Poplatok za stav účtu v bankomate je najabsurdnejší

Autor: Andrej Dorič
04.03.2013 (07:00)

Spoplatnená informácia z bankomatu o účte vyhrala anketu o najabsurdnejší poplatok za minulý rok.  
 
Fakt, že za číslo na obrazovke bankomatu o zostatku na vašom účte zaplatíte banke poplatok pobúrilo minulý rok najviac hlasujúcich (36%) v ankete o najabsurdnejší poplatok, ktorý každý rok vyhlasuje český portál bankovnipoplatky.com. I keď väčšina hlasujúcich sú Česi nájdu sa medzi nimi aj Slováci a nespokojnosť s týmto poplatkom je aj na Slovensku určite veľká. 

Na Slovensku je bánk, ktoré vám zaúčtujú tento nepopulárny poplatok z vlastného alebo cudzieho bankomatu stále dosť-konkrétne šesť. Poplatok je zvyčajne niekoľko desiatok centov. Slovenská sporiteľňa si vypýta 30 centov, ale iba vtedy, ak si zostatok pozriete v cudzom bankomate. ČSOB si však zaúčtuje aj za ukázanie zostatku vo vlastnom bankomate 5 centov a 30 centov v cudzom bankomate na Slovensku. 


Prehľad poplatkov za zostatok na účte v ďalších bankách na Slovensku si pozrite tu:

Banka Poplatok z vlastného bankomatu Poplatok z cudzieho bankomatu
ČSOB 5 centov 30 centov
Fio banka nemá vlastné bankomaty 9 českých korún (35 centov)
mBank nemá vlastné bankomaty 33 centov 
Poštová banka 16 centov   -
Prima banka  zadarmo 30 centov
Slovenská sporiteľňa  zadarmo 30 centov

zdroj: cenníky bánk

Banky zvyčajne vysvetľujú existenciu hociakých poplatkov tým, že s daným úkonom majú náklady. Iste, údržba a spravovanie bankomatu niečo stojí, ale za zobrazenie čísla na obrazovke pýtať peniaze je naozaj absurdné. Navyše kto si z bankomatu niečo vyberie a dá si vytlačiť potvrdenku tam si zostatok nájde zadarmo.

Ďalšie poplatkové skvosty

Medzi ďalšie neobľúbené poplatky z ankety za minulý rok patril napríklad poplatok za vedenie úverového účtu. Hlasovalo zaň až 22% ľudí. Na treťom mieste v neobľubenosti skončil poplatok za zaslanie výpisu účtu cez internet, ktorý dostal 17% hlasov. 

Banky však majú vo svojich cenníkoch skryté aj iné poplakové „perly“. Napríklad poplatok za vklad či výber z vlastného účtu, za prevody peňazí medzi vlastnými účtami v banke, za nezrealizovaný výber peňazí či za predčasne splatený úver.

Neprehliadnite:
Ako ušetriť na viacerých účtoch
Na spoločnom účte sa dá ušetriť
Poplatky za vklad mincí na účet sú nie sú všade nulové
Foto: Ivan Sedlák