O odloženie splátok žiadajú v bankách tisíce ľudí. Záujem sa však už znižuje.

Autor: redakcia
15.05.2020 (12:00)

Keď vypukla koronakríza naplno, vláda schválila v rámci pomoci aj odpustenie splátok na úveroch na deväť mesiacov. Banky začali odklad ponúkať od polovice apríla a záujem je obrovský.

Za necelý mesiac viaceré veľké banky evidujú tisíce žiadostí. V celom bankovom sektore ide o desiatky tisíc klientov, ktorí o odklad splátok požiadali. Postupne však záujem o túto pomoc klesá. „Dostali sme tisícky žiadostí o odklad. Najväčší záujem bol v týždni okolo Veľkej noci, postupne počet žiadostí klesá a je ich už „len“ stovky,“ informuje Dominik Miša, hovorca VÚB.

Slovenská sporiteľňa tiež hlási tisícky žiadostí o odklad splátok úveru, ale konktrétne číslo neudáva. „Naša banka je najväčší poskytovateľ úverov pre domácnosti, preto aj tie čísla máme väčšie ako malé banky,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa SLSP. Žiadostí je veľa aj preto, lebo získať odklad je pomerne jednoduché. Stačí, ak ste úver riadne splácali bez omeškania a nemusíte dokladovať ani znížené príjmy. Žiadosti sa vybavujú rýchlo (do 30 dní) cez online formuláre. Aj preto je počet žiadostí, ktoré nespĺňajú podmienky odkladu, minimálny a ich počet sa pohybuje na úrovni niekoľkých percent.

Poštová banka je v číslach presnejšia. „Celkovo len od začiatku apríla požiadalo o odklad viac ako 8 000 klientov. Tieto žiadosti priebežne spracovávame,“ tvrdí Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

Trend je klesajúci

Banky zatiaľ nevedia odhadnúť budúci vývoj počtu žiadostí. Všetko závisí od uvoľňovania opatrení a od situácie so zamestnanosťou. Ak bude otváranie ekonomiky rýchle a nezamestnanosť nebude výrazne stúpať, počet žiadostí o odklad splátok bude ubúdať. V Poštovej banke zaznamenali v posledných aprílových dňoch opätovný pokles nových žiadostí. „Veríme, že najväčší nápor žiadostí o odklad počas pandémie je už za nami a v ďalších týždňoch bude trend naďalej klesajúci,“ myslí si L. Žačková. Banky predpokladajú, že väčšina klientov, ktorí mali záujem požiadať o odklad splátky, tak už urobili. Noví záujemcovia budú určite pribúdať, ale v menšom počte.

Najpopulárnejší je najdlhší odklad

Najväčší záujem je o odklad na maximálnu dobu 9 mesiacov. V Slovenskej sporiteľni až tri štvrtiny žiadajúcich má záujem o 9-mesačný odklad. V Poštovej banke skoro 90% klientov využíva maximálnu možnú dobu odkladu. Podstatne menšia časť klientov žiada o odklad na 6 mesiacov. Podľa štatistík VÚB až 70% ľudí využilo odklad na 9 mesiacov, 16% na 6 mesiacov len 4,8% na 3 mesiace.

Podľa údajov VÚB banky, žiadatelia sú najmä z Košického kraja (22%) a z Bratislavského kraja (21%). Väčinou sú vo veku od 26 do 45 rokov, čiže hlavne ľudia v mladšom s strednom produktívnom veku. Týchto žiadateľov je spolu dve tretiny zo všetkých. Podľa Poštovej banky, o odklad žiadajú najčastejšie ľudia pracujúci v obchode a priemysle a ide o klientov s nižším príjmom.

Splácať skôr sa dá

Keď niekto požiadal o odklad na 9 mesiacov a jeho finančná situácia sa zlepší skôr ako predpokladal, môže začať splácať aj skôr. O zrušenie odkladu je možné požiadať banku elektronicky bez návštevy pobočky.

Banky však upozorňujú, že keď sa odklad splátok zruší, klient už nebude môcť oň znova požiadať. „Ak si klient nie je istý stabilitou zlepšenej situácie, nemusí hneď začať splácať, ale odkladať si sumu bokom a po skončení odkladu splátok spraviť mimoriadnu splátku,“ radí M. Cesnaková.

Existujú aj iné možnosti

Ak máte viacero úverov, alebo jeden s vysokým úrokom, konsolidácia a refinancovanie úveru je dobrá cesta, ako mesačne ušetriť. Splácali by ste mesačne nižšiu sumu a úver by sa vám zbytočne nepredražil ako pri odklade splátok.

Špekulanti

Banky nezaznamenali zatiaľ veľa špekulantov, ktorí odklad splátky reálne nepotrebujú a len skúšajú, či vedia ušetriť. „Neskúmame, či žiadateľ odklad reálne potrebuje. Ak požiada a spĺňa podmienky, odklad mu musíme poskytnúť. Veríme, že ľudia sa budú správať rozumne a k odkladom splátok pristúpia zodpovedne,“ dodáva M. Cesnaková.

Poštová banka určité špekulácie ľudí nevylučuje, ale pripomína, že bezdôvodným odkladom splátok si z dlhodobého hľadiska človek predraží svoj úver. Odložené splátky aj úroky bude musieť zaplatiť po odklade vo forme vyšších mesačných splátok alebo v predlženej dobe úveru.
 
Foto: redakcia