Ako dofinancovať hypotéku, ak nemáte dostatočnú hotovosť?

Autor: redakčne upravené
30.08.2023 (17:00)

Záujemcom o hypotéku banka obvykle poskytne sumu 80% z hodnoty nehnuteľnosti. Aké sú možnosti dofinancovania?

1. Včas sporiť

Na kúpu nehnuteľnosti je potrebné myslieť v dostatočnom predstihu, aby ste mali čas nasporiť si 20 % hodnoty nehnuteľnosti. Orientačne, ak by ste chceli kúpiť nehnuteľnosť v hodnote 150 tisíc eur, mali by ste mať nasporenú sumu cca 30 tisíc eur. Ak by ste si dokázali mesačne odložiť bokom 300 eur, nasporiť potrebnú sumu by vám trvalo viac ako 8 rokov. Vzhľadom na dĺžku sporenia, odborníci na financie odporúčajú sporiť si na investičnom účte. Potrebnú sumu nasporíte skôr.

2. Založiť ďalšiu nehnuteľnosť

Problém s dofinancovaním môže vyriešiť aj to, ak máte možnosť založiť ďalšiu nehnuteľnosť. Nemusíte ju vlastniť, môže to byť dom či byt vašich rodičov. Zvýšite si tak úverový limit na cenu kupovanej nehnuteľnosti - pomer úveru a zábezpeky bude pod požadovanými 80 %. To znamená, že vám banka požičia viac ako 80 % hodnoty nehnuteľnosti, často aj celých 100 %.

3. Zobrať ďalší úver

Ak si plánujete zobrať ďalší úver na dofinancovanie hypotéky, myslite na to, že môžete naraziť na obmedzenie, ktoré vám zakazuje zadlžiť sa viac, ako je 8-násobok vášho ročného príjmu. Týka sa to všetkých úverov spolu, nielen hypotéky. Do vášho celkového dlhu sa započítavajú všetky nesplatené úvery, lízing na auto, spotrebný úver, kreditná karta,... a ich súčet nesmie prekročiť osemročnú hranicu (až na pár výnimiek). Splnenie tohto limitu si banky overujú cez úverový register.

4. Požičať si od známych

Požičať vám môžu priatelia i rodina. Takáto pôžička nie je evidovaná v žiadnom registri. Mnohí však doplatili na svoju dôveru, pretože dlžník radšej zaplatí splátku banke, ako priateľovi. A nie je žiadnym tajomstvom, že pôžička je najlepší spôsob, ako si pokaziť vzťahy v rodine a stratiť priateľov.
Dofinancovanie hypoték sa týka všetkých. Mladí - nemajú nasporenú potrebnú sumu, žiadateľom starším ako 40 rokov sa zas postupne znižuje úverový limit z 8-násobku na 3-násobok ročného príjmu.
Zdroj: Swiss Life Select Slovensko, Foto: redakcia