Majú banky dvojaký meter na nových a starých klientov?

Autor: Andrej Dorič
28.11.2011 (08:00)

Banky lákajú nových klientov na výhodné úroky na hypotéky. Ako sa však starajú o platiacich starých dlžníkov? 

Na BANKY.sk sa obrátil čitateľ s konkrétnou osobnou skúsenosťou pri zmene úrokovej sadzby na hypotéke. Tvrdil, že hoci VÚB banka od 12. novembra znížila úrokové sadzby hypotekárnych úverov pri všetkých viazanostiach o 0,3% jemu sa úrok naopak zvýšil z 5,14 na 5,89%. Oslovili sme banky či výhodne akciové úroky platia len pre nových klientov alebo aj pre tých, ktorí si úver poctivo platia.

Banky sa bránia a tvrdia, že pri zmene úrokov nemajú dvojaký meter na nových a starých klientov. Hovoria, že každý klient je posudzovaný individuálne. „Pri refixácii úrokových sadzieb na existujúcich úveroch sa ponúkajú vždy aktuálne úrokové sadzby a každý klient sa posudzuje individuálne, pričom sa zohľadňuje aktívne využívanie produktov Tatra banky,“ hovorí Boris Gandel z Tatra banky.

Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky tiež tvrdí, že banka nemá pravidlo, že nový klient automaticky dostáva lepšiu sadzbu ako starý. Existujúci klient môže mať aj nižšiu sadzbu ako nový. V prípade, že klient nie je spokojný s navrhnutou úrokovou sadzbou pri prehodnotení Walterová mu odporúča, aby sa na dôvody úpravy úrokovej sadzby pri výročí fixácie informoval na pobočke banky u svojho hypotekárneho poradcu.
 

Pozrite si tiež:
Porovnanie hypotekárnych úverov
Pri splácaní hypotéky si dajte pozor na skryté poplatky
Čo s hypotékou po rozchode
Darčeky na úver alebo na kreditku?
Darčeky na úver či na splátky?