Na čo prihliadať, keď si vyberáte spotrebný úver

Autor: Katarína Macková
22.12.2015 (10:00)

V živote každého z nás sa vyskytnú situácie, keď si potrebujeme požičať. Tento fakt sám osebe nie je zlý – problémom však môže byť príliš rýchle rozhodnutie bez zváženia dôležitých faktorov.

Ak záujemca o úver nemá potrebné znalosti, urobí dobre, keď osloví odborníka. Ten mu jednak veci vysvetlí a jednak pomôže s výberom. Ak sa však chce do toho pustiť sám, treba pri výbere spotrebného úveru zohľadňovať isté kritériá. Podľa Poštovej banky by mali byť nasledovné:

Výška RPMN a úrokovej sadzby

Ak sa klient rozhoduje medzi viacerými ponukami, odporúčame mu, aby zohľadňoval predovšetkým RPMN (ročnú percentuálnu mieru nákladov), pretože až tá vyjadruje celkovú cenu úveru. Pri úrokovej sadzbe si treba dať pozor na to, za akých podmienok ju môže klient získať. Niekedy je zvýhodnená úroková sadzba podmienená výškou úveru, prípadne aktívnym využívaním bežného účtu alebo iných produktov.

Čo vás zaujímalo v poradni o spotrebných úveroch

Poplatky spojené s úverom

Pri výbere úveru zohľadnite aj poplatky za jeho poskytnutie či spracovanie. Hľadajte úver bez takýchto poplatkov. Náklady na plánovaný nákup či rekonštrukciu si tak dokážete efektívne znížiť.

Rýchlosť schválenia úveru

Niektoré banky  vám úver dokážu schváliť už za niekoľko minút. Peniaze na účte tak môžete mať do pár hodín.

Jednoduchosť pri vybavovaní

Pri rozhodovaní o úvere si preverte, čo všetko musíte pri žiadosti banke predložiť. Nájdete banky, kde úver získate jednoducho, len na základe občianskeho preukazu.

Kompletný a kvalitný servis

Ak si vezmete úver, je to len začiatok vašej „cesty“ s bankou. Preto hľadajte takú, ktorú máte poruke a kde vám ochotne poradia so záležitosťami spojenými s pôžičkou. Ideálne je, ak vám banka vie pomôcť pri všetkých situáciách, ktoré môžu počas splácania nastať, napríklad pri navýšení úveru, konsolidácii viacerých pôžičiek, ale aj pri odklade splátok či pri ich dočasnom znížení.

Neprehliadnite
Okrem toho je dobré dbať na sedem zlatých pravidiel úverovania:

1. Vec, na ktorú si beriete úver, by mala mať dlhšiu životnosť ako je splatnosť úveru. Nie je nič horšie, ako roky platiť za niečo, čo už nepoužívame a nemáme z toho úžitok.
2. Nesiahajte hneď po prvej ponuke. To, že nás zaujala ponuka v jednej banke, neznamená, že iná banka nebude mať ešte lepšiu. Pred podpisom si treba preštudovať všetky možnosti.
3. Zmluvu si pred jej podpisom poriadne preštudujte. Podpisovať v rýchlosti a strese niečo, čo nás zaviaže možno aj na dlhé roky, je poriadny krok vedľa, ktorý by sme mohli neskôr veľmi ľutovať.
4. V prípade akéhokoľvek problému komunikujte s bankou. Hrať sa „na pštrosa“ nikdy nerobí dobrotu a vo finančnej oblasti to platí obzvlášť. Finančné problémy vďaka ignorovaniu nezmiznú, ak ich však chceme riešiť, banka sa podľa svojich možností bude snažiť vyjsť v ústrety. Je to aj v jej záujme.
5. Viacero úverov si skonsolidujte do jedného. Ušetrí to peniaze, čas a dá vám aj lepší prehľad.
6. Popri splácaní úveru si vytvárajte rezervu. Nikdy neviete, čo sa môže stať a príjem môže z rôznych dôvodov vypadnúť zo dňa na deň. Neradi na to myslíme, ale finančná rezerva je nevyhnutnosť pre každého a dvojnásobne to platí pre tých, ktorí splácajú.
7. Poistite si schopnosť splácať úver. Pri vážnych udalostiach, ako napríklad úraz či choroba, môže príjem vypadnúť na tak dlho, že vám jednoducho vaše úspory nebudú stačiť. A čo potom, keď dôjdu? Poistenie úveru vám v takýchto neočakávaných situáciách ušetrí aspoň časť starostí.

Foto: redakcia