tomto prípade sú úroky lákavejšie ako bežný výnos na ročnom termínovanom vklade, kde banka ponúka iba 0,40% za rok. 

Kombinovaný produkt má aj VÚB banka. Minimálne musíte na termínovaný vklad vložiť 500 eur a toľko isto musíte v banke investovať. Vtedy môžete na úrokoch ročne zarobiť 2,4% ročne. Ak do tohto produktu dáte viac ako 15 000 eur môžete zarobiť na vklade až 2,7% ročne. 

Na bežnom ročnom termínovanom vklade v tejto banke zarobíte iba 0,60% za rok. 

Neprehliadnite

Tri tisíc eur skombinujete


BANKY.sk zisťovali na modelovom príklade čo by bankoví investiční odborníci poradili klientovi, ktorý by chcel uložiť na 3 roky na termínovaný vklad alebo investovať 3 tisíc eur. Klient nemá rád prílišné riziko, ale nepožaduje garantovaný výnos.

Smrek z Tatra banky hovorí, že rozumnou voľbou pre klienta by mohlo byť práve využitie kombinovanej ponuky termínovaného vkladu a podielového fondu. „Vďaka ktorej by vedel získať vyšší úrok na termínovanom vklade a zároveň aj potenciál na zaujímavý výnos z podielového fondu,“ dodáva.

Zuzana Kardelisová, PR špecialistka spoločnosti Asset Management Slovenskej sporiteľne radí vybrať siinvestíciu, ktorá už v menšej miere obsahuje aj akciovú zložku, napríklad SPORO Aktívne portfólio.

Kombinovať sporenie na termínovanom vklade a investovanie v banke sa oplatílen vtedy, ak máte dosť voľných peňazí, ktorých sa môžete vzdať na dlhší čas a ste otvorený prípadnému riziku straty čati investície. 
Foto: BANKY.sk