Kto sú slovenskí milionári?

Autor: redakcia
27.02.2023 (08:20)

Nazreli sme do sveta najbohatších Slovákov. Dominujú muži, žien medzi nimi veľa nenájdete. Akí vlastne sú slovenskí milionári?

Do sveta bohatých Slovákom nahliadneme vďaka prieskum J&T Wealth report 2022. Ktorým investíciam veria? V čom sa pri správe svojho majetku líšia od bežnej populácie?

Vo svete bohatých stále dominujú muži

Aj keď vo svete dolárových milionárov dominujú muži, každým rokom rastie zastúpenie žien. V roku 2022 sa podiel žien medzi slovenskými milionármi zvýšil na 16 % (z 11 % v predošlom roku). Vo svetových rebríčkoch je zastúpenie žien - milionárok okolo 30%.

Ktorým investíciam veria slovenskí milionári najviac?

Slovenskí milionári stále najviac veria akciám, pozemkom a nehnuteľnostiam:

Investície s očakávaným najvyšším zhodnotením

  1. Akcie zahraničných firiem
  2. Stavebné pozemky
  3. Rezidenčné nehnuteľnosti
  4. Private equity
  5. Korporátne dlhopisy
  6. Poľnohospodárska pôda
  7. Startupy, zlato
  8. Zberateľské aktíva, podielové fondy, iné nehnuteľnosti

Zahraničné akcie

Napriek tomu, že rok 2022 bol jedným z najhorších na akciových trhoch, akcie zahraničných firiem si udržali prvé miesto z hľadiska potenciálu najzaujímavejšieho zhodnotenia. Bohatí ľudia si uvedomujú, že práve akcie dokážu doručiť z dlhodobého hľadiska najväčšie zhodnotenie zo všetkých hlavných tried finančných aktív, a to napriek zvýšenej volatilite. Ako hovorí Warren Buffett, akciové trhy sú nástrojom presunu kapitálu od netrpezlivých k trpezlivým. Preto je dôležité vytrvať vo svojej investičnej stratégii a nepredávať akcie pri ich poklese. Naopak, pokles cien treba využiť na nákup.

Stavebné pozemky a rezidenčné nehnuteľnosti

Stavebné pozemky a rezidenčné nehnuteľnosti si udržali 2. a 3. miesto z hľadiska potenciálu najvyššieho zhodnotenia, no medziročne im verí približne o tretinu menej slovenských milionárov. Ceny na realitnom trhu boli po predchádzajúcom dlhom období nulových úrokových sadzieb vytlačené na vysoké úrovne, čo znižovalo ich atraktivitu z investičného pohľadu.

Private equity

Private equity fond je alternatívny druh investície. Investičné stratégie takýchto fondov nie sú zviazané toľkými pravidlami ako klasické podielové fondy, čo so sebou prináša vyššie riziko, zároveň aj potenciál vyššieho výnosu. Firmy v rámci private equity fondov nie sú verejne obchodované a v čase pohybov na trhoch nepodliehajú veľkým výpredajom ako firmy kótované na burzách.

Korporátne dlhopisy

Popularita korporátnych dlhopisov medzi majetnými ľuďmi na Slovensku stúpla oproti minulému roku
o polovicu. Sú menej volatilné ako akcie, čo vyhovuje aj konzervatívnym investorom.

Slovenský dolárový milionár

  • Priemerný vek: 53 rokov
  • Vzdelanie: vysokoškolské
  • Zamestnanie: podnikateľ alebo majiteľ firmy
  • Zdroj príjmu: podnikanie, zamestnanie a investovanie
  • Politická orientácia: proeurópsky, liberál, pravicovo orientovaný

Kryptomenám milionári neveria

Kryptomeny patrili medzi aktíva, ktoré zaknihovali v minulom roku masívny pokles a nepotvrdili svoje postavenie digitálneho bezpečného prístavu. Tomu zodpovedá aj postoj slovenských milionárov, ich dôvera v krypto poklesla medziročne o 17 % . Až 46% bohatých očakáva ich ďalší pokles. Rovnako slabú dôveru majú aj termínované vklady

Nechajte sa inšpirovať úspechom

Pre bežných ľudí, ktorí chcú zlepšiť svoju finančnú situáciu, existuje niekoľko osvedčených rád, ktoré používajú aj tí bohatší. Nie je to nič zložité:
- nedržte všetky úspory v hotovosti/na bežnom účte. Na účte si ponechajte len železnú rezervu
- voľné peniaze investujte. Keďže na trhu je mnoho investičných produktov, nechajte si poradiť skúsenými odborníkmi. (aj bohatí si nechajú poradiť)
- majte dlhodobú víziu, čo chcete dosiahnuť
- nepanikárte, buďte trpezliví a držte sa svojej investičnej stratégie
 

Prieskum prebiehal v 10/2022 pre J&T BANKU, v spolupráci s agentúrou Perfect Crowd.
Do prieskumu Wealth Report 2022 sa zapojilo 309 respondentov z radov milionárov (117 Slovákov a 192 Čechov).

 
Zdroj: J&T Wealth Report 2022, Foto: Matthew Henry, Burst.shopify.com