Byt v meste, čo doma na dedine? Čo sa vám oplatí viac?

Autor: redakčne upravené
16.08.2021 (10:18)

Mnoho ľudí stojí pred dilemou, či si kúpiť byt v meste alebo radšej uprednostniť rodinný dom na vidieku. Pri rozhodovaní zvážte viacero faktorov, nielen cenu nehnuteľnosti.

Čísla nepustia: vidiek a menšie mestá sú jednoznačne lacnejšie

Ceny bývania v posledných rokoch nepretržite stúpajú, naposledy v minulom roku o takmer 12 %. Stúpa nielen cena bytov, ale rastie aj výška nájomného. Priemerná cena staršieho 3-izbového bytu v Bratislave presahuje 2 860 eur na m2, kým cenovka v Pezinku, Senci a Trnave je o viac ako tisíc eur nižšia. Rozdiely (aj keď o niečo menšie) sú aj medzi Banskou Bystricou (1 846 eur) a blízkym Zvolenom (1 499 eur). Aj v Banskobystrickom kraji však nájdeme tisíceurový rozdiel: ak sa človek presťahuje do Lučenca, meter štvorcový bývania ho bude stáť len 806 eur.
„Kto hľadá bývanie len podľa ceny, nemá žiadnu dilemu. Bývanie v satelitných obciach okolo veľkých miest je dlhodobo jednoznačne lacnejšie,“ hovorí analytik SwissLife Select Peter Világi . Každoročne do satelitných obcí v okolí Bratislavy pribúda okolo 5 000 ľudí. V satelitných obciach vyrástlo za posledných 20 rokov vyše 40-tisíc bytových jednotiek.
Na strednom Slovensku je úbytok výrazne nižší, Banská Bystrica prišla za posledné dve dekády o 6,5-tisíc obyvateľov. Naopak, Košice za rovnaké obdobie nezaznamenali takmer žiadny úbytok.

Argumenty v prospech satelitov

Je však cena skutočne hlavné kritérium, podľa ktorého si vybrať miesto na život? Podľa realitných kancelárií ľudia dlhodobo akceptujú ako rozumnú polhodinovú cestu v jednom smere od svojho domu na vidieku do práce v meste. Postupujúca infraštruktúra (asi najlepší príklad je R7 z Bratislavy smerom na Dunajskú Stredu) výrazne rozširuje počet obcí, ktoré sa do tohto časového rámca zmestia. Navyše v hre je home office, ktorý by mohol aj po odznení pandémie zostať oveľa častejším štandardom namiesto denného dochádzania do práce.

Argumentom v prospech bývania na vidieku je aj väčší komfort. Za rovnaké peniaze si človek kúpi nielen väčšiu podlahovú plochu v byte či dome, ale k tomu má k dispozícii buď vlastnú záhradu alebo zeleň v blízkom okolí. Zároveň sa zlepšuje mobilita z okolia miest napríklad nasadením nových, moderných prímestských vlakov. Mnohé obce už postavili záchytné parkoviská typu park&ride pri železničných zastávkach v satelitných obciach, čiže nie je problém presadnúť z auta na vlak.

Argumenty proti satelitom

Opačný pohľad ukazujú príklady rodín s deťmi, ktoré sa po niekoľkých rokoch presťahovali z prímestskej obce späť do Bratislavy. Dennodenné vozenie deti do školky, školy a na krúžky znamená, že z rodiča sa stáva taxikár. Hodiny strávené denne na cestách mažú hlavný efekt presťahovania na vidiek: oddych v komfortnejšom a väčšom bývaní.

Pandémia nám síce dala zabudnúť na zápchy na cestách, ale efekt je len dočasný. Bežný režim sa rýchlo vracia a s nimi aj nekonečné rady áut. Ak zvažujete odsťahovanie z mesta, je určite dobré vyskúšať si týždeň jazdenia v špičke do mesta a späť.

Home office (pravdepodobne) nebude záchranou, v ktorú sme dúfali

Mnoho ľudí pri odchode z mesta počíta s tým, že budú dochádzať prímestským vlakom. Faktom však je, že existujúce trate sú už dnes preťažené a v najbližších rokoch sa nedá počítať s posilnením spojov. „Okrem toho, ak niekto pracuje na opačnej strane mesta od stanice, musí stále na cestu do práce počítať dvojnásobný čas v porovnaní s majiteľom mestského bytu,“ pripomína analytik. Aj home office rieši situáciu s dopravou len zdanlivo. Podľa štatistiky Eurostatu pracovalo pravidelne z home office počas pandémie len 11,6 % Slovákov. Pracovných miest, ktoré charakterom práce umožňujú prácu z domu, je pritom takmer tretina. S ústupom pandemických opatrení a návratu do normálu sa priestor na pravidelný home office výrazne zúži.

Ako sa teda rozhodnúť?

Ak chcete žiť podľa svojich predstáv, pred samotným rozhodnutím o kúpe nehnuteľnosti, zvážte všetky aspekty pre a proti. Netreba sa uspokojiť len s porovnaním cien bývania vo veľkomeste a na vidieku. Dôležité je, aby ste boli spokojní so svojou voľbou aj potom, ako vyprchá prvotné nadšenie z nového bývania. Netreba sa nechať dotlačiť do rozhodnutia ani realitným agentom, ktorého jediným záujmom je predaj.
  • cena
  • spôsob a čas potrebný na dopravu do práce
  • potreba viacerých áut v domácnosti
  • občianska vybavenosť (škola, kúžky, obchod, zastávky MHD, banka, pošta, športoviská...)
  • vzťah k záhradným prácam resp. k údržbe rodinného domu
  • súkromie
Zdroj: SwissLife Select, Foto: redakcia