V ktorej banke vám zamenia bulharské levy, české koruny, poľské zlote, maďarské forinty, britské libry a americké doláre?

Autor: redakcia
23.05.2024 (16:00)

Aby ste nemuseli obiehať pobočky bánk, zistili sme to za vás. Pozrite si, ktoré banky majú ponuku cudzích mien a či je výhodnejšie zameniť si peniaze na Slovensku, alebo ich vybrať v cudzine z bankomatu.

Banky majú vo svojich pobočkách hlavne cudzie meny, ktorými sa platí v obľúbených dovolenkových destináciach. Meny exotických krajín v nich nenájdete, tie si treba zameniť v danej krajine.

Cudzie meny dostupné v bankách na Slovensku

České koruny Tatra banka, VÚB, Slovenská sporiteľňa, ČSOB, Unicredit banka
Bulharské levy VÚB, Slovenská sporiteľňa, Unicredit banka*
Poľské zlote Tatra banka, VÚB, Slovenská sporiteľňa, Unicredit banka
Maďarské forinty Tatra banka, VÚB, Slovenská sporiteľňa, Unicredit banka
Britské libry Tatra banka, VÚB, Slovenská sporiteľňa, ČSOB, Unicredit banka
Americké doláre Tatra banka, VÚB, Slovenská sporiteľňa, ČSOB, Unicredit banka
Švajčiarske franky Tatra banka, VÚB, ČSOB, Unicredit banka**
* len počas leta
** na objednávku

„Aktuálny zoznam mien, ako aj hodnoty kurzov klienti nájdu na webovej stránke: Kurzový lístok | Tatra banka, hovorí Simona Miklošovičová, hovorkyňa Tatra banky a dodáva, že v pobočkách s pokladňou zamieňajú meny, pri ktorých je uvedená číselná hodnota v časti Valuta. Vopred si teda zistite, či pobočka banky do ktorej sa chystáte vymeniť peniaze, má pokladňu, v bezhotovostnej pobočke cudziu menu nevymeníte. Túto informáciu nájdete na webovej stránke banky, prípadne vopred zavolajte na call centrum.

Vo VÚB banke dostanete okrem vyššie uvedených mien aj japonské jeny a austrálske doláre, kurzový lístok je k dispozícii na webovej stránke VÚB banky. „Požiadavku na cudziu menu odporúčame na pobočkách realizovať v predstihu, nakoľko nie každá pobočka má vždy k dispozícii všetky cudzie meny,“ radí Dominik Miša, hovorca VÚB banky.

V Unicredit banke si viete vopred objednať aj švajčiarske franky, kanadské a austrálske doláre. Zmenárenské služby sú bez poplatku. Opäť upozorňujeme, že niektoré pobočky sú bezhotovostné, čiže aj bez zmenárenských služieb.

Zmenárenské služby vôbec neposkytujú tieto banky: Prima banka, 365. banka, Poštová banka, Raiffeisen banka, Fio banka, mBank.

Zameniť peniaze vopred na Slovensku, či až na dovolenke?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. „V každom prípade nie je na škodu, ak má občan aspoň minimálny objem aj v národnej mene,“ odporúča D. Miša. Vyhne sa tak stresu z toho, ak by sa v destinácii nedalo platiť kartou (napríklad za drobné nákupy) a v blízkosti by nebol žiaden bankomat.

Je lacnejšie vymeniť peniaze na Slovensku, alebo ich vybrať z bankomatu v zahraničí? „Vo všeobecností platí, že platby kartou a výbery z bankomatu v krajinách s inou menou ako euro sú najvýhodnejším spôsobom platenia, najmä v porovnaní so zmenárňami na turistických miestach,“ radí Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Výhodnosť transakcie ovplyvňuje výmenný kurz a poplatky. Pri výmene hotovosti vopred na Slovensku vám banka ponúkne kurz valuta - predaj, ktorý je menej výhodný ako devízový kurz, ktorým sa prepočítavajú platby kartou.

Pri výbere z bankomatu výhodnosť transakcie ovplyvňuje poplatok za výber z cudzieho bankomatu, ktorý vám bude účtovať vaša banka. Niektoré banky tento poplatok neúčtujú. Výhodnejšie vás vyjde aj vyberať z bankomatu rovnakej finančnej skupiny, do ktorej patrí vaša banka. Ďalej si musíte dať pozor na poplatok za použitie bankomatu (access fee) – o tomto poplatku sme písali v článku Koľko stojí výber z bankomatu v zahraničí? Ak narazíte na takýto bankomat, môžete transakciu zrušiť a skúsiť nájsť bankomat, ktorý tento poplatok neúčtuje. Posledné odporúčanie je, zvoliť prepočet v lokálnej mene a nevyužívať službu DCC. Vaša transakcia bude prepočítaná výhodnejším devízovým kurzom, ako je DCC.

Ak si to dáme všetko dokopy, najlacnejší výber z bankomatu bude ten, ktorý máte zahrnutý v balíku za účet, nájdete bankomat, ktorý neúčtuje poplatok za použitie a zvolíte si zúčtovanie v lokálnej mene. Nezabudnite, že výber z bankomatu sa oplatí debetnou kartou. Ak by ste vyberali kreditkou, zaplatíte zbytočne vysoký poplatok.

Ak sa rozhodnete pre výber z bankomatu v zahraničí, vopred si zistite, či v danej oblasti sú dostupné bankomaty.

Vo všeobecnosti platí, že na dovolenke je výhodnejšie platiť kartou, ako používať hotovosť. Kartu v prípade straty či odcudzenia dokážete rýchlo zablokovať. No k stratenej hotovosti sa už nedostanete.

Exotickú hotovosť si domov nenoste

„Sú krajiny, ktoré vývoz svojej meny do zahraničia limitujú či dokonca zakazujú. Navyše, na Slovensku je možné zameniť naspäť na eurá len vybrané meny a aj tie len v bankovkách, mince nevymeníte,“ radí M. Cesnaková. Ak vám na konci dovolenky zostane nejaká hotovosť, miňte ju na suveníry, väčšie sumy si zameňte späť na eurá v danej krajine. Pár drobných si môžete nechať na pamiatku.
 
Zdroj: Tatra banka, VÚB, Slovenská sporiteľňa, Foto: redakcia