Toto sú najčastejšie chyby v sporení , ktoré nás oberajú o tisícky eur

Autor: redakcia
10.02.2020 (12:55)

V dnešnej dobe nie je dôležitá len otázka koľko sporiť, ale aj kam sporiť. Pozreli sme sa na najčastejšie chyby v sporení a investovaní, ktoré nás oberajú o tisíce eur.
 

1. Využívame staré a nevýhodné sporiace produkty s nízkym úrokom

Nulové úroky na bežných účtoch a nízke úroky na sporiacich účtoch a termínovaných vkladoch nie sú žiadnou novinkou. Napriek tomu na nich ľudia držia všetky svoje úspory. Priemerná inflácia ra rok 2019 dosiahla 2,7%. Ak máte úspory na bežnom účte, ktorý je úročený 0% úrokom, za rok ste nielenže nič nezarobili, ale vaše peniaze stratili na kúpnej sile 2,7%.

Sporiaci účet je vhodný produkt na vytváranie rezervy na nečakané výdavky ako napríklad kúpa novej práčky, oprava auta, či plánované výdavky v krátkodobom horizonte, napríklad letná dovolenka. Určite nie je vhodný na dlhodobé sporenie, napríklad na dôchodok.

2. Na zvolené investičné ciele nevyužívame správne produkty

Keď už máte zoznam cieľov, na ktoré si chcete nasporiť, je dôležité vedieť, ako dlho si na nich potrebujete odkladať. Je totiž rozdiel, či si sporíte na letnú dovolenku, na ktorú sa chystáte o necelý rok, alebo na nový byt, ktorý si budete chcieť kúpiť o 10 rokov, alebo na dôchodok, ktorý vás čaká o 30 rokov.

Pri krátkodobých cieľoch sú namieste sporiace účty. Pri strednodobých a dlhodobých cieľoch investičné produkty, napríklad podielové fondy, či cenné papiere.

3. Nedodržíme investičný horizont

Ak sa rozhodnete investovať do akciových podielových fondov, alebo akcií nezabúdajte, že je to beh na dlhé trate. Odborníci odporúčajú, aby ste pri investovaní počítali s dobou minimálne 5 rokov. Pre akciový trh sú typické obdobia rastu i poklesu. Často sa stáva, že ľudia podľahnú panike a predávajú svoje podiely keď nastane obdobie poklesu. Sú sklamaní, že utrpeli stratu a žijú v presvedčení, že keby podiely nepredali, ich strata by bola ešte vyššia. A to je omyl. Po každom období poklesu prichádza obdobie rastu. Keby svoje podiely nepredali, po dočasnom poklese s najväčšou pravdepodobnosťou by boli opäť v zisku. Správny investor totiž pri poklese nakupuje a počas obdobia rastu predáva. Nie naopak.

Druhým dôvodom, prečo ľudia nedodržia investičný horizont je fakt, že náhle potrebujú peniaze, napríklad na opravu auta. Deje sa to v prípadoch, ak nemajú vytvorenú dostatočnú rezervu na nepredvídané výdavky a tak siahajú po akýchkoľvek peniazoch, ktoré sú k dispozícii.

4. Nevyužívame 2. dôchodkový pilier

Viac sme sa dôchodkom venovali v sérii článkov: Nežime v mylnej predstave, že o 20 či 30 rokov dostaneme dôchodok z 1. piliera v takej výške, že nám postačí na slušný život. Je to mýtus a čím skôr si začneme odkladať na dôchodok peniaze v 2. aj v 3. pilieri, tým vyššiu sumu nasporíme.

5. Financie v 2. dôchodkovom pilieri nemáme v správnych fondoch

O tom, ako nesprávnymi zásahmi štátu do 2. piliera, boli úspory presunuté z negarantovaných fondov do garantovaných, ktoré síce zarábajú, ale podstatne menej ako negarantované sme písali v článku: Fakty o 2. dôchodkovom pilieri. 1. časť

Ak máte dôchodok v nedohľadne, informujte sa vo svojej DDS, do ktorého fondu si sporíte. Ak ste v garantovanom fonde, bolo by pre vás výhodnejšie presunúť úspory do akciového resp. indexového negarantovaného fondu.

6. Všetky úspory vložíme do jedného finančného produktu

Odborníci to nazývajú nedostatočná diverzifikácia. Ak všetky peniaze investujete do jedného fondu a fondu sa nedarí, máte stratu, ktorú nič nevyvažuje. Preto odborníci radia nevsadiť peniaze len na jednu kartu, ale rozdeliť ich do viacerých fondov. Správne je rozložiť si investície medzi aktíva, ktoré nie sú závislé od rovnakých makroekonomických faktorov rovnakým spôsobom.

Na druhej strane prílišná opatrnosť sa tiež pri investovaní neoplatí. Mať malé čiastky peňazí vo veľmi veľa fondoch či aktívach neprináša veľký výnos, ale poplatky za správu fondov sa nabaľujú.
 
Foto: Ivan Sedlák