Splatiť úver, alebo začať investovať? Čo sa vám oplatí viac?

Autor: redakčne upravené
09.05.2022 (12:00)

Drahá pôžička vás môže stáť na úrokoch a poplatkoch viac, ako bude váš výnos z investovania. Prečítajte si, čo radia odborníci na financie.

Ak ste sa v minulosti zadlžili na kreditnej karte, alebo máte pôžičku z banky či nebankovky, čerpáte povolené prečerpanie, alebo ste nakúpili tovar na splátky, pravdepodobne platíte vysoké úroky. Odborníci radia, zbavte sa týchto drahých dlhov a až potom začnite investovať. Dôvod je jednoduchý, vaša pôžička môže byť drahšia, ako výnos na investovaní.

"Pokiaľ klient spláca úvery typu kreditná karta alebo kontokorentný úver, pri ktorých sa úroková sadzba pohybuje vysoko nad 10 %, v niektorých prípadoch dokonca aj nad 20 %, všetky voľné prostriedky by mal použiť na to, aby takéto úvery čo najskôr splatil. Podobná situácia je aj pri spotrebných úveroch, kde sú úrokové sadzby síce nižšie, ale stále na vysokej úrovni (5 až 10%). Tu by som tiež volil možnosť predčasného splatenia namiesto investície," odporúča Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partners Investments.

Iná situácia je pri hypotekárnom úvere, pri ktorom sa úroková sadzba pohybuje okolo 1,7-2,7 %. Tu dáva zmysel uvažovať o investícií a zároveň si ponechať takýto lacný dlh. Je vysoko pravdepodobné, že rozumne zvolené investičné portfólio dokáže klientovi zarobiť oveľa viac, ako je úroková sadzba na hypotéke. "Pri investícii s horizontom 5 až 10 rokov je reálne očakávať výnos vo výške 3 až 5 %, pri investíciách s horizontom nad 10 rokov je realistické očakávať výnos 6 až 8 % ročne. Takže výsledný rozdiel medzi výnosom investície a úrokovou sadzbou pri hypotéke bude s vysokou pravdepodobnosťou hrať v prospech klienta. Situáciu však odporúčam riešiť tým, že pri hypotéke bude fixácia aspoň na 10 rokov. V opačnom prípade bude očakávaný postupný nárast úrokových sadzieb hrať v neprospech klienta," vysvetľuje M. Ovčarik.

Aký drahý je váš úver si dokážete vypočítať cez kalkulačku RPMN (ročná percentuálna miera nákladov). RPMN je zvyčajne uvedená aj vo vašej zmluve o pôžičke a vyjadruje všetky vopred známe náklady, ktoré zaplatíte za úver – od úrokovej sadzby, cez pravidelné i jednorazové poplatky počas celej splatnosti. A to všetko prepočítané na ročnú úroveň. Toto číslo je tak svojou podstatou porovnateľné s čistými výnosmi pri investovaní. Ukazovateľ RPMN však neobsahuje poplatky spojené s udalosťami, ktoré sa vyskytnú počas splácania úveru: poplatky za omeškanie splátok, poplatky za úpravu splátkového plánu či poplatky za zmeny úverovej dokumentácie.

Ako porovnať RPMN pôžičky a výnosy z investovania?

„Kým pri investovaní je zhodnotenie iba predpokladané (negarantované), pôžičky majú svoju cenu stanovenú neraz na roky dopredu (garantované). Cena dlhu však nie je iba úroková sadzba. Sú to aj rôzne poplatky spojené s jeho poskytnutím a vedením,“ vysvetľuje Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Pri investovaní do podielového fondu sa môžeme pozrieť na výkonnosť počas minulých období, avšak to nám nepovie nič o tom, aký výnos dosiahne fond v budúcnosti. Na finančných trhoch sa striedajú obdobia rastu a obdobia poklesu a vývoj závisí od mnohých udalostí vo svete. V poslednom období sme boli svedkami pandémie, vojny na Ukrajine a to všetko spôsobilo výrazné výkyvy. „Pred investovaním sa zamyslite, či pre vás nie je vhodnejšie riešenie najprv sa zbaviť dlhov a namiesto ich splácania začať pravidelne investovať. Ak si nie ste istý, či máte dlh, ktorého je dobré sa zbaviť, oslovte skúseného finančného sprostredkovateľa. Ten zhodnotí vašu aktuálnu situáciu, vezme do úvahy vaše očakávania a pripraví vám riešenie na mieru,“ uzatvára P. Škriniar.
 
Zdroj: Swiss Life Select Slovensko, Partners investments, Foto: redakcia