365 banka spustila testovaciu beta verziu

Autor: redakcia
18.05.2018 (08:00)

Prečítajte si, ako si môžete otvoriť účet na pár klikov cez smartfón bez toho, aby ste museli chodiť do pobočky a podpisovať papierové zmluvy. Zároveň vám prezradíme, ktorá banka využíva technológiu tvárovej biometrie.



Rok po avízovanom spustení beta verzie sa prví klienti 365 banky dočkali. Dňa 9.5.2018, všetci, ktorí boli zaregistrovaní na webovej stránke 365 bank obdržali mail s informáciami, ako majú postupovať, aby si mohli aktivovať aplikáciu a založiť účet.

Záujemcov o testovanie aplikácie má 365 banka pomerne dosť, prihlásilo sa ich vyše 3000. No v tomto prvom kole aplikáciu sprístupnia iba obmedzenému počtu okolo 700 záujemcom. "Už v deň spustenia bety sa nám potvrdilo, že záujem o testovanie je naozaj vysoký. Prvých pár hodín po štarte nám vstúpil do procesu každú minútu v priemere jeden záujemca. Aj v tomto smere sa potvrdilo, že Slováci sú naozaj naklonení inováciám, dokonca sa chcú na nich aktívne podieľať. Po dvoch dňoch od spustenia bety sme mali plný stav Betamanov (365 mužov – testerov). Aktuálne máme ešte voľné miesto pre Betagirls (ženy – testerky), no predpokladáme že do konca týždňa aj tento počet naplníme. Touto cestou ďakujeme všetkým našim testerom za ich aktívny prístup a zanietenie", hodnotí prvý týždeň od spustenia Linda Gáliková, hovorkyňa 365 banky.

Aj my sme si to vyskúšali. Prvým krokom bolo vyplnenie online dotazníka. Netrvalo to dlho, no uvítali by sme aj menší počet otázok. Po ich vyplnení sme dostali mail s linkom na Play store, cez ktorý bolo možné aplikáciu 365 banky stiahnuť. (Aplikácia je samozrejme k dispozícii aj pre majiteľov iphonov). Aplikácia nie je zatiaľ verejne prístupná, preto si ju mohli stiahnuť len tí, ktorí dostali mail s pozvánkou.

► Cez Google Pay zaplatíte už aj na Slovensku
► Mobilná peňaženka
► Zaplatili ste online za tovar a nedorazil? Takto postupujte


V 365 banke si otvárate účet na diaľku, inými slovami, nepotrebujete ísť do pobočky. Vašu identitu si overia tak, že oskenujete priamo do aplikácie svoj občiansky preukaz z obidvoch strán a urobíte si „selfie“. Systém kontroluje údaje s databázou Ministerstva vnútra SR, porovná vašu tvár s občianskym preukazom a overí vašu identitu. Vy si len skontrolujete, či systém správne prečítal údaje z občianskeho preukazu, prípadne preklepy manuálne opravíte. Výhodou je, že nemusíte vypisovať všetky údaje ručne.

Zmluvu podpíšete priamo v aplikácii 3-sekundovým podržaním tlačidla. Ešte predtým všetky dokumenty (zmluva, obchodné podmienky, ďalšie informácie) dostanete aj mailom, nie je potrebné podpisovať ich v papierovej podobe.

Ďalším krokom je nastavenie prihlasovacieho mena, hesla a PIN kódu do aplikácie. Účet si aktivujete cez „penny payment“, teda prevodom symbolickej čiastky z vášho účtu v inej banke. Platobná karta bude doručená poštou do 2 týždňov.

► Ako neprísť o peniaze, keď stratíte mobil
► Bezpečné platby na internete
► Dozreli Slováci na moderné technológie?


Celý proces bol pomerne rýchly a zrozumiteľný, zvládli sme ho bez toho, aby sme museli volať na hotline :).

365 bank zdôrazňuje, že sa jedná o testovaciu beta verziu. To znamená, že aplikácia je funkčná, no treba v nej doladiť ešte niektoré detaily. Testovači v appke majú dostupný BetaLab, do ktorého môžu hlásiť chyby, prípadne návrhy na zlepšenie.

V beta verzii sú zatiaľ dostupné tieto funkcie:
  • inteligentné zobrazenie zostatku na účte,
  • možnosť zadávať platobné príkazy, trvalé príkazy a inkasá,
  • odblokovanie a zablokovanie karty priamo v aplikácii,
  • možnosť platiť cez Google Pay,
  • bezplatné výbery z bankomatov Poštovej banky a na poštách
  • internet banking
Ďalšie funkcionality budú do appky pribúdať postupne, opäť Linda Gáliková: "V najbližšej verzii mobilnej aplikácie pribudne sporenie s cieľom, program odmeňovania založený na dátach a nové funkcionality na zvyšovanie používateľského zážitku. Máme pripravený aj indexový fond a pracujeme na tom, aby sme ho mohli začať ponúkať našim klientom. V čase pribudnú aj funkcionality, ktoré by chceli doplniť do aplikácie naši beta testeri."

► Všetko o investovaní
► Investovanie do kryptomien
► Rady pre začínajúcich investorov


Pevný termín, kedy bude mobilná aplikácia dostupná pre širokú verejnosť, ešte nie je známy. "Štart 365 na celú verejnosť bude závisieť od viacerých faktorov. V prvom rade od uvádzania nových funkcionalít v aplikácii v zmysle našej „road mapy“. Okrem toho budeme priebežne vylaďovať beta aplikáciu a dopĺňať funkcionality podľa spätnej väzby od našich betatesterov. V závislosti od charakteru a náročnosti zapracovania ich návrhov sa bude odvíjať aj termín štartu na verejnosť. O tom, kedy sa tak stane, budeme v predstihu informovať. Už teraz však môžeme prisľúbiť, že betu v priebehu nasledujúcich týždňov sprístupnime ďalšiemu počtu záujemcov," uzatvára Linda Gáliková.

Účet s kartou v 365 banke a s tým spojené štandardné operácie sú bez poplatkov.

Tvárová biometria

Bankou, ktorá len týždeň po spustení bety 365 banky predstavila tvárovú biometriu je Tatra banka. Tvárovú biometriu v Tatra banke môžete využiť pri zriadení online účtu. Taktiež je potrebné oskenovať občiansky preukaz a urobiť si selfie. Tatra banka nepožaduje „penny payment“, potrebné je však podpísať zmluvnú dokumentáciu v papierovej podobe. Môžete tak urobiť na pobočke, alebo vám zmluvy prinesie kuriér. Spolu so zmluvou dostanete aj platobnú kartu. PIN kód ku karte nájdete priamo v aplikácii.

2018-05-18-JS-365bank

Výhodou je, že účet po overení vašej identity je okamžite aktívny. Nemusíte mať účet v inej banke, čo môžu oceniť študenti, ktorí si zakladajú svoj prvý účet.

Špekulanti, ktorí by chceli nejakým spôsobom banku oklamať, to nebudú mať jednoduché. Systém Tatra banky je tiež napojený na Ministerstvo vnútra SR a oskenované údaje sa porovnávajú s databázami Ministerstva. Softvér získa z oboch prvky podstatné pre overenie živosti človeka a platnosti preukazu. Zároveň overí, či ide na oboch fotografiách o rovnakú osobu, skontroluje, či ide o selfie živej osoby (a nie fotografiu, figurínu alebo prednahraté video) a vyhodnotí mieru zhody. Pokiaľ sa údaje na občianskom preukaze nezhodujú s vašou selfie a údajmi z Ministerstva, účet vám banka neotvorí.

Ak si otvoríte účet Tatra Personal cez Tvárovú biometriuTB do 31.8.2018, dostanete ho na rok zadarmo. Ušetríte na poplatku za vedenie účtu 7 eur mesačne.

Budeme i naďalej sledovať, či technológiu tvárovej biometrie pri otváraní účtov využijú vo svojich aplikáciách i ostatné banky.

 
Zdroj: 365 bank, Tatra banka, Foto: redakcia, Tatra banka