Odborníci radia: Vyvarujte sa najväčších investičných chýb

Autor: redakcia
19.05.2022 (11:20)

Bežní ľudia sa dopúšťajú pri investovaní začiatočníckych chýb, ktorým sa mohli poľahky vyhnúť, ak by o nich vedeli. Toto sú asi najčastejšie z nich.

Aj pri investovaní sa za chyby platí. Pozrime sa na nich bližšie.
 

Chyba č.1: Neinvestovanie

Chyby nerobí iba ten, kto nerobí vôbec nič. Aj ničnerobenie však môže byť niekedy chybou, v prípade investovania je najväčšou chybou je nechať úspory ležať na bankovom účte.

Chyba č.2: Nereálne očakávania

Ľudia sa do investovania púšťajú „s veľkými očami“. Mnohí robia chybu v tom, že sa chcú krátkodobo zviezť na rastovom trende a zarobiť rýchlo čo najviac. Pre investorov-začiatočníkov je to veľmi riziková cesta, kde hrozia veľké straty. Predtým, než svoje peniaze investujete, odpovedzte si na zopár otázok: Prečo ste sa rozhodli investovať, aký je váš cieľ? Kedy investované peniaze budete potrebovať? Aké zhodnotenie očakávate a aké riziko ste ochotní postúpiť? Ste ochotní znášať dočasne aj poklesy trhov? Máte odloženú finančnú rezervu? Chcete investovať jednorazovo alebo postupne?

Je dôležité, aby ste videli rozdiel v investovaní, čo je "beh na dlhé trate" a špekulatívnymi obchodmi, od ktorých očakávate, že zbohatnete za noc. Hlavným zmyslom dlhodobého investovania je ochrana vlastných úspor pred infláciou a k tomu získanie primeraného výnosu pri čo najnižšom riziku.

Chyba č.3: Vsadiť všetko na jednu kartu

Odborníci na investovanie sa zhodujú, že vsadiť všetko na jednu kartu sa neoplatí. Práve naopak. Diverzifikácia ochráni investíciu pri veľkých poklesoch trhu. Investíciu možno diverzifikovať podľa regiónu (Európa, Ázia, Amerika), podľa odvetvia (energetika, finančníctvo, stavebníctvo) alebo meny (dolár, euro, libra). Pri investovaní do podielových fondov môžete investovať až do desiatok, či stoviek celosvetovo uznávaných spoločností, čím významne minimalizujete riziká. Ak sa niektorej spoločnosti nebude dariť, nemusíte to vôbec pocítiť, lebo ostatným sa dariť bude.
Naopak, ak by ste si vybrali len akcie jeden spoločnosti, v prípade jej neúspechu to určite pocítite.

Chyba č.4: Počkám, kým akcie klesnú a až potom začnem investovať

Najmä začínajúci investori riešia, či je správny okamih na vstup na trh a či si nemajú počkať na najväčší pokles. S týmto prístupom však začiatok investovania stále odkladajú a prichádzajú o mesiace a roky. Nemá zmysel čakať, nikto totiž nevidí do budúcnosti, aby presne vedel, v akej fáze rastu sa trh nachádza a či zajtra nepríde pokles. Ideálne je začať investovať okamžite, akonáhle na to máte peniaze.

Chyba č.5: Nakupujeme draho a predávame lacno

Začiatočníci sa častokrát vrhnú na investovanie až vtedy, keď vidia výborné výnosnosti za minulé obdobie. V takom prípade, kupujú drahé podiely. Ak na finančných trhoch nastane pokles, v panike zas predávajú , samozrejme lacno. To má veľmi negatívny vplyv na celkovú výnosnosť investície. A to sú chyby, za ktoré sa platí.

Ďalšou chybou je, snaha o časovanie trhu - teda odhadnúť, kedy sú akcie na dne a zároveň kedy sú na maxime, aby sme zarobili čo najviac. Časovanie je veľmi náročné aj pre profesionálov. Najlepším riešením je pravidelné investovanie.

Chyba č.6: Investovanie „nesprávnych peňazí“

Pod pojmom „nesprávne peniaze“ máme na mysli prostriedky, ktoré sú určené na bežnú spotrebu a výdavky. Príkladom môže byť investovanie peňazí, ktorých prvotným účelom bolo splácanie hypotéky. Takýmto spôsobom sa dostanete pod tlak, čo neprispieva k správnemu rozhodovaniu sa a potom sa ľahko dopustíte aj chyby č.5 - predávate, keď trh klesá.

Odborníci na financie sa zhodujú v tom, že by ste mali mať rezervu aspoň vo výške 3-6 mesačných platov. Nech sú podielové fondy akokoľvek výhodné, tieto peniaze si radšej nechajte na účte v banke.

Chyba č.7: Neriadite sa rozumom, ale emóciami

Asi najväčšou chybou pri investovaní je podliehanie emóciám. Žiadne investovanie nie je úplne bez rizika. Najdôležitejšie je nespanikáriť. Aj v poslednom období môžeme sledovať rôzne výkyvy na finančných trhoch a je dôležité si uvedomiť, že výkyvy na trhoch budú vždy a sú prirodzené. Neustále sledovanie vývoja vašej investície, hlavne v čase poklesov, vám na kľudnom spánku nepridá a privedie vás k nesprávnemu rozhodnutiu (viď. chyba č.5).

Chyba č.8: Nedostatočná trpezlivosť

Úspešný investor je iba trpezlivý investor. Finančné trhy majú svoje časové zákonitosti, ktoré je potrebné akceptovať. Častou chybou býva práve nedodržanie investičného horizontu. Pred samotnou investíciou by si mal investor dôkladne premyslieť, či v prípade neočakávanej udalosti nebude nútený svoju investíciu predčasne ukončiť.
 
Zdroj: mBank, OVB Allfinanz Slovensko, Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com