Na konci fixácie hypotéky nezabudnite urobiť týchto 7 krokov

Autor: Viera Schleifová – hypotekárny špecialista Hypo Consulting s.r.o.
30.10.2019 (09:45)

Banky sú povinné najneskôr 2 mesiace pred koncom fixácie každému klientovi poslať list s oznámením novej úrokovej sadzby platnej na nové obdobie fixácie. Zároveň toto oznámenie musí obsahovať aj informácie o možnostiach mimoriadneho splatenia bez poplatku, hlavne termín, v ktorom je potrebné o predčasné splatenie požiadať a v akom termíne je možné hypotéku vyplatiť.

Viete, čo všetko môžete urobiť pred koncom fixácie, aby vaša hypotéka bola aj naďalej pre vás najvýhodnejšia?

1. Sledovať včasné doručenie listu s oznámením novej výšky úroku na hypotéke

Najneskôr 2 mesiace pred koncom fixácie musíte dostať z banky list, v ktorom je uvedená nová výška úrokovej sadzby na nové obdobie fixácie. Ak vám žiadne oznámenie neprišlo, choďte sa opýtať do banky, prečo vám ešte neprišlo. Možno ste zmenili korešpondenčnú adresu a nenahlásili ste ju banke. V tom prípade vám v banke vedia túto informáciu dohľadať a včas sa dozviete novú výšku úroku. A podľa nej v dostatočnom predstihu robiť potrebné kroky.

2. Vykonať mimoriadny vklad na hypotéke bez poplatku

Ak ste mali to šťastie a nasporili si nejaké peniaze, určite sa vám oplatí v období konca fixácie urobiť mimoriadnu splátku na hypotéke. V tomto čase môžete vložiť bez poplatku akúkoľvek sumu. Má to veľkú výhodu, na úrokoch, ktoré by ste už nemuseli v budúcnosti platiť, ušetríte rádovo až tisíce eur. A môžete sa rozhodnúť:

a) buď si necháte dobu splatnosti a klesne vám splátka
b) necháte si pôvodnú splátku s kratšou dobou splatnosti. Táto voľba je pre vás ekonomicky výhodnejšia.

3. Postarať sa o najlepšie možné podmienky hypotéky v súčasnej banke

V čase konca fixácie určite nezaškodí navštíviť pobočku vašej banky spolu s oznámením novej výšky úroku. Vyjednávajte. Väčšinou banky ponúknu existujúcim klientom pri obnove fixácie o niečo vyšší úrok ako klientom novým. Nedajte sa, vy nie ste o nič horší, ako noví klienti, ktorým vie vaša banka dať neraz aj o 1% nižšiu úrokovú sadzbu. Ak si vás banka váži, určite vám ponúkne nižšiu úrokovú sadzbu.

4. Zistiť aktuálne podmienky na hypotékach v iných bankách

Aj napriek tomu, že vám vaša banka nakoniec ponúkne najnižší možný úrok, neznamená to, že je to najnižšia cena hypotéky v rámci celého trhu. Sledujte dianie na hypotekárnom a dozviete sa možnosti a podmienky aj od ostatných bánk. Alebo môžete osloviť hypotekárneho špecialistu. Analýzu urobí za vás.

5. Refinancovať hypotéku do inej banky

A čo ak naozaj existuje banka, ktorá vám zabezpečí ešte nižšiu cenu hypotéky, ako vám ponúkne vaša súčasná banka? V tomto momente je naozaj priestor na refinancovanie hypotéky ku konkurencii. Vo väčšine bánk ani nepotrebujete nový znalecký posudok ak zakladáte byt, prípadne je veľmi jednoduché prísť k obnoveniu starého posudku na rodinný dom. Veľa bánk v rámci svojich akcií napríklad prepláca poplatok za vklad na kataster, keďže musí na LV vzniknúť ťarcha v prospech novej banky.

6. Využiť možnosť zlúčenia viacerých úverov do jednej hypotéky

Končí vám fixácia na hypotéke, ale splácate aj ďalšie úvery, napríklad spotrebný úver alebo medziúver zo stavebného sporenia a jedna nižšia splátka by vášmu rozpočtu pomohla? Aj toto sa veľmi oplatí riešiť práve v období obnovy fixácie. Pretože počas konca fixácie môžete vyplatiť celú hypotéku bez poplatku za predčasné splatenie a zároveň ak máte dostatočné zabezpečenie, môžete do nej „schovať“ aj ďalšie úvery. Isteže, konsolidácia úverov sa dá robiť kedykoľvek, ale nie všetky banky preplácajú poplatok za predčasné splatenie hypotéky v inej banke. V tejto chvíli strácate obmedzenia.

7. Využiť možnosť navýšenia hypotéky v prípade potreby

Hodnota vašej založenej nehnuteľnosti stúpla alebo zostatok úveru je podstatne nižší ako cena bytu lebo domu, ktorý máte v zabezpečení? V čase konca fixácie kvôli spomínanému nulovému poplatku môžete existujúcu hypotéku, ak potrebujete peniaze, aj navýšiť. Banky sa síce v podmienkach účelového alebo bezúčelového navýšenia líšia, vždy ich je ale dosť na to, aby ste našli tú najvýhodnejšiu a najlacnejšiu, ktorá vám hypotéku nie len zrefinancuje, ale vám ju aj navýši o peniaze na rekonštrukciu, či kúpu nového auta.
 
Zdroj: Hypo Consulting – hypotekárne centrum, Foto: redakcia