Tri tipy, ktoré vám pomôžu sporiť

Autor: redakcia
06.04.2021 (13:30)

Patríte medzi tých, ktorí ešte sporiť nezačali? Je na čase prehodnotiť to. Ponúkame vám tri tipy, ktoré vám pomôžu pri sporení.
 

1. Nesmie vám chýbať motivácia

Dôležité je, aby sme vedeli racionálny dôvod, prečo si sporíme. Pre niekoho môže byť motiváciou zabezpečenie budúcnosti. Ak budem sporiť, ťažšie časy zvládnem ľahšie a sporením vytvorím bezpečnejšiu budúcnosť pre seba a svoju rodinu.

2. Sporenie musí mať jasný cieľ

Odborníci na financie sa zhodujú v tom, že dôležitá je pravidelnosť a konkrétny cieľ sporenia. Radšej si odkladajte menšiu sumu, no pravidelne, ako väčšiu sumu, ale len kedy tedy. Zmysluplným cieľom môže byť napríklad sporenie pre deti na vzdelanie, sporenie na kúpu nehnuteľnosti a zabúdať by sme nemali ani na dôchodok.
Ak vieme na čo si sporíme, ľahšie si vyberiete vhodný sporiaci produkt.

3. Dôležitá je skúsenosť a znalosť finančných produktov

Ak máme peniaze uložené na bežnom bankovom účte, alebo sporiacom účte, ktorý nie je ničím viazaný, tendencia vyberať peniaze je oveľa vyššia. Ďalšou nevýhodou je nulové úročenie. Nielenže naše úspory nezarábajú, ale každý rok strácajú na kúpnej sile kvôli inflácii. Avšak aj sporiaci účet má svoje opodstatnenie. Je vhodný na vytváranie rezervy, prípadne na sporenie na krátkodobé ciele (letná dovolenka).

Pri strednodobých a dlhodobých cieľoch je vhodné nahradiť sporiaci účet investičným produktom. So skúsenosťou rastie aj znalosť finančných investičných produktov a dôvera k investovaniu. Začať dlhodobo investovať môžeme aj v menšom, napríklad so sumou 20 eur. Dôležité je, aby hneď zo začiatku nebolo pre nás sporenie /investovanie príliš veľkou záťažou. Vytvorenie zvyku a dôvery vo finančný produkt trvá podľa odborníkov približne šesť mesiacov až jeden rok. Po tomto čase sme už zväčša pripravení opäť svoje portfólio aktualizovať a pridať si napríklad ďalší produkt.

Ďalšie sporiace tipy od Banky.sk

  • skúste si nastaviť na svojom účte automatické sporenie, napríklad zaokrúhľovanie platieb. Budete prekvapení, koľko za rok nasporíte bez "námahy"a bez toho, aby ste museli znížiť svoj životný štandard.

  • máte nasporenú sumu, ktorú najbližšie obdobie nebudete potrebovať? Vyskúšajte si kombinovaný produkt - získate vyšší úrok a vyskúšate si investovanie

  • nevrhajte sa do špekulatívnych vysoko rizikových produktov s vidinou rýchleho zárobku

  • ak si neviete poradiť s výberom vhodných sporiacich/investičných produktov, obráťte sa na špecialistu, ktorý vám pomôže
Foto: redakcia