Aj dôchodcovia môžu investovať, ale opatrne

Autor: redakcia
02.12.2022 (10:25)

Čo robiť, aby seniori zbytočne neprichádzali o našetrené peniaze pre infláciu? BANKY.sk zisťovali, či je investovanie vhodné aj vo vyššom veku, aké riziká pri investovaní dôchodcom hrozia a či majú vôbec investovať a nie radšej sporiť.

Odborníci na investovanie tvrdia, že investovanie je na beh na dlhú trať. Má byť najmä pravidelné a dlhodobé. Experti sa zhodujú v tom, že aj dôchodca vo veku 65 až 70 rokov môže investovať, pretože má ešte dostatočne dlhý horizont päť až desať rokov. Priemerná dĺžka života na Slovensku je skoro 77 rokov, čiže začínajúci dôchodca má pred sebou ešte v priemere ďalších 15 rokov života. S pribúdajúcim vekom opodstatnenosť investície klesá, pretože sa míňa čas, ktorý má dôchodca k dispozícii. “Tomu je potrebné prispôsobiť investičný produkt - malo by ísť o konzervatívnejšiu investičnú stratégiu s menším rizikom a volatilitou,” radí Marek Malina, analytik investičnej spoločnosti Portu.

Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select, si tiež myslí, že aj pre dôchodcu môže mať zmysel vlastniť akcie: “Cenné papiere nie sú iba o trvaní ich vlastníctva, ale aj o postoji k investičnému riziku.”

Pravidelne investovať sa oplatí vždy

Pravidelné investovanie sa podľa odborníkov oplatí aj dôchodcovi. Ten totiž nemusí mať obavy zo straty príjmu, ako napríklad zamestnanec či živnostník. To znamená, že z penzie si môže každý mesiac odkladať istú časť aj na investície. “Ak má sny a ciele, ktoré sa dajú dosiahnuť pravidelným investovaním, zmysel to má,” myslí si Škriniar. Taktiež pripomína, že pri investíciách je výhodou aj relatívne jednoduchý presun úspor na iné osoby, teda nasporené peniaze môžu zdediť jeho deti či vnúčatá. Penzisti môžu mať výhodu v tom, že väčšina z nich už má zaistené bývanie, neťaží ich hypotéka a majú tiež stály príjem od štátu vo forme starobného dôchodku. “Vedia si tak často lepšie vyhodnotiť koľko peňazí mesačne im zostáva na to, aby mohli investovať,” dodáva Malina.

Ak penzista ešte nemá vytvorenú dostatočnú finančnú rezervu v objeme 3-6 mesačných výdavkov, mal by sa skôr zamerať na sporenie. Až potom by mal uvažovať o investovaní.

Koľko investovať

Skôr ako sa penzista rozhodne investovať časť svojich úspor, je dôležitá analýza jeho cieľov, jeho príjmov a výdavkov a taktiež aj jeho majetku. Dôchodca totiž nemusí mať príjem len zo starobného dôchodku. Môže zarábať z prenájmu, alebo popri penzii ešte pracovať na čiastočný či plný úväzok. “Analýza majetku slúži na rozdelenie úspor - aká časť úspor má zostať ako železná rezerva, koľko penzista môže investovať so strednodobým horizontom 3-5 rokov a koľko zase dlhodobo, povedzme na 8-10 rokov,” vysvetľuje Martin Bodnár, manažér Partners Group.

Samozrejme aj pri dôchodcovi platí, že by nemal investovať veľkú časť svojho dôchodku či úspor. Mal by pokryť bežné výdavky na bývanie a stravu a nesnažiť sa zásadne kvôli investovaniu uskromňovať. Mal by mať tiež vytvorenú železnú rezervu na 3 až 6 mesiacov. “Nemali by sa investovať peniaze, ktoré uvažuje určite použiť v blízkej budúcnosti do jedného až troch rokov,” pripomína Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Zvyšok dôchodku môže potom nasmerovať do investičného produktu. Pri priemernom dôchodku na Slovensku, ktorý je okolo 500 eur, si bežný dôchodca podľa odborníkov dokáže odložiť stranou na sporenie alebo investovanie 30 až 50 eur.

To, koľko investovať, je veľmi individuálne a závisí to od výšky dôchodku, úspor, veku, zdravia a cieľov penzistu. “Niektorí penzisti majú ťažkosti vôbec vyžiť, iní sú zas motivovaní finančné prostriedky odovzdať svojim deťom alebo vnúčatám,” dodáva Malina.

Ako ochrániť dôchodok pred infláciou

Inflácia v posledných mesiacoch láme historické rekordy a okrem bežných nákupov či chodu domácnosti dostávajú zabrať aj životné úspory. Analytici preto upozorňujú, že ak nasporené peniaze nechajú seniori ležať na bežných účtoch dlhodobo, stratu hodnoty budú počítať v stovkách eur ročne.

“Držať peniaze v bankách, prípadne doma v„matrac banke“ znamená nulové zhodnotenie. V septembri sa inflácia na Slovensku vyšplhala na 14,2%. Pri takomto raste cien, za 5 rokov dôchodca stratí viac ako polovicu svojich úspor,” pripomína Bodnár. Stále nízke úrokové sadzby na termínovaných vkladoch ani zďaleka nepomôžu znížiť dopad inflácie na úspory. To znamená, že dnes penzista nemá rozmýšľať nad tým či investovať, ale kam, na koľko rokov a s akým investičným cieľom.

Modelový príklad

Dôchodca (62 rokov) vie ušetriť 30 eur mesačne. Je konzervatívny investor, rád by investoval aj sporil pravidelne aspoň 5 rokov. Chce mať o priebehu investovania prehľad, takže by malo byť jednoduché. Mal by peniaze vložiť na termínovaný vklad, zvýšiť dobrovoľný príspevok do 2. piliera alebo by ste mu poradili iný investičný nástroj?

Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select: Druhopilierové dôchodkové fondy majú zmysel, pretože ide o relatívne lacné a dobré riešenie. Na výber má aj podielové fondy, do ktorých sa dá investovať od 10 eur mesačne, ktoré majú lepšiu likviditu ako druhý pilier.

Marek Malina, analytik investičnej spoločnosti Portu: Je potrebné zvoliť takú konzervatívnu stratégiu, ktorá dokáže priniesť požadovaný výnos aspoň nad úrovňou bežnej inflácie. Konzervatívna stratégia môže mať podobu investovania do dlhopisov alebo indexových ETF fondov s defenzívnym charakterom, prípadne mixom týchto nástrojov.

Martin Bodnár, manažér Partners Group: Na dobrovoľné príspevky odporúčame využiť tzv. 4. pilier, ktorý je súkromným pilierom penzistu. Najväčšími výhodami sú, že dôchodca sám rozhoduje ako dlho v ňom bude investovať, kedy z neho peniaze vyberie, prípadne kam sa budú jeho príspevky investovať. Pre konzervatívnych investorov, vzhľadom na rastúce úrokové sadzby v Eurozóne, začínajú byť opäť zaujímavé dlhopisové fondy alebo realitné fondy.

Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne: Pri pravidelnom sporení je možné rozdeliť danú sumu medzi štandardné pravidelné investovanie do podielových fondov s 5 ročným horizontom a na klasické sporenie na sporiacom účte.
 
Zdroj: Slovenská sporiteľňa, Swiss Life Select, Portu, Partners Group, Foto: Nicole De Khors, Burst.shopify.com