Ako si zvýšim bonitu pri žiadosti o hypotéku?

Autor: redakčne upravené
19.07.2021 (15:00)

Schopnosť riadne splácať úver je najdôležitejším kritériom, ktoré banka pri žiadosti o pôžičku preveruje. Pozrite si zopár tipov, ako môžete vylepšiť svoju bonitu.

Ak chcete požiadať o hypotéku, banku bude najviac zaujímať vaša bonita, ktorá vyjadruje vašu dôveryhodnosť a „hodnotu“ na finančnom trhu. Vašu bonitu si banky vyskladajú z viacerých údajov.

Najväčšiu váhu v každej banke má váš príjem zo zamestnania, čiže plat. Banka berie do úvahy príjem z trvalého pracovného pomeru zvyčajne za posledných 6 mesiacov, pri živnostníkoch za posledné ukončené zdaňovacie obdobie. Niektoré banky dokážu akceptovať ako pravidelný príjem aj rôzne dôchodky, rodičovský príspevok, opatrovateľský príspevok, výživné na dieťa, či príjem z prenájmu.

Ako si zvýšiť bonitu?

Získajte extra peniaze

Bonitu vám môže zlepšiť aj zvýšenie platu. „Preto tri až šesť mesiacov pred podaním žiadosti o úver, skúste požiadať zamestnávateľa o jeho zvýšenie,“ odporúča Zuzana Šimonová, úverová analytička Swiss Life Select. Pomôcť vám môže tiež obdobie odmien, napríklad 13. a 14. plat. Preto je lepšie žiadať o pôžičku práve po ich pripísaní na účet.

Overte si platobnú disciplínu zamestnávateľa

Na vašu bonitu bude mať vplyv aj spoľahlivosť vášho zamestnávateľa. Nemal by byť v strate a mal by riadne platiť odvody do Sociálnej poisťovne za vás i ostatných svojich zamestnancov. Finančné problémy vášho zamestnávateľa môžu byť dôvodom na zamietnutie hypotéky. Riešením môže byť zmena zamestnávateľa. O úver môžete požiadať hneď po uplynutí skúšobnej doby, čo sú zvyčajne tri mesiace

Zbavte sa nevýhodných úverov

Ak splácate viaceré úvery, môžete si znížiť výdavky a zlepšiť bonitu tak, že ich spojíte do jedného. Ušetrite na poplatkoch aj na úrokoch a v konečnom dôsledku vaša splátka bude nižšia.

Riešením môže byť spolužiadateľ

Ak nemáte dostatočnú bonitu, riešením môže byť ďalší spolužiadateľ. Je možnosť, že vstúpi do úverového vzťahu bez toho, aby s vami napríklad nadobudol nehnuteľnosť. Pri spolužiadateľovi bude banku zaujímať nielen jeho príjem, ale aj výdavky a vek. Pri starších spolužiadateľoch vek môže byť limitujúcim faktorom.

POROVNANIE: Aktuálne úroky na hypotékach

So splátkami pôžičiek nemeškajte

Pri žiadosti o úver banku bude zaujímať aj to, či už nejaké pôžičky máte (bankové, nebankové, lízing), ako ste ich splácali a či ste evidovaný ako ručiteľ iného úveru. Vašu históriu si overia v úverových registroch, v ktorých sa data archivujú až 5 rokov dozadu. Preto je dôležité, aby ste všetky svoje záväzky splácali načas.

Živnostníci plánujte hypotéku vopred

Ak ste živnostník a chcete si zobrať úver na bývanie, myslite na to, že vaša firma musí existovať minimálne 12 mesiacov. Ak máte eseročku, tak spoločnosť musí existovať aspoň 24 mesiacov. Nesmie byť v strate a nesmie mať záporné imanie. „Ak ste v uplynulom zdaňovacom období optimalizovali daňové priznanie, môžete byť v nevýhode pri schvaľovaní úveru. Preto je dobré žiadosť o úver na bývanie vopred plánovať,“ dodáva Z. Šimonová.
 
Zdroj: Swiss Life Select, Foto: redakcia