Ako dofinancovať hypotéku? Spotrebný úver je jedna z možností, ale...

Autor: Mário Skyba
01.03.2018 (13:00)

Prísnejšie pravidlá NBS od začiatku tohto roka spôsobujú, že spotrebný úver k hypotéke získajú len bonitnejší klienti.



Získať hypotéku či úver na bývanie na celú hodnotu nehnuteľnosti je na Slovensku stále ťažšie, ale nie nemožné. Môže za to rýchle tempo zadlžovania sa domácnosti, ale aj regulácie Národnej banky Slovenska, ktorá pomaly sprísňuje pravidlá na poskytovanie pôžičiek.

Už v minulom roku NBSka sprísnila poskytovanie hypoték a od začiatku tohto roka došlo aj na sťaženie poskytovania spotrebných úverov. Banky musia od klientov vyžadovať povinnú rezervu z čistého príjmu po odpočítaní životného minima. Tá je od januára 15% a od júla tohto roka už stúpne na 20%. Od príjmu sa budú odpočítavať aj náklady na splátky starých úverov. Viac o podmienkach si môžete prečítať tu.

690x65

Banky.sk zisťovali, či je bežné a reálne pre priemerne bonitného klienta dofinancovať si 70% hypotéku spotrebným úverom až do výšky 100% hodnoty nehnuteľnosti.

Banky nechcú priamo povedať, že taký vysoký úver dostanú len nadpriemerne bonitní klienti. „Poskytnutie hypotekárneho a rovnako tak spotrebného úveru je ovplyvnené viacerými faktormi, preto nevieme jednoznačne povedať, na akú výšku úveru by sa klient mohol kvalifikovať,“ vysvetľuje Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov VÚB.

Tatra banka naznačuje, že vysoký úver dostanú len bonitní klienti. „Klient si môže zobrať k hypotéke na dofinancovanie bezúčelový úver, ak mu to dovoľuje príjem a má dostatočnú kapacitu na splácanie oboch úverov,“ tvrdí Zuzana Žiaranová, hovorkyňa Tatra banky.

Finančné domy nám potvrdili, že 100% hypotéky stále ponúkajú, napriek obmedzeniam NBSky. Odborníci na úverový trh nám potvrdili, že 100% hypotéky sú už v praxi takmer minulosťou a aj počet klientov, ktorí dostanú spotrebný úver na vysoké sumy, aby si doplnili zdroje do 100% hodnoty nehnuteľnosti, je nižší.

Odporucame

Sprísnené podmienky

Sprísnené podmienky požičiavania od začiatku roka jednoznačne sťažili prístup k úverom na bývanie aj na spotrebu. Potvrdzujú to aj banky. „V dôsledku zvýšenia výdavkov pri posudzovaní schopnosti klienta splácať spotrebný úver je možné, že sa nie všetci klienti budú môcť kvalifikovať na spotrebný úver,“ priznáva Farkašová. Problémové budú najmä vysoké spotrebné úvery. Napríklad vo VÚB je možné získať spotrebný úver v maximálnej výške 25 000 eur.

Ako to funguje v praxi

Ak viete, že potrebujete viac peňazí ako dostanete cez hypotéku, či úver na bývanie môžete si požiadať aj o spotrebný úver. Postup ako o viacero úverov žiadať je rôzny v jednotlivých bankách.

Vo VÚB si najprv požiadajte o hypotéku a podľa jej výšky sa rozhodnite, koľko budete žiadať cez spotrebný úver. „Nakoľko klient žiadajúci o hypotéku nevie aká výška úveru mu bude schválená, nevie požiadať o spotrebný úver vopred, alebo súčasne. Až následne, keď už pozná schválenú výšku hypotéky, sa rozhoduje aj pre iné možnosti získania potrebných finančných prostriedkov,“ opisuje prax Farkašová. Zbytočne si na spotrebu nepožičiavajte viac ako je nutné, pretože úroky sú aj dva či tri krát vyššie ako na hypotékach. Kým hypotéku dnes dostanete už za jedno percento, úroky na spotrebných úveroch sa pohybujú od 4% vyššie. Porovnať si ich môžete tu.

Spotrebný úver potom banka posudzuje ako individuálnu žiadosť s ohľadom na vašu aktuálnu finančnú situáciu. Už sa bude brať do úvahy aj váš dlh na hypotéke, takže šance na vysoký úver sa zmenšia.

V Tatra banke vám hypotekárni špecialisti vypracujú komplexnú ponuku všetkých úverových produktov, o ktoré môžete požiadať spolu s maximálnymi limitmi pre jednotlivé úvery. „V rámci jednej žiadosti môžete požiadať o hypotéku, bezúčelový úver aj kreditnú kartu,“ dodáva Žiaranová.
 
Foto: redakcia