Úver bez úrokov? Na Slovensku ho dostanete, ale s istými limitmi

Autor: redakcia
19.06.2019 (09:30)

V časoch keď sú úroky na úveroch rekordne nízko už dlhšiu dobu sa banky predbiehajú ako by klientov ešte zaujali. Hypotéka za jedno percento či spotrebný úver pod päť percent ročne už nezaberá na každého. Preto niektoré z nich majú v ponuke aj bezúročné pôžičky. Aké majú háčiky?

Spotrebné úvery za nulový úrok ponúkajú na Slovensku len dve banky- online banka mBank a Poštová banka.

V mBank sa poplatku nevyhnete

mBank ponúka bezúročný úver, čo je lákavé, lenže maximálne si môžete požičať 1 500 eur. Úplne zadarmo však lákavá pôžička nie je, keďže pri poskytnutí klient zaplatí spracovateľský poplatok vo výške 2% z požičanej sumy. Pri najvyššej sume úveru 1500 eur, tento poplatok je vo výške 30 eur. Nie je to veľa peňazí, ale kazí to dojem z bezplatnosti.

Na porovnanie s klasickou mPôžičkou Plus, by ste za rovnaký úver platili ročný úrok 9,9% ročne a mesačná splátka by bolo 132 eur. Takže pôžičku by ste podľa úverovej kalkulačky mBank preplatili o 81,65 eur

Navyše pôžička s nulovým úrokom má ďalšie limity. Splatnosť si nemôžete zvoliť ľubovoľnú, na výber máte ročnú alebo dvojročnú. Pri ročnej splatnosti budú vaše mesačné splátky 125 eur, čo môže byť pre niektorých klientov veľa. Pri dvojročnej splatnosti bude mesačná splátka len 63 eur. Ďalšie obmedzenie je v tom, že o tento úver môžete žiadať len ak ste ešte v mBank pôžičku doteraz nemali. Slúži teda viac na prilákanie nových klientov, ako bonus pre tých starších.

Vrátiš toľko, koľko si požičiaš

Poštová banka tiež už dávnejšie prišla s ponukou bezúročného úveru, ktorý je dokonca aj bez poplatku za poskytnutie, ale len v prípade, že si v banke otvoríte bežný účet.

Aj pri tejto bezúročnej požičke narazíme na limity. Bezúročne si môžete požičať len fixné sumy 600, 800 alebo 1 000 eur a splatnosť úveru je tiež daná fixne na 20 mesiacov, čiže necelé dva roky. Výška mesačnej splátky je celkom prijateľná. Pri jednotlivých sumách úveru od 30 do 50 eur mesačne. Bezúročnú pôžičku vám dajú aj vtedy, ak ste už v Poštovej banke čerpali iný úver. Nie je teda lákadlom iba pre nových klientov.

Bežne Poštová banka ponúka úvery s úrokom od 4,9 %, pričom poplatok za schválenie úveru je vo výške 2% z objemu pôžičky. Napríklad ak si požičiate 1000 eur na 24 mesiacov, budete mesačne platiť splátku 45 eur, plus zaplatíte poplatok za poskytnutie pôžičky 10 eur a celkovo úver preplatíte podľa kalkulačky Poštovej banky o 90 eur. „V súčasnosti uplatňujeme 50% zľavu z poplatku za poskytnutie z Dobrej pôžičky a 100% zľavu z poplatku za poskytnutie Lepšej splátky,“ vysvetľuje nižší poplatok Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

Ktorá z nich je výhodnejšia?

Pokiaľ si chcete požičiať nižšiu sumu, v Poštovej banke sa dokážete vyhnúť poplatku za poskytnutie a naozaj vrátite len toľko, koľko ste si požičali. Zvážte však ďalšie náklady, ktoré budete mať vo forme poplatku za osobný účet, ktorý si musíte v Poštovej banke zriadiť. Viac detailov o Užitočnom účte nájdete tu. Ak účet v Poštovej banke máte, úver dokážete čerpať s nulovým poplatkom a nulovým úrokom.

Pokiaľ potrebujete vyššiu sumu ako 1000 eur, výhodnejšie bude siahnuť po pôžičke od mBank. Aj v mBank je potrebné, aby ste si zriadili osobný účet mKonto, ktoré je však bezplatné. Bezúročnú pôžičku dostanú len tí, ktorí ešte žiaden úver v mBank nemali.

V ďalšom článku sa pozrieme na úvery, ktoré banky poskytujú síce s úrokom, ale dokážete ušetriť poplatok za poskytnutie.

Limity bezúročnej pôžičky mBank

  • výška úveru: od 350 do 1500 EUR
  • splatnosť: 12 alebo 24 mesiacov
  • poplatok za poskytnutie: 2 % z výšky úveru
  • maximálna RPMN: 3,81 %
  • ide o vašu prvú pôžičku v mBank

Limity bezúročnej pôžičky Poštovej banky

  • výška úveru: 600 €, 800 € alebo 1 000 €
  • splatnosť: 20 mesiacov
  • poplatok za poskytnutie: 0 eur
  • RPMN: 0%
  • potreba mať účet v PABK
Foto: redakcia