Kedy si treba začať sporiť na dôchodok?

Autor: redakčne upravené
29.11.2023 (10:20)

Spoliehať sa na dôchodok od štátu je hazardovanie s budúcnosťou, varujú odborníci. Radia mladým ľuďom, aby nečakali zbytočne dlho a plánovali finančný život od prvej výplaty.

„Nejde ani tak o to, koľko si mladý človek odkladá, ale aký čas si na odkladanie vyhradí,“ upozorňuje Martin Daráš, odborník na osobné financie z PARTNERS. Mnoho ľudí si neuvedomuje výhody zloženého úročenia.

Situácia s dôchodkovým systémom je na Slovensku, ale aj v iných krajinách dlhodobo neudržateľná. „To je jednoducho fakt, na ktorý musí reagovať každý pracujúci človek, ktorý chce svoj dôchodok prežiť dôstojne. Príprava na vlastné zabezpečenie penzie preto nie je vecou luxusu, ale skôr pudom finančnej sebazáchovy,“ upozorňuje M. Daráš. Začať treba čo najskôr, ideálne od prvých príjmov. „Čas zohráva najdôležitejšiu úlohu a práve vstup na pracovný trh je ideálnym obdobím, kedy začať. Platí pravidlo, že z príjmu si určitú časť najskôr odložím a žijem z toho, čo ostane. Z dlhodobého hľadiska tento princíp podporuje finančnú disciplínu a prináša vynikajúce výsledky,“ tvrdí odborník. Sporenie na dôchodok vám pokryje správne nastavený druhý a tretí dôchodkový pilier v kombinácii s akciovými ETF fondmi.

Príklad zloženého úročenia

Pracujúci č.1:

  • Vo veku 20 rokov začne investovať 50 eur mesačne.
  • V investovaní pokračuje 10 rokov.
  • Nasledujúcich 30 rokov (do veku 60 rokov) už nevloží žiadne peniaze a nechá financie pracovať.

Pracujúci č.2:

  • Prvých 10 rokov si užíva a nič neinvestuje.
  • Vo veku 30 rokov začne mesačne investovať 50 eur.
  • Peniaze vkladá 30 rokov (do veku 60 rokov).

Kto bude mať viac v šesťdesiatke?

Pracujúci č.1, ktorý investoval po 50 eur len prvých 10 rokov, bude mať pri predpoklade priemerného ročného zhodnotenia 8 % p. a. o 30 % viac peňazí, konkrétne 94 458 € vs. 73 408 €, ako pracujúci č.2, ktorý investoval 30 rokov.
 
Zdroj: PARTNERS, Foto: Ivan Sedlák