Pri dobre nastavenej investícii sa straty netreba báť

Autor: redakčne upravené
12.09.2022 (11:00)

Obava zo straty je jeden z hlavných dôvodov, prečo ľudia odmietajú svoje úspory investovať. Strata má však niekoľko podôb. Môže byť viditeľná i neviditeľná, dočasná aj trvalá. Podľa štatistík objemov úspor v bankách ľudia preferujú neviditeľnú stratu,“ hovorí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Úspory na bežnom účte sa dramaticky znehodnocujú

Ak držíte všetky svoje úspory na bežnom či sporiacom účte, jediný "pseudo benefit", ktorý z toho máte je pocit istoty, že aj zajtra aj o týždeň aj o rok budete mať na účte rovnakú sumu. Keďže úroky na bežných účtoch sú nulové, naozaj budete mať na účte rovnakú sumu peňazí, no v obchode si za to kúpite menej ako dnes. Toto je neviditeľná strata, ktorú spôsobuje inflácia

Ako by vyzeralo porovnanie obsahu nákupných košíkov dneška a minulosti? Ak dnes zaplatíte za nákup 100 eur, tak pred rokom vás rovnaký nákup stál 88,30 eur a pred 2 rokmi, by ste za to zaplatili len 85,8 eur.

Vývoj inflácie za uplynulých 20 mesiacov je naozaj prudký. Znamená to v prvom rade toľko, že úspory sú už znehodnotené. Je iba na rozhodnutí každého, či si ich nechá znehodnocovať ďalej, alebo sa pokúsi zmierniť dosah inflácie prostredníctvom investovania.

inflacia_sr

Inflácia spôsobuje neviditeľnú stratu. Človek má na účte v banke vždy toľko, koľko vložil, no ak chce tieto peniaze použiť pri platení, nebude si za ne môcť dovoliť to isté, ako v čase, keď si ich odkladal.

Pokles v investíciách býva dočasný, treba len vytrvať

Viditeľná strata môže byť dočasná i trvalá. Dočasnú stratu môže investor vnímať vďaka tomu, že pravidelne sleduje vývoj hodnoty svojho investičného účtu. Pri štandardných investíciach a dostatočne diverzifikovanom portfóliu sa nemusíte obávať poklesov na finančných trhoch, kvôli ktorým klesá aj hodnota vášho investičného účtu. Z dlhodobého horizontu tieto investície rastú. História akciovej investície reprezentovanej indexom S&P 500 ukazuje, že každý pokles bol iba dočasný.

investicie

K trvalej strate sa dopracujú tí, ktorí podľahnú panike a domnienke, že dlhodobú investíciu treba pre dočasný pokles čo najskôr ukončiť. Nedodržia tak investičný horizont, ktorý si na začiatku naplánovali a investované peniaze im nielenže nič nezarobia, ale dokonca na investovaní prerobia. A pritom tí istí ľudia by pri poklese ceny nehnuteľnosti ju odmietali predať a čakali by na jej cenové zotavenie.

Trvalú stratu zažijú aj tí, ktorí podľahli vidine vysokého zisku a všetko stavili na jednu kartu. Investovanie všetkých úspor do jednej firmy môže priniesť výrazný profit, ale zároveň treba počítať s tým, že ak sa zámer nevydarí, stratu pocítia aj investori. Pri dostatočne diverzifikovanej investícií strata celého vkladu nehrozí. S každou investíciou je spojené riziko, no neznamená to automaticky, že človek príde o všetky svoje investované peniaze. Prísť o peniaze pri investovaní znamená, že človek nedodržal základné pravidlá.

Základné pravidlá investovania

  • Majte v banke finančnú rezervu na pokrytie bežných výdavkov na obdobie jedného až troch mesiacov
  • Investujte peniaze, ktoré nepotrebuje minúť v horizonte niekoľkých rokov
  • Uprednostnite štandardné investičné nástroje
  • Špecifické investičné nástroje či stratégie využite v prípade, že im rozumiete
  • Dodržte odporúčaný investičný horizont a peniaze nevyberajte pri dočasných poklesoch
  • Rozložte investovanú sumu v čase, prípadne investujte pravidelne
  • Investujte podľa vášho vypracovaného finančného plánu, nie podľa reklamy či emócií
Investícia nie je špekulácia. Investícia je ako keď zasadíte strom a výnosy sú úroda z neho. Jeden rok je väčšia, inokedy menšia a nájdu sa roky, keď jarné mrazy úrodu zničia. Ak máte iba jeden strom, ste plne závislý iba od neho. Pri ovocnom sade na úrode jedného stromu až tak nezáleží. A ideálne je mať ovocné sady na viacerých miestach vo viacerých krajinách. V takom prípade je rok bez úrody veľmi málo pravdepodobný. A podobne funguje diverzifikácia investičného rizika.
 
Zdroj: Swiss Life Select, Foto: redakcia