Skryté poplatky v banke vás čakajú najmä v pobočke

Autor: redakcia
27.02.2019 (09:45)

Banky sa snažia klientov presvedčiť, aby si u nich zaplatili balíky účtov, v ktorých sú zahrnuté najbežnejšie operácie, zvyčajne v neobmedzenom množstve. Nie všetky operácie na účtoch sú však bez poplatku.


Banky ponúkajú bez poplatkov najčastejšie používané operácie ako prijaté platby, príkazy na úhradu, či niektoré zmeny v nastaveniach účtu. To platí najmä pre internet banking. Na pobočke si aj za tieto bežné operácie môžete priplatiť.

Operácie na pobočke sú pre banky drahšie ako tie robené cez internet. Na pobočke totiž majú vyššie náklady na prenájom priestorov či na ľudí. Napríklad ČSOB má v rámci balíka služieb Pohoda len jednu odoslanú platbu na pobočke zadarmo. Ak by ste ich chceli urobiť viac, zaplatíte si dve eurá. Podobne za zriadenie trvalého príkazu v pobočke zaplatíte v tejto banke 2 eurá, cez internet je to zadarmo.

Skryté poplatky aj online

Človek by predpokladal, že operácie cez internet budú vo väčšine balíkov služieb bez poplatkov, ale aj tu sú výnimky. Napríklad zmena denných limitov na karte či zmena trvalého príkazu (TP) nie sú vo všetkých bankách zadarmo. VÚB banka spoplatňuje zmenu TP cez internetbanking 50 centami. Rovnakú sumu zaplatíte aj za zrušenie inkasa.

Poplatky za úkony na internete banky zdôvodňujú nákladmi na informačné technológie, ktoré treba udržiavať, obnovovať a zlepšovať.

Smsky nie sú zadarmo

Posielanie informačných SMSiek majú tiež niektoré banky spoplatnené, pretože s tým majú náklady u mobilných operátov. Od januára tohto roku zaviedla jedno eurový poplatok za SMS notifikácie mesačne napríklad Tatra banka. Ak si v tejto banke zmeníte SMSky za push notifikácie v aplikácii, tak nebude platiť nič. SMSky tento rok spoplatnila aj UniCredit banka.

Neprehliadnite
mBank má síce účet bez poplatkov, ale za SMS notifikácie si priplatíte 1,50 eura mesačne za balík 30 správ. Slovenská sporiteľňa má dva druhy SMS služieb - SMS služby za 1 euro mesačne a SMS služby Prémium za 1,50 eur mesačne.  Rozdiel je v tom, že lacnejšie SMS služby vás upozorňujú na transakcie od 20 eur vyššie, SMS služby Prémium vás upozornia na všetky transakcie na vašom účte. Väčšina klientov však za SMS služby neplatí, pretože vo všetkých balíkoch je jeden alebo druhý variant smsiek zahrnutý. Poplatky za SMS platia len tí klienti, ktorí majú obyčajný účet alebo sporožiro účet.

Informácie o pohyboch na účte sú zadarmo elektronicky, ale nie poštou. V ČSOB si za papierové výpisy priplatíte 1,5 eur mesačne.

Poplatky za hotovosť

Hotovosť je pre banky drahá, preto si účtujú poplatky najmä za operácie na pobočke. Za výber hotovosti v pobočke vám banka bude účtovať poplatok vo výške 2- 4 eur. Napríklad v OTP banke zaplatíte za výber peňazí z vášho účtu až 3 eura. Tu si môžete pozrieť všetkých poplatkov za výber hotovosti.

Aj za operácie v bankomate, najmä cudzej banky, si tiež priplatíte. mBank, síce vlastné bankomaty nemá, ale zaúčtuje si 1 euro, ak z cudzieho bankomatu vyberiete menej ako 70 eur naraz. Bankomaty tiež niečo stoja, jednak ich údržba, ale aj bezpečnosť. Ak si bankomat banka požičiava od sprostredkovateľskej firmy, musí jej platiť nájom.

Odporucame
ČSOB si účtuje 50 centov za zobrazenie zostatku účtu na cudzom bankomate. Podobný poplatok má aj mBank, ktorá nemá vlastné bankomaty.

Ako sa vyhnúť extra poplatkom

  • Vyhýbajte sa najmä operáciam s hotovosťou
  • Vyberajte hotovosť z bankomatu svojej banky, nie v pobočke
  • Čo najmenej navštevujte pobočku za účelom bežných transakcií
  • Nechajte si posielať výpisy z účtu elektronicky
  • Ak nechcete platiť za SMS notifikácie môžete využívať e-mailovú alebo push notifikáciu, ktoré sú bezplatné.
  • Robte čo najmenej zmien k svojej karte či k účtu
Foto: Ivan Sedlák