Cash back a cash advance bez záujmu klientov

Autor: Andrej Dorič
09.03.2012 (16:00)

Bankové služby, ktoré ponúkajú výber hotovosti pri platení v obchode či výber na pobočkách bánk sa netešia veľkému záujmu klientov. Poplatky za ne sú drahé a existuje k nim lacnejšia alternatíva 
 
Niektoré banky na Slovensku už niekoľko rokov ponúkajú služby cash back a cash advance. BANKY.skzaujímalo či je o tieto služby medzi jej klientmi záujem a koľko stoja. 

Slovenská sporiteľňa ponúka od júna 2008 službu cash back, pri ktorej si môžete vybrať u obchodníka hotovosť pri platbe kartou. „Na miestach, kde sme túto službu aktívne promovali, sme zaznamenali veľký záujem zo strany klientov,“ tvrdí Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. Na druhej strane, preetrend.sk minulý rok priznal, že počet prevádzok poskytujúcich službu výrazne nerastie. Dôvodom podľa neho je, že menší obchodníci vidia problém v potrebnej úprave pokladní, ktorá je nutná na využívanie tejto služby. 

Službu cash back Slovenská sporiteľňa ponúka obchodníkom najmä v menších mestách a obciach, kde nie je inštalovaný bankomat alebo majú klienti obmedzený prístup k hotovosti. Pri platbe kartou v minimálnej výške 5 eur si môžete vybrať hotovosť až do výšky 50 eur. Za výber peňazí pri pokladni nezaplatíte viac ako pri výbere z cudzieho bankomatu. Slovenská sporiteľňa si účtuje za využitie služby cash back 10 centov. Na druhej strane za výber z cudzieho bankomatu zaplatíte až 1,30 eura. 

Slovenská sporiteľňa ponúka službu cash advance, ktorá umožňuje vybrať hotovosť v domácej alebo cudzej mene cez platobnú kartu na pobočke banky alebo v zmenárni. Aj o túto službu je v Slovenskej sporiteľni malý záujem. “V prípade výberov na Slovensku klienti nemajú príliš veľa dôvodov na výber hotovosti prostredníctvom služby cash advance, keďže existuje lacnejšia alternatíva a to výber hotovosti na obchodnom mieste banky alebo z bankomatu,“ vysvetľuje Frimmer. Aj v OTP banke podľa hovorkyne Zuzany Krenyitzkej je len malý záujem o túto službu. 

Poplatky za cash back a cash advance
Názov banky cash back cash advance doma/zahraničie
Slovenská sporiteľňa 10 centov 2 a 9 eur
OTP banka - 8 eur
mBank - 1% zo sumy, nim.1,66 eur
VÚB - 1,5% zo sumy, min.7 eur
ČSOB 20 centov 2,5% min. 8 eur



V tejto banke za cash advance zaplatíte pri debetnej karte na Slovensku alebo v krajinách EHP 2 eurá. Inde v zahraničí až 9 eur. Ak si budete chcieť vybrať hotovosť kreditkou poplatok je rovnaký doma aj za hranicami 9 eur. OTP banka vám zaúčtuje za cash advance 8 eur doma aj v zahraničí. 

mBank môžete vyberať hotovosť iba s embosovanými kartami, ktoré banka vydáva k bežnému účtu mKONTO a s kreditnou kartou. Za cash advance realizovaný debetkou zaplatíte 1% z vyberanej sumy a minimálne 1,66 eura. Kreditkou je to trocha drahšie. Poplatok je 1% zo sumy, minimálne 3,32 eur. Podľa Mateja Kubinca, hovorcu mBank je patrí táto služba k menej využívaným službám. „Je to skôr doplnková možnosť,“ dodáva. 

Pozrite si tiež:
Platby v cudzine kreditkou sú lacnejšie, výbery nie
Bezkontakné platby sú stále populárnejšie 
Bankomaty z obchodov urobí ďalšia banka 
Zdroj: banky,