Ako ušetriť poplatok za predčasné splatenie hypotéky?

Autor: Viera Schleifová – hypotekárny špecialista Hypo Consulting s.r.o.
25.10.2019 (09:30)

Splácate hypotéku, ale zdá sa vám, že konkurencia ponúka lepšie podmienky. A koniec fixácie na vašej hypotéke je ešte v nedohľadne. Poradíme, ako ušetriť 1% poplatok.

Na hypotéke, ktorú splácate, bude fixácia končiť o niekoľko mesiacov až rokov. Ak by ste ju chceli refinancovať, čaká vás poplatok za predčasné splatenie vo výške 1%. Avšak, poplatku za predčasné splatenie sa môžete vyhnúť, prípadne poznáme spôsob, ako je možné ho vykompenzovať.

Refinancovanie hypotéky a kampane v bankách

Niektoré banky vám vedia preplatiť poplatok za predčasné splatenie hypotéky, ak si ju prenesiete k nim. Okrem toho, že vám dajú nižšiu úrokovú sadzbu, získate možno lepšie služby a navyše nebudete stratoví ani v nákladoch na odchod z pôvodnej banky. Najviac bánk prepláca poplatok za predčasné splatenie v prípade čistého refinancovania hypotéky s maximálnym bezúčelovým navýšením do 5% zostatku úveru a zároveň maximálne do sumy 2.000 Eur.

Refinancovanie hypotéky s navýšením

Čo ak ale potrebujete refinancovať hypotéku s navýšením? Navýšenie hypotéky potrebujete na vyplatenie ďalších úverov, na rekonštrukciu, dostavbu domu alebo na iný účel, ktorý s bývaním vôbec nesúvisí? Aj v takýchto prípadoch vám vieme poradiť, ako ušetriť 1% poplatok za predčasné splatenie hypotéky v pôvodnej banke. Niektoré banky vám totiž vedia preplatiť poplatok za predčasné splatenie hypotéky aj v prípade navyšovania. Je aj banka, ktorá v rámci aktuálnej kampane síce neprepláca poplatok za predčasné splatenie, ale preplatí vám až 3 splátky nového hypo úveru. Na tento benefit majú klienti nárok pri refinancovaní hypotéky a jej kombinácie so spotrebným úverom.

Reálna úspora 1%-ného poplatku za predčasné splatenie hypotéky

Je veľmi veľa prípadov, kedy klient vie ušetriť poplatok za predčasné splatenie hypotéky mimo konca fixácie. Prax je ale taká, že aj keď klient na poplatku neušetrí, lebo nespĺňa podmienky preplatenia poplatku za predčasné splatenie, nie všetky banky reálne účtujú pri vyplácaní hypotéky celé 1%. Zákon totiž neprikazuje bankám účtovať spomínané 1%, ale len skutočné náklady súvisiace s predčasným splatením hypotéky a to najviac do výšky 1% z aktuálneho zostatku úveru. Tzn. že neraz v prípade potreby refinancovania hypotéky do inej banky v skutočnosti nemusíte mať spomínaný poplatok v maximálnej výške. Často sme videli, že banky dali našim klientom pokutu za predčasné splatenie oveľa nižšiu ako zákonom stanovené maximálne 1%

Zhrnutie

Ak potrebujete refinancovať svoju hypotéku do inej banky, či už s navýšením alebo bez neho počas trvania fixácie, hypotekárni špecialisti vám môžu pomôcť ušetriť poplatok za predčasné splatenie. Zároveň budú hľadať spôsob, aby prenos vašej hypotéky bol pre vás čo najvýhodnejší s ohľadom na všetky parametre nového úveru, či už na úrokovú sadzbu alebo na ostatné podmienky a poplatky v novej banke.
 
Zdroj: Hypo Consulting – hypotekárne centrum, Foto: redakcia