Hypotéky v roku 2019

Autor: redakcia
04.04.2019 (10:00)

Ako sa prejavili prísnejšie opatrenia Národnej banky v praxi? Ako to bude s úrokmi v roku 2019? Ako sa zmenil realitný trh?



Medziročný rast úverov na bývanie dosahuje na Slovensku už niekoľko rokov dvojciferné čísla a NBS sa preto snaží dostať rast pod úroveň 10 %. Ešte pred dvomi rokmi sme na trhu videli 15 % rast, v decembri 2018 sme sa dostali pod 12 %. „Aktuálne na trhu vidíme mierne spomalenie rastu zadlžovania. Okrem novej regulácie má na to však vplyv aj nasýtenie dopytu – teda, že ľudia si brali úvery ešte predtým, ako regulácia začala platiť. Predpokladáme, že tento rok už bude vplyv regulácie výraznejší, čo je prirodzené, keďže sa postupne sprísňuje,“ vysvetľuje Slávek Mynář, produktový riaditeľ Slovenskej sporiteľne.

Medziročný rast úverov na bývanie (v %)

1

V závere roka 2018 úvery s hodnotou nad 80% LTV mohli tvoriť už len 30% všetkých poskytnutých úverov. V praxi s tým banky nemali problém, spolu poskytli len 27 % úverov na bývanie s LTV vyšším ako 80%. Prekvapivé je, že zníženie dostupnosti úverov nepocítila doteraz ani najviac ohrozená skupina – žiadatelia jednotlivci. Podiel žiadateľov jednotlivcov bol ku koncu roka (2018) 44%, pričom pred reguláciou ich bolo 46%. Slováci nevyužívajú ani možnosť založiť druhú nehnuteľnosť, aby si znížili LTV pod hranicu 80 %. V poslednom štvrťroku 2018 až 92,5% úverov bolo zabezpečených len jednou nehnuteľnosťou.

Regulácia NBS sa však postupne sprísňuje a v tomto roku sa očakáva jej výraznejší vplyv. Priestor na poskytovanie úverov s vyšším LTV bude už značne limitovaný.

Ešte rok bez rastu úrokov?

Európska centrálna banka drží základnú úrokovú sadzbu na minimálnej hranici už niekoľko rokov. Kým vlani analytici očakávali, že v tomto roku už sadzbu zvýši, ECB sa rozhodla svoje úroky pravdepodobne nezmeniť do konca roka 2019. Ak sa ekonomika v eurozóne výraznejšie nespomalí, ECB možno úroky prvýkrát zvýši v 1. štvrťroku 2020. Preto sa očakáva, že aj úroky na hypotékach tento rok ešte neporastú. Slováci tak naďalej budú mať jedny z najlacnejších hypoték v Európe. Tie sú o polovicu lacnejšie ako v susednom Česku, platíme dokonca menej ako v ekonomicky vyspelejšom Nemecku.

Priemerná úroková sadzba úverov na bývanie (v %)

2

Ako reaguje realitný trh na zmeny v úverovaní

Po výraznom prepade cien nehnuteľností v roku 2019, ceny nehnuteľností stúpajú a dosahujú tak predkrízové maximá, v niektorých prípadoch ich už prekročili. Dôvodov je viacero - rastúci dopyt po nehnuteľnostiach, lacné hypotéky, rast miezd a prosperujúca ekonomika. Ceny nehnuteľností rastú nielen v Bratislave, kde sú suverénne najvyššie, ale rastú aj v ostatných regiónoch Slovenska, s výnimkou Košického kraja, kde ceny stagnujú. Nitrianske nehnuteľnosti medziročne zdraželi o 20%, trenčianske, trnavske, žilinske a prešovske o 15%, bratislavské a banskobystrické o 6%.

Developeri zareagovali na vysoký dopyt po nehnuteľnostiach výstavbou nových bytov, ktorá sa medziročne zrýchlila o 10%.

Zmeny na realitnom trhu vidí aj realitný maklér Slavomír Čapo. V roku 2018 oproti roku 2017 sa predĺžila doba predaja nehnuteľnosti. Zároveň stúpa aj počet obhliadok, kým sa nehnuteľnosť predá. Na trhu je cítiť, že sa viac a viac objavujú kupujúci, ktorí si nemôžu kúpiť takú nehnuteľnosť, ktorá sa im páči.

Čo sa stane ak príde ďalšia kríza?

Ťažká otázka. Odborníci na financie si myslia, že výrazný prepad cien nehnuteľností, tak ako sme to zažili v roku 2009 sa nezopakuje. V prípade krízy sa ako pravdepodovnejšie javí, stagnácia cien nehnuteľností alebo ich mierny pokles.
 
Foto: redakcia