História bankovníctva

Banky prešli v priebehu storočí zaujímavým vývojom. Ak chcete vedieť viac o ich dejinách stačí vstúpiť a ponoriť sa do minulosti.


Ochranné prvky bankovky a ich vývoj

15.07.2010 - Ked si bežný používateľ peňazí vezme do ruky napríklad stoeurovú bankovku, pravdepodobne si neuvedomí koľko ochranných prvkov proti falšovaniu sa skrýva na tomto papieri. Niekto si možno všimne vodoznak, niekto metalický prúžok. Bavkovka má však množstvo iných spôsobov ochrany.  

Tŕnistá cesta bankoviek do obehu (2.časť)

21.06.2010 - O tom, že papierové peniaze mali ešte v 18. storočí ťažkú cestu vydobyť si dôveru medzi obyvateľmi svedčia aj dve príklady ich zneužitia, ktoré sa obe spájajú s Francúzskom. 

Tŕnistá cesta bankoviek do obehu (1.časť)

31.05.2010 - Papierové peniaze sa neobjavili prvý krát v Európe, ale v Ázii. Ich vznik súvisel s vynájdením papiera, čo sa podarilo Číňanom už v 2. storočí p.n.l. prvé papierové peniaze sa začali používať v Číne až v 7. storočí n.l. 

Finančná aféra južného mora

17.05.2010 - O Angličanoch sa tvrdí, že sú konzervatívni a tak by sa dalo predpokladať, že aj v podnikateľských aktivitách budú prezieraví a opatrní. Tieto tvrdenia však zlyhali pri vypuknutí finančného škandálu, ktorý vznikol v 20. rokoch 18.storočia okolo akciovej spoločnosti s názvom South Sea Company. 

Tulipánové finančné machinácie (2.časť)

10.05.2010 -  Samozrejme že ceny tulipánov nemohli rásť donekonečna. Niektorí investori začali považovať ceny cibuliek za príliš vysoké, ale najmä neskúsenejší stále verili, že niekto vždy zaplatí za tulipány viac, ceny porastú a oni zarobia.

Tulipánové finančné machinácie (1.časť)

02.05.2010 - Čo má kvetina tulipán spoločné s investovaním a ekonómiou? V prvom rade je tulipán tiež komodita a ako taká môže byť predmetom obchodu. V 17. storočí sa tulipány, presnejšie ich cibuľky, v Holandsku stali predmetom biznisu a nie hociakého, ale špekulatívneho. 

20. storočie

07.11.2007 - Ako sme naznačili v predchádzajúcej časti, na začiatku 19. storočia, individuálny kapitál súkromných bánk nebol dostačujúci na pokrytie náročných investičných akcií, dochádza tak k spájaniu bánk a financovania formou akcionárov, tak ako to poznáme dnes.

História bankovníctva na Slovensku III.

28.10.2002 - V pamätnom novembri roku 1989 sme na námestiach kľúčmi, pesničkami i demonštráciami pochovali socializmus, s vierou v "lásku a pravdu hovoriť len".

Islamské bankovníctvo II

25.10.2002 - Napriek celosvetovej hospodárskej kríze (1929-1933) sa aj tu začali budovať centrálne banky a súkromné islamské banky, aby tak vytvorili typický dvojstupňový bankový systém.

Islamské bankovníctvo I

16.10.2002 - Zvýšený záujem o arabský svet nenechal ľahostajnou ani redakciu www.banky.sk. Samozrejme, že predmetom nášho záujmu nebude fundamentalizmus a terorizmus, ale vskutku originálne a inšpiratívne bankovníctvo v duchu zásad islamu. Prinášame Vám možnosť zoznámiť sa s touto plnohodnotnou alternatívou klasického bankovníctva, ktorá nepripúšťa funkciu úroku ako prospechu plynúceho z požičiavania peňazí. Neveríte?

História bankovníctva na Slovensku II.

07.10.2002 - Koniec prvej svetovej vojny v roku 1918 zapríčinil zánik Rakúska-Uhorska a vznik ČSR. Eufória novej, spoločnej štátnosti Slovákov a Čechov zabezpečila rozkvet aj v bankovom sektore.

História bankovníctva na Slovensku I.

20.09.2002 - Výkladnú skriňu vývoja slovenského bankovníctva od počiatkov zdobí snáď druhé najstaršie remeslo na svete – ?úžerníctvo. Úžerníctvo, ako komerčná činnosť vedená za účelom získania nadmerného úroku za poskytnuté finančné prostriedky, sa prepletá našou spoločnosťou už od nepamäti. Úžernícky úrok býva stanovený niekde na hranici 50% a to pri miernej inflácii v štáte.

Novovek

09.09.2002 - Novovek (1648 - 1901) Rozmach bankovníctva umožnil aj nástup šekov v 17. storočí. Londýnsky zlatníci "goldsmith", pri každom uložení prostriedkov vydávali vkladateľom potvrdenku "check". Pre vkladateľov bolo výhodnejšie dávať tieto potvrdenky svojím veriteľom, než platbu svojich dlhov uskutočňovať výberom u bankára a následným zaplatením v hotovosti.

Stredovek

25.08.2002 - Stredovek (cca 500-1648) V období ranného stredoveku pomohlo rozvoju bankovníctvu snáď najrozšírenejší finančný nástroj – zmenka. Zelenú rozvoju zmenkovníctva dala paradoxne vtedajšia vysoká kriminalita.

História bankovníctva

26.07.2002 - Slová klasikov „Ak chceme pochopiť súčasnosť musíme poznať minulosť“ či “História sa opakuje“ nech nás sprevádzajú týmto oddychovým miniseriálom. Priblížme si dejiny svetového i slovenského bankovníctva od počiatku až do budúcnosti nenásilne a v kocke, možno tak, ako ich ešte nepoznáme...