Do čoho investovať v roku 2024?

Autor: redakčne upravené
22.01.2024 (15:00)

Uplynulý rok bol k investorom priaznivý, väčšina finančných aktív si pripísala kladné zhodnotenie. Do čoho sa oplatí investovať tento rok?

Akciovým trhom sa darilo nadpriemerne, globálne akcie vzrástli o 14 %. Dlhopisové trhy dokázali vygenerovať 4 – 10 % a alternatívne investície aj viac ako 15 %. Pre bežného investora je aj v tomto roku najlepšie investovať do celého trhu. Z dlhodobého pohľadu má vždy zmysel investovať do akcií. V 2024 je však stále aktuálna príležitosť na kúpu dlhopisov s vyšším výnosom pri nižších cenách.

Po jednom z najhorších rokov pre dlhopisovo-akciového investora prišiel v 2023 očakávaný obrat. Ale len málokto čakal, že finančné aktíva skončia s tak vysokými prírastkami. Ak sa pozrieme na akciové trhy, tým sa darilo nadpriemerne. Americké akcie si pripísali + 22 %, európske akcie + 16 %, India + 16 % a japonské akcie + 16 %. Jedinému regiónu, ktorému sa príliš nedarilo, bola Čína. Čínske akcie poklesli o -16 %.

V prípade dlhopisov sa darilo európskym dlhopisom s vyšším výnosom, ktoré si pripísali +11 %, neobchodovateľné korporátne dlhopisy +7 % a polepšili si aj globálne štátne dlhopisy o +4 %. Z alternatívnych investícií sa darilo kryptomenám, ktoré rástli v priemere o 122 %, private equity o + 37 % a zlato si pripísalo +10 %. „Rok 2023 bol pre investorov viac než úspešný. Priemerný diverzifikovaný /bankysk/ zarobil 9,3 % po daniach a poplatkoch. Takýto dobrý výsledok v čase vysokej inflácie, vojny na Ukrajine a vysokých úrokových sadzieb na začiatku roka čakal len málokto,“ konštatuje Dominik Hapl, Portfolio Manager, Across Private Investments.

Keď prestali rásť úroky, trhom sa darí

Záver roka priniesol záver cyklu zvyšovania úrokových sadzieb. Zaznievalo to z oboch strán Atlantiku - ako v prípade ECB, tak amerického Fedu. Predpokladá sa, že ďalší pohyb sadzieb už bude smerom nadol a príde v 2. až 4. kvartáli 2024. Postupné znižovanie bude akcelerovať ekonomickú aktivitu, a tým aj finančné trhy. História ukazuje, že po dvoch rokoch od posledného zvyšovania sadzieb akcie zarobili v priemere 26 %, rovnako tak dlhopisy. Akcie až päťkrát z posledných šiestich cyklov skončili o dva roky v zisku. A dlhopisy vždy v posledných šiestich cykloch skončili v zisku o dva roky po poslednom zvýšení. Je tu tak štatistika na strane investorov, ktorá je prísľubom do dobrých rokov. „Zdá sa, že najhoršie môžu mať ekonomiky za sebou a s poklesom sadzieb bude ich výkonnosť akcelerovať. Ak nenastane neočakávaný externý šok, je predpoklad, že nás čakajú na finančných trhoch úrodné roky,“ dodáva D. Hapl.

Do čoho investovať v roku 2024?

Pre bežného investora je najlepšie aj v tomto roku investovať do celého trhu. Teda do všetkých tried aktív a diverzifikovaných indexov, čo sú stavebné piliere každého portfólia.

Očakávame, že s poklesom sadzieb by akciový trh v druhej polovici roka mohol zaznamenať rýchlejší rast. Postupný pokles sadzieb pomôže úverovej aktivite aj hospodárskemu rastu.

„Pokles úrokových sadzieb funguje pre ekonomiku ako zošliapnutie plynového pedálu v aute. V roku 2024 sa očakáva, že ECB ich zníži 3-5 krát o 0,25 % a Fed trikrát. Ekonomiku aj ceny akcií a dlhopisov by to malo akcelerovať, “ dodáva Andrej Rajčány, Chief Investment Officer, Across Private Investments.

Z regiónov odborníci z Across preferujú eurozónu, Čínu, Japonsko a USA. Očakáva sa, že neamerické akcie majú o niečo lepšie ocenenie a mohli by rásť rýchlejšie. Na druhej strane - americké firmy sú lídrami v inováciách, preto ich zastúpenie v portfóliu má svoje miesto.

Dlhopisy sú opäť na výslní

Po poslednom raste úrokových sadzieb sa opäť stávajú atraktívne dlhopisy. Rok 2023 bol výborný na budovanie dlhopisových pozícií s dlhšou splatnosťou a vyššou duráciou. Práve tieto dlhopisy budú rásť rýchlejšie pri opätovnom znižovaní sadzieb, ktoré sa očakáva v roku 2024. Ešte aj v tomto roku je príležitosť na kúpu dlhopisov s vyšším výnosom a pri nižších cenách. Táto atraktivita sa bude zmenšovať s tým, ako budú sadzby klesať. Okno príležitosti sa tak začne postupne zatvárať.

Komodity svoj potenciál nateraz z väčšej časti vyčerpali a ak nepríde k novému externému šoku, je pravdepodobné, že sa budú obchodovať v širšom pásme. Očakávame postupné rozmrazenie dopytu aj na realitnom trhu s tým, ako budú klesať sadzby. Rast cien by v roku 2024 mal byť ešte len mierny.

Čo by mohlo trhy ohroziť?

Trhy v roku 2024 môže ohroziť stále trvajúci konflikt na Ukrajine a nový konflikt v Izraeli a ich prípadná eskalácia. Taktiež možné dlhšie udržiavanie vyšších sadzieb, ako by sme si priali, eskalácia konfliktu medzi Čínou a Taiwanom, možný začiatok opätovnej dlhovej krízy v Európe, ktorá by sa týkala štátnych dlhopisov alebo problémov niektorej zo systémových bánk. Tak ako minulý rok, nemožno vylúčiť príchod tzv. čiernej labute, teda zatiaľ neidentifikovateľnej hrozby ako boli pandémia COVID-19 či útok Ruska na Ukrajinu. Ak sa nenaplní žiaden z týchto čiernych scenárov, investorom by rok 2024 mal priať.

1 akcie 40 %, dlhopisy 40 %, alternatívy 20 %
 
Zdroj: Across Private Investments, Foto: redakcia