Balík služieb za euro klientov neláka, banky ho aktívne neponúkajú

Autor: Andrej Dorič
30.09.2013 (07:00)

Od júla tohto roka musia banky ponúkať aj štátom nariadený lacný balík služieb iba za jedno euro. Tento účet je pre nich stratový a pre klientov nezaujímavý kvôli obmedzeniam.  
 
Bankový účet, ktorý je lacný, ale jeho obsah nadiktuje bankám štát, je odsúdený na živorenie na okraji záujmu klientov. Tak to vyzerá aj s najnovším pokusom vlády donútiť banky ponúkať balík za euro, klientom, ktorý sú sociálne slabší, ale účet v banke potrebujú.

Dozvedieť sa o existencii tohto základného bankového produktu je niekedy práca pre detektíva. V prvom rade, je tento balík ťažko nájsť v cenníkoch bánk na webe. Nie je na viditeľných miestach. Potom hobanky ani aktívne neponúkajú na pobočkách, ako si BANKY.sk vyskúšali na vlastnej koži. 

„Klientom pri samotnej konzultácii o bežných účtoch, ktoré poskytujeme, dávame informáciu, že takýto účet máme v ponuke,“ tvrdí Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky. 

Podobne argumentuje aj Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne, keď hovorí, že banka vždy vychádza z potrieb klienta. „Po ich zistení mu ponúkneme taký účet, ktorý mu vzhľadom na jeho príjem a bankové služby, ktoré bude k účtu využívať, najviac vyhovuje“ dodáva. 

Záujem o tento účet je minimálny. Tatra banka do konca septembra otvorila iba štyri takéto účty. V Slovenskej sporiteľni vedú zatiaľ len 13 takýchto účtov. 

Neprehliadnite

Zákonné obmedzenia


Keď sa pozrieme na to, čo tento účet obsahuje, nezáujem oň ani neprekvapuje.

Tatra banka, ale aj ostatné banky podľa zákona na ňom ponúkajú iba desať platieb kartou mesačne. Za platby navyše by ste si už museli priplatiť 17 centov navyše. Pri lacnom účte dostanete iba tri výbery kartou z bankomatov Tatra banky. Ak by ste vyberali viac opäť si priplatíte, čo vám účet môže poriadne predražiť. Za výber z vlastného bankomatu si tatra banka účtuje 75 centov a z cudzieho až 1,75 eura.

Navyše aj pri prevodoch cez internet či na pobočke sú na tomto účte obmedzenia. Banky ich ponúkajú v rámci balíka iba tri mesačne. V hotovosti dokonca môžete urobiť mesačne len jednu operáciu.
V Tatra banke k účtu síce dostanete aj jednu platobnú kartu, ale tú najlacnejšiu (VISA Electron) a bez poistenia či bezkontaktnej funkcionality.

Limity na klienta


O lacný účet nemôže žiadať hocikto, aj tu existujú obmedzenia. Nesmiete zarábať viac ako minimálnu mzdu, nesmiete mať inú účet vo vybranej či inej banke a tiež nemôžete mať zriadený žiadny vkladový produkt ako je vkladná knižka či termínovaný vklad. Tieto veci podpisujete v čestnom prehlásení a klamať sa neoplatí, lebo banky si vaše iné bankové aktivity vedia overiť.

Ak banka zistí, že ste klamali účet vám zruší. To isté sa stane, ak náhodou zarobíte viac ako minimálnu mzdu konkrétne ak vám počas roka príde kredit vyšší ako 14-násobok minimálnej mzdy. 

Podobne ako tento lacný účet dopadol aj jeho predchodca z roku 2010. Vláda ho bankám nanútila, tie ho spravili nie veľmi výhodným a o rok na to bol zrušený pre nezáujem klientov.
Foto: Ivan Sedlák