Peniaze: Ako vyžiť z výplaty? Praktické rady ako nato

Autor: redakčne upravené
19.09.2022 (09:00)

Z každej strany počúvame rady, že máme šetriť. Na kúrení, doprave, strave,... Prvý krok, ktorý by ste však mali urobiť, je spraviť si poriadok vo výdavkoch, aby ste mali predstavu, načo peniaze míňate.

Ako začať?

1. Urobte si zodpovedný audit rodinného rozpočtu

V internetbankingu si spätne vyhľadajte všetky platby, ktoré vám odišli z účtu za posledné mesiace.

2. Dôsledne si evidujte všetky výdavky a obmedzte tie, ktoré nie sú nevyhnutné

Zapisovaním všetkých výdavkov budete pri míňaní prirodzene konzervatívnejší.

3. Vyššie pravidelné výdavky vykryte z výdavkov na zábavu a potešenie

Keď sa v rozpočte objavia nové položky, alebo nastane zvýšenie tých existujúcich (napr. za energie), poraďte sa s partnerom, z čoho ich budete financovať (na niečom inom musíte ušetriť).

4. Začnite šetriť. Ideálne hneď

Nastavte si trvalý príkaz. Ak prostriedky z účtu presuniete na sporiaci účet, počas mesiaca hospodárite už len s daným zvyškom. Vytvárate tak rezervu na naozaj neočakávané udalosti.

Banky klientom ponúkajú aj rôzne formy sporenia, napríklad si môžete nechať zaokrúhľovať každú platbu kartou. Rozdiel medzi skutočne zaplatenou a zaokrúhlenou sumou vám banka automaticky prevedie na sporiaci účet.

5. Optimalizujte úvery a nezadlžujte sa

Neberte si žiadne nové úvery, nepoužívajte kreditku, nechoďte na účte do mínusu. V prípade hypotéky sa poraďte s odborníkmi a riešte úrokovú sadzbu na hypotekárnom úvere. Obozretní by mali byť predovšetkým tí, ktorým fixácia končí v budúcom roku, pretože pre nich je možné začať postupne premýšľať, čo s úverom. V prípade, že máte aktuálnu fixáciu fixovanú na dlhšie, odporúčame si dať vypočítať splátku napríklad pri úroku 4 % a rozdiel medzi aktuálnou splátkou a budúcou možnou smerovať do rezerv a aktív. Zabijete tak dve muchy jednou ranou. Pripravíte sa na budúce zvýšené splátky a zároveň si zvýšite svoje aktíva.

Kde hľadať voľné peniaze?

Jednoznačne v spotrebe. Prax ukazuje, že po skontrolovaní všetkých výdavkov a ich poctivej evidencii, dokážu rodiny mesačne nájsť "voľných" až 50 eur. Vždy je to o nastavení a o tom, ako pracujeme najmä s nepravidelnými výdavkami, ktoré sú každý mesiac iné.

NEPRAVIDELNÉ VÝDAVKY

Domáca strava

Strava je jedným z najvyšších výdavkov v rámci mesačných rozpočtov, ktorú navyše výrazne predražuje stravovanie mimo domova. Ceny v reštauráciách vzrástli medziročne o 20 %, čo sa premietlo aj do obedových menu. Ak si pripravíte jedlo doma, jednoznačne ušetríte.

Nákupy do zásoby

Akciové ponuky na tovar spôsobujú, že nakupujeme emotívne a často aj do železnej zásoby. V prípade potravín však takto najčastejšie dochádza k plytvaniu jedlom, ktoré po expiračnej dobe vyhadzujeme. V akcii navyše nakupujeme aj veci, ktoré aktuálne nepotrebujeme.

Výlety, dovolenky, zábava

Zdraženie pociťujeme aj v oblasti hotelierstva a služieb. Dovolenky, predĺžené víkendy, kultúrne podujatia,... stoja dosť peňazí. Spočítajte si, či si ich reálne môžete dovoliť. Drahé hotely nahraďte lacnejšími formami ubytovania a možnosťou vlastného stravovania.

PRAVIDELNÉ VÝDAVKY

Bankové poplatky

Využívajte na správu svojich financií internet banking alebo mobilnú apku a ušetrite tak na poplatkoch banke. Ak platíte mesačný poplatok za vedenie účtu, pýtajte sa v banke na podmienky,ktoré treba splniť, aby ste účet mohli mať zadarmo. Alebo prejdite do inej banky, ktorá za účet neúčtuje žiadne poplatky. Každý mesiac ušetríte viac ako 5 eur.

Poplatky mobilného operátora

Skontrolujte si, za aké služby mobilného operátora platíte v mesačnom paušále a či ich aj v skutočnosti využívate. Môže ísť napríklad o zbytočne vysoký objem predplatených dát.

Automobil a pohonné hmoty

Dramatické zdraženie sme pocítili práve pri pohonných hmotách a doprave. Autá pritom zvykneme využívať aj na zbytočne krátke vzdialenosti. Využívajte viac MHD alebo na krátke vzdialenosti choďte peši. Peniaze tiež utekajú cez náklady spojené so starostlivosťou o vozidlo, ktoré bývajú často vyššie, ako samotná hodnota staršieho auta a aj jeho využitie.

Optimalizácia úverov

V prípade viacerých úverov veľkú úsporu prinesie zlúčenie úverov do jedného. V prípade hypotéky sa poraďte s odborníkmi, lacné sadzby na hypotéke ste už nestihli.

Tieto užitočné rady pripravila: Andrea Kasanická Straková, PARTNERS odborníčka na osobné financie.

Zdroj: Nadácia Partners , Foto: Ivan Sedlák