Dôchodok zo zahraničia vás môže vyjsť draho

Autor: Andrej Dorič
27.07.2012 (07:00)

Výška poplatkov za zahraničné prevody závisí od krajiny odkiaľ peniaze posielate, od výšky sumy, od zahraničnej banky, ale aj od meny.  
 
Na BANKY.sk sa obrátil čitateľ, ktorý chcel vedieť ako čo najlacnejšie previesť peniaze zo zahraničnej banky, kde mu chodí dôchodok, na slovenský účet.

Na ich výšku by ste sa mali pýtať najmä vašej zahraničnej banky. Platí, že platby v rámci Európskej Únie sú najlacnejšie. Poplatok za prevod bude rovnaký ako pri domácej platbe teda len niekoľko centov. Pokiaľ máte dôchodok v EU krajinách, ale mimo menovej únie napríklad v Poľsku či Maďarsku, aj tu je lepšie poslať peniaze na Slovensko v eurách formou SEPA platby. „Cena za takúto platbu môže, ale nemusí byť zvýhodnená oproti bežnej cezhraničnej platbe, ktorá obvykle stojí asi 15-60 eur v závislosti od banky aj výšky prevádzanej sumy, vysvetľuje Alena Waterová, hovorkyňa VÚB

Ak by ste mali dôchodok v Česku, je výhodné si vytvoriť účet v pražskej pobočke VÚB a tak sa vyhnúť akýmkoľvek poplatkom. 

To, že prevody v rámci jednotlivých bankových skupín sú cenovo a časovo výhodnejšie potvrdzuje aj Marína Smolková,hovorkyňa Tatra banky. „V prípade RBI skupiny máme 20 % zľavu zo štandardného poplatkupre prevody v mene EUR, pričom tieto sú spracovávané s valutou D+0. V prípade platieb v CZK z Raiffeisenbank Praha je poplatok stanovený na úrovni 50 českých korún.

Ak vám chodí dôchodok do krajiny mimo EÚ, poplatky za taký prevod bývajú dosť vysoké od 30 do 100 dolárov. „Klientom preto odporúčame zvážiť frekvenciu zasielania peňazí na svoj slovenský účet napríklad raz za 3 mesiace alebo po dosiahnutí určitej sumy, dodáva Walterová.

Aj za došlú platbu zaplatíte

Poplatky za preposlanie dôchodku na Slovensko nemusia byť posledné, ktoré bankám zaplatíte. Niektoré banky na Slovensku si účtujú aj poplatky za došlé platby. Vo VÚB sú poplatky za došlú zahraničnú platbu nulové bez ohľadu na to, z akej zahraničnej platby mu peniaze prídu na účet. 

Slovenskej sporiteľni však za došlú platbu zaplatíte. „Pokiaľ si klient nechá poukázať dôchodok zo zahraničia - bez rozdielu meny prevodu – Slovenská sporiteľňa ju pripíše na účet klienta aktuálne za 15 centov, a už od 18. augusta bez poplatku,“ informuje Štefan Frimmer, hovorca banky.

Dôchodok šekom je tiež drahý

Ak sa chcete vyhnúť vysokým poplatkom za prevod zo zahraničia, môžete si nechať posielať dôchodok šekom, čo je bežné najmä v USA či Kanade. Šek vám príde poštou na domácu adresu. Takýto šek si potom môžete nechať preplatiť prípadne vložiť na účet. „Ak je to šek zo Social Security, trvá jeho spracovanie spravidla 14 dní, pri šekoch vystavených inými spoločnosťami to môže byť dlhšie,“ informuje Walterová. 

Okrem času vás môže prekvapiť aj výška poplatku za preplatenie šeku v hotovosti. Vo VÚB banke je to 1%, minimálne 8,30 eur. V prípade, že si šek necháte vyplatiť na účet vo VÚB, je stanovená aj horná hranica poplatku: 1%, minimálne 8,30 a maximálne 66,4 eur.

Tatra banka už od roku 2009 neposkytuje preplácanie šekov. Robí to len na výnimku, a je dosť komplikované riešenie. 

Pozrite si tiež:
Zrušenie účtu, napriek nulovým poplatkom, niečo stojí
Záloha za dovolenku mimo EÚ môže byť dosť drahá
Aj drobné informácie z banky niečo stoja
Foto: BANKY.sk