Najväčšie finančné chyby Slovákov

Autor: redakčne upravené
27.12.2021 (16:00)

Prečítajte si deväť užitočných tipov, ako pochopiť psychológiu peňazí a robiť správne finančné rozhodnutia. Vo financiách je totiž dôležitejšie to, ako sa správame, nie to, čo vieme

1. Pozor na tovar v zľave

Akciové ceny bývajú najčastejšou finančnou pascou. Pri nižších cenách máme tendenciu prikúpiť aj to, čo aktuálne nepotrebujeme, a pre istotu aj vo väčšom množstve do zásoby. „Ide o falošný pozitívny pocit z úspory, niekedy môžete mať dojem, že ste na akcii dokonca zarobili. Treba si však uvedomiť, že stále ide o míňanie peňazí,“ varuje Peter Gurecka odborník na osobné financie z PARTNERS GROUP SK.

Riešenie: Dajte si pozor na zľavy a zvážte každú akciovú ponuku. Je to rovnako míňanie peňazí a nie vždy to znamená, že na akcii ušetríte. Pred kúpou si odpovedzte na otázku, čo vám kúpený produkt prinesie a či ho naozaj aj využijete.

2. Nenechajte sa zmiasť relativitou peňazí. Keď sa rozhodujeme o vyšších sumách, stovky ani tisícky navyše nás tak "nebolia".

Všimli ste si, že keď kupujete víno, je vám ľúto minúť o 5 eur viac, ale pri navýšení ceny bytu o 5 000 eur ste podstatne ochotnejší toto navýšenie akceptovať?

Riešenie: Všímajte si najmä pridanú hodnotu veci, ktorú si aktuálne kupujete. Myslite na to, že pri vyšších sumách sme menej citliví na zmenu ceny.

3. V kaviarni zaplatím len 3 eurá denne za kávu. To nie je veľa

Bežné malé výdavky unikajú našej pozornosti. Suma 3 eur sa naozaj zdá zanedbateľná, no skúste sa na ňu pozrieť z dlhodobého hľadiska.

Riešenie: Prepočítajte si tento výdavok na jeden kalendárny rok a budete prekvapení. Je to 1 095 eur. Táto suma vyzerá úplne inak ako 3 eurá denne, však? Rovnaký prepočet uplatnite pri zlozvykoch, ako sú cigarety a alkohol.

4. Používate jeden účet na všetko a nakoniec vám nikdy nič nezostane na sporenie

Chyba bude najskôr v načasovaní a systéme, podľa ktorého riadite svoje mesačné financie.

Riešenie: Vytvorte si samostatné účty na bežnú spotrebu a rezervu, aby ste od seba oddelili peniaze, ktoré majú slúžiť na rôzne účely. Nastavte si trvalý príkaz na bežnom účte, na ktorý vám chodí výplata a posielajte si sumu na sporenie ihneď po výplate.

5. Mimoriadne príjmy– čo s nimi?

Je jedno, či ste dostali odmeny v práci, vyhrali lotériu, alebo ste ich zdedeli, vždy by ste sa k nim mali správať rovnako.

Riešenie: Uplatnite pravidlo pol na pol. 50 % odložte na rezervný účet a 50 % použite, na okamžité potešenie, prípadne na iné finančné ciele.

6. Máte vyššiu mzdu, no nemáte pocit, že vám zostáva viac peňazí

Uplatnite základné pravidlo zdravých financií, ktoré odzrkadľuje rozloženie príjmu podľa ideálnych finančných mier 10 : 20 : 30 : 40. Takto presne viete, koľko si máte sporiť do rezervy, koľko na dlhodobé finančné ciele a dôchodok, akú sumu by nemali prekročiť splátky úverov a koľko môžete minúť na bežnú spotrebu.

Riešenie: Určite si vlastný strop na mesačné výdavky podľa percentuálneho pravidla ideálnych finančných mier a mesačné príjmy rozdeľte tak, aby:
  • 10 % išlo do pravidelnej tvorby finančnej rezervy,
  • 20 % vyhraďte na investície, dlhodobé finančné ciele a zabezpečeniu na dôchodok,
  • max. 30 % použite na splátky hypotéky a pôžičiek
  • max. 40 % na bežnú spotrebu.
Pri navýšení príjmu si tieto hodnoty jednoducho prepočítate na nové. Pri raste príjmu tak môžete minúť viac na bežnú spotrebu a rovnako môžete aj viac usporiť.

7. Výdavky bolia, preto ich odkladáme na neskôr

Platenie účtov vnímame negatívne, preto sa im vyhýbame a odkladáme ich na poslednú možnú chvíľu.

Riešenie: Aby vás úhrada výdavkov bolela menej, nastavte si pri pravidelných platbách a dlhodobom sporení automatické trvalé príkazy. Bude to pre vás oveľa jednoduchšie.

8. Budúce platby nás trápia menej ako tie aktuálne

Je veľmi jednoduché odložiť si splátky úverov o niekoľko mesiacov, ak nám takúto možnosť ponúknu. No z platieb odložených do budúcnosti sa môže stať nočná mora, pretože nevieme, čo nám budúcnosť prinesie.

Riešenie: Ak nie ste aktuálne v bezvýchodiskovej situácii, neodsúvajte svoje platby a splátky. Môže sa stať, že v budúcnosti budete na tom horšie a odklad vám spôsobí ešte väščie problémy.

9. Okamžitý úžitok z peňazí je pre nás dôležitejší ako budúcnosť

Odborník na financie tvrdí, že pri peniazoch nevieme svoje uspokojenie odsúvať na neskôr, ale potrebujeme ho naplniť okamžite. Aj to je dôvod, prečo je sporenie na dôchodok pre nás také ťažké.

Riešenie: Peniaze určené na dlhodobé ciele (napr. na dôchodok) držte osobitne na investičnom účte a zabudnite na nich. Aspoň vás nebudú lákať na predčasný výber. Správajte sa k nim podobne, ako k peniazom v 2.pilieri, ku ktorým sa nedostanete skôr, ako pri nástupe na dôchodok.
 
Zdroj: Partners Group, Foto: Matthew Henry, Burst.shopify.com