Kombinované produkty - sporenie + investícia

Autor: redakcia
12.11.2018 (10:30)

Banky ponúkajú okrem čistého sporenia aj možnosť skombinovať si sporenie spolu s investovaním. Sľubujú vyššie úroky aj výnosy. Treba si však dávať pozor na poplatky, na percentá, ktoré idú na sporiaci a investičný produkt a aj na viazanosť.

Úroky z vkladov v bankách sa stále pohybujú len tesne nad nulou a zriedka presahujú jedno percento ročne. Banky preto ponúkajú zmiešané produkty, kde si sporíte a investujete zároveň. Lákajú na vyšší úrok z vkladu aj na vyšší výnos z investícii. Banky.sk sa pozreli na ich ponuky.
 

Aké sú minimálne vklady

Slovenská sporiteľňa má vo svojej ponuke Kombi vklad. Jedná sa o kombináciu termínovaného vkladu a investovania. Termínovaný vklad je s ročnou viazanosťou. Minimálna suma, ktorú je potrebné vložiť na termínovaný vklad je 500 eur. Druhú časť Kombi vkladu tvorí investovanie do podielového fondu SPORO aktívne portfólio. Minimálna suma investície je 1000 eur.

Teda, celková suma, ktorú vložíte na Kombi vklad je rozdelená v pomere 1/3 na termínovaný vklad a 2/3 na investovanie.

Neprehliadnite
V Kombiprodukte od VÚB musíte na začiatku vložiť minimálne 1000 eur. Tretina ide na termínovaný vklad a zvyšok na investovanie. Termínovaný vklad je s ročnou viazanosťou a minimálna suma, ktorú je potrebné vložiť na tento vklad je 333 eur. Zvyšok, 667 eur sa investuje do podielových fondov VÚB AM.

Podobné sumy sumy môžete investovať aj v ČSOB, ktorá má zmiešaný produkt Kombi ponuku. Minimálny vklad na termínovaný účet je 500 eur a na investovanie až 2 000 eur. Pomer rozdelenia finančných prostriedkov medzi termínovaný vklad a investičné produkty je 20:80.

Niektoré banky ponúkajú sporenie aj investovanie v jednom, ale chcú na začiatku viac peňazí. J&T Banka ponúka Investičný vklad pre tých, ktorí majú voľných 10 tisíc eur a chcú si peniaze uložiť aj investovať.

Vložené peniaze sa môžu rozdeliť buď v pomere 50/50 alebo 30/70 medzi termínovaný vklad so zvýhodnenou úrokovou sadzbou a investíciu do podielového fondu J&T Bond EUR alebo J&T Select .

Odporucame

Vyššie úroky

Pri týchto kombinovaných produktoch banky sľubujú vyššie úroky na termínovaných vkladoch. Napríklad VÚB ponúka zvýhodnenú úrokovú sadzbú až 3 % ročne počas prvých 12 mesiacov na termínovanom vklade.

Slovenská sporiteľňa ponúka 1,5 % úrok počas celej viazanosti vkladu, čo je tiež jeden rok. Pri investovaní do podielových fondov je predpokladaný výnos 2 – 3 % ročne, ale len pri dodržaní investičného horizontu 3 až 5 rokov.

ČSOB tiež sľubuje na termínovanom vklade 1,5% úrok, ale pri investovaní už je menej konkrétna a uvádza „zaujímavé zhodnotenie, ktoré je spravidla vyššie ako pri sporiacich produktoch“. Napríklad akciové podielové fondy dnes zarábajú ročne od 5% do 12%, na druhej strane niektoré dlhopisové fondy majú aj záporné výnosy.

Klientom, ktorí svoje peniaze v J&T banke rozložia v pomere 50% na termínovaný vklad a 50% na investovanie, banka garantuje úrok 1,4% na termínovanom vklade. Ak však na termínovaný vklad smeruje len 30% z celkovej sumy, úrok je vo výške 1,6%. Pri investovaní sú výnosy 3,61% ročne.

Odporucame

Poplatky sú nízke

Termínované vklady sú síce v bankách bez vstupných poplatkov, ale investovanie už nie. Počítajte, že budete platiť vstupné a správcovské poplatky. Vo VÚB zaplatíte 1% vstupný poplatok. Sporiteľňa ponúka zvýhodnený vstupný poplatok 0,8 % z vašej investície.
 

Prehľad kombinovaných produktov

  Minimálny vklad jednorázový Pomer vklad vs. investícia v %
CSOB
Kombi ponuka
2 500 eur 20/80
J&T Banka
Investičný vklad
10 000 eur 50/50 alebo 30/70
SLSP
Kombi vklad
1 500 eur 33/66
VUB
Kombiprodukt
1 000 eur 33/66

Kombinované produkty sú vhodné aj pre ľudí, ktorí chcú zarobiť viac ako na obyčajnom termínovanom vklade, no investovaniu stále ešte nedôverujú. Týmto spôsobom si ho môžu vyskúšať a zároveň získať vyššie zhodnotenie peňazí vložených na termínovanú časť kombi produktu.
 
Foto: Ivan Sedlák